Tarte tatin met appels
Ingrediënten
- 5 appels (jonagold)
- 100 g suiker
- 100 g boter
Voor het bladerdeeg:
- 150 g bloem
- 75 g boter
- 1 el suiker
- ½ glas water
Bereiding
- Maak eerst het bladerdeeg
- Voeg alle ingrediënten samen en kneed er een bal van. Laat die 20 minuten rusten en rol hem dan uit tot een lap.
- Vulling en verdere bereiding
- Schil de appels, snijd ze door de helft en haal de klokhuizen eruit.
- Snijd de helften vervolgens in plakken van ongeveer een centimeter.
- Zet een (steel)pan op het vuur, smelt de suiker.
- Voeg als de suiker begint te karamelliseren de boter toe.
- Leg vervolgens de appelparten dakpansgewijs op het boter-suikermengsel.
- Haal de steelpan van het vuur.
- Verwarm de oven voor op 225°C.
- Leg de plak bladerdeeg op de appels en rol de buitenkant van het deeg mooi op langs de rand van de pan.
- De appels mogen niet meer zichtbaar zijn.
- Zet de pan in de voorverwarmde oven en laat 25 minuten garen.
- Haal de tarte tatin uit de oven en laat hem wat afkoelen.
- Draai de pan in één keer om.
- Kwast eventueel nog wat gekaramelliseerde suiker over de appels.
Tarte tatin