Het is weer tijd voor verse doperwten, maak ze een keer op Italiaanse wijze klaar.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 500 g verse doperwtpeulen (gedopt houd je zo’n 150 gram doperwten over)
  • Olijfolie
  • 150 g plakjes pancetta
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 400 g risotto
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1,5 l hete bouillon (kip of groenten)
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 4 el room, lobbig geslagen

Bereiding

  • Dop de doperwtpeulen.
  • Verhit op laag vuur wat olijfolie in een koekenpan. Voeg de plakjes pancetta toe en bak tot ze krokant en goudbruin zijn. Haal de plakjes uit de pan en dep droog met keukenpapier. Zet apart.
  • Verhit op laag vuur wat olijfolie in een koekenpan. Voeg de stukjes sjalot toe en bak ze glazig, laat ze niet bruin worden.
  • Voeg de wijn toe en vervolgens de rijst. Schep een aantal keer om tot de korrels glazig worden.
  • Voeg een scheut bouillon toe. Laat de bouillon zachtjes koken.
  • Blijf roeren zodat de bouillon verdampt, voeg telkens wat bouillon toe na verdamping.
  • Blijf deze handeling herhalen totdat de rijst beetgaar is.
  • Schep de de doperwten door de rijst en laat deze 3 minuten meegaren.
  • Als de risotto gaar is, van het vuur halen en de room voorzichtig door de rijst scheppen.
  • Verdeel de risotto over 4 borden en garneer met de pancetta en kaas.
Risotto met doperwten en pancetta