Voor 4 personen

Ingredienten

  • 1 rodekool
  • 1 appel (Elstar, bij appelallergie voor Santana kiezen), geschild en het klokhuis verwijderd
  • 1 el rode-wijnazijn
  • 3,5 dl ruby port
  • 3,5 dl droge witte wijn
  • Een hand rozijnen

Bereiding

  • Snijd de rodekool in vieren, verwijder de stronken en snijd de rodekool in fijne sliertjes.
  • Snijd de appel in blokjes.
  • Doe de rodekool met de appel, wijnazijn, port, witte wijn, rozijnen in een bak.
  • Dek de bak af en zet 8 uur in de koelkast, schep een paar keer om.
  • Stoof vervolgens de rodekool met een deksel op de pan op laag vuur totdat ze beetgaar of zacht is. Proef de rodekool. Is het bijna zover, dan de deksel verwijderen en het kookvocht laten verdampen. Schep de rodekool een paar keer om zodat ze niet aan de panbodem blijft plakken.

De gehaktballen

  • 2 eieren
  • 3 el paneermeel
  • 50 g gerookte spekblokjes
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 tl worcestersaus
  • 1 el zoute sojasaus
  • 1 el ketchup
  • 3 el melk
  • 1 el Franse mosterd
  • Zout naar eigen smaak
  • Zwarte peper uit de molen
  • 500 gram half-om-halfgehakt of kalfsgehakt
  • 150 g boter
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 50 g klontjes boter

Bereiding gehaktballen

  • Doe de eieren tot en met de zwarte peper in een beker van een staafmixer. Draai tot een dikke papje.
  • Voeg het papje toe aan het gehakt en kneed goed door. Laat het gehakt 20 minuten rusten.
  • Draai met de handen 4 ballen van het gehakt.
  • Smelt de boter (niet de klontjes) in een braadpan. Braad op middelhoog vuur de gehaktballen rondom bruin. Zet het vuur wat lager en braad circa 20 minuten, draai de ballen regelmatig om.
  • Voeg de knoflook en klontjes boter aan de braadjus toe. Laat de boter goed warm worden, draai dan het vuur uit.
  • Verdeel de rodekool over 4 warme borden.
  • Leg de gehaktballen op de rodekool.
  • Schenk de braadjus over de gehaktballen.
Rodekool met gehaktballen