Griekse topknabbel

Je zou de vakantiebestemming erop kunnen afstemmen, en de allerlekkerste pistaches van het eiland Aegina halen. Gelukkig zijn de groenige nootjes in eigen land ook ruim verkrijgbaar. Wil je nog op vakantie naar een zonovergoten land, maar heb je geen flauw idee waar de reis naartoe gaat? Wellicht kan ik je op weg helpen. Pak het vliegtuig naar Athene, arresteer ter plaatse een taxichauffeur die je in een krankzinnige vaart − dat is mij een keer overkomen, de bijna-aanrijdingen waren niet te tellen! − over een snelweg dwars door Athene naar Piraeus brengt. Pak eerst je rust in een hotel, pension of Airbnb-ding, fris je ’s avonds op en ga opgepoetst naar buiten. Arresteer daarna weer een taxichauffeur en vertel hem in je beste Grieks dat je naar de Akti Koumoundourou wilt. Dat is een flaneerstraat langs een halfrond haventje dat omzoomd is met ontelbaar veel restaurants. Laat je door een van de proppers naar binnen lokken en geniet van de heftige levendigheid en het eten. Dit heb ik jaren geleden voor een televisieprogramma ondergaan en kan ik me nog goed herinneren. Kun je nagaan. De volgende dag stap je op een ferry naar het eiland Aegina. Dit eiland ligt recht tegenover Athene. Vanwaar al deze inspanningen? Vanwege de pistachenootjes in het hapje van vandaag. Ga je op stap met culibarbaren, vertel ze dan dat op het eiland de bestbewaarde tempels uit de antieke oudheid staan, hetgeen nog waar is ook, en dat ze er vast ook pizza, burgers en andere toeristische vreetrommel verkopen.

Beschermde oorsprong

De pistaches van Aegina genieten wereldfaam. Ze zijn volgens de lekkerbekken die het weten, de beste en smakelijkste nootjes die je te pakken kunt krijgen. Als bonus krijg je er een leuk eiland en de Griekse zon en zee bij. De Europese Unie kende de nootjes een PDO toe: Protected Designation of Origin. Zoiets kennen wij in Nederland ook, de Beschermde Oorsprongsbenaming. Die mag onder meer de onvolprezen Opperdoezer Ronde aardappel voeren. Ook topspul. Augustus is een perfecte maand om te gaan, want dan start de oogst. Krijg je vers spul in je handen. Je kunt ook voor september boeken, kun je meegenieten van het Aegina Fistiki Festival, fistiki betekent pistache. Een week lang je onderdompelen in pistachegetinte eetfestijnen, hoe leuk is dat voor de ware liefhebber van de groene knabbels! Je kunt het ook dichter bij huis houden. Er zijn vast Griekse winkels in Nederland die echte Griekse PDO pistachenootjes verkopen. Dat moet dan wel op de zak staan. Naast Aegina zijn twee andere Griekse streken leverancier van PDO pistaches: Makrakomi en Megara. Je hebt dus wat te kiezen. Maar weet dat het gerecht niet mislukt als je er spul uit pak ’m beet Australië, Turkije, Iran of de Verenigde Staten in verwerkt.

Gemalen kip

Met de nootjes vullen we sigaren of sigara zoals de Turken dit hapje noemen. Je kunt zowel hartige als zoete sigara fabrieken. De vulling kan bestaan uit feta, gehakt, gebakken ui, specerijen of groene kruiden. Een vulling met pistaches kan worden aangevuld met gemalen kip of kalfsvlees en gestoofde prei, producten die qua smaak goed bij de nootjes passen. Voeg voor de frisheid wat geraspte citroenschil toe. Ik geef je een recept voor zoete sigara, gewoon omdat het kan. Sluit het Griekse maal af met Griekse kazen en Grieks fruit die je kunt opdienen met een gekoelde dessertwijn, bijvoorbeeld de fijne muskaatwijn van het eiland Samos. Kalí órexi!

Zoete filosigaren

Ingrediënten

  • 80 g geschaafde amandelen;
  • 80 g gehakte ongezouten pistaches. Houd 20 g apart;
  • 80 g vanillesuiker;
  • 1 eidooier, gesplitst eiwit stijf opslaan;
  • 1 el citroenrasp;
  • 12 velletjes filodeeg van 18 bij 18 cm;
  • zonnebloemolie, een laag van 4 cm in een pannetje;
  • 180 g honing;
  • water.

Bereiding

  • Blender de amandalen en pistaches tot een fijne pasta, doe dit in een pan met 4 el water en de suiker. Laat dit in 5 minuten op laag vuur oplossen;
  • Haal de pan van het vuur en voeg eiwit en citroenrasp toe;
  • Leg het filodeeg neer en smeer het in met eidooier zodat het plakt;
  • Doe het notenmengsel in een spuitfles en spuit het op het deeg. Houd de randen vrij. Vouw de randen naar binnen en rol het deeg dan op. Doe dit met alle deegvelletjes;
  • Verwarm de olie tot 180 graden;
  • Verwarm de honing in een pannetje;
  • Frituur de rolletjes goudbruin. Max. 4 per keer;
  • Haal ze uit het vet, leg ze even op een servet, doop ze in de honing en leg ze op vetvrij papier;
  • Bestrooi de rolletjes met de overgebleven nootjes.

Eet smakelijk

 

Herman den Blijker over pistache