Zoet in heel veel smaken

Stadstuinieren is heel 2015. Een beetje stadstuinder schrikt er niet voor terug een bijenkast neer te zetten, al was het maar omdat er zonder bijen helemaal niets te tuinieren valt. Nu je eenmaal op deze pagina bent geland, ben je vast bijgepraat over de bloemetjes en de bijtjes, die tezamen zorgen voor het mooie natuurproduct honing. Het kan ook zijn dat je dit magazine gewoontegetrouw hier begint, waarvoor ik je dan voor het in mij gestelde vertrouwen hartelijk dank. Ik ga met honing en hangop een ouderwets lekker toetje maken. Je kunt tegenwoordig kant-en-klare hangop uit het koelvak pakken. Staat de zon vandaag zo zwaar aan het zwerk te bulderen dat gans de natie van de hitte trilt en lilt, dan begrijp ik dat je voor gemak kiest. Weet wel dat er niets gaat boven zelfgemaakte hangop. Het is een karweitje van niets. Je hoeft alleen maar een smakelijke, want volvette yoghurt te scoren, die bovenop een theedoek uit te gieten en een paar dagen te wachten. Spreekt natuurlijk voor zich dat je geen theedoek gebruikt die naar wasmiddel of wasverzachter riekt. Je kunt ook met een passeerdoek werken, te koop bij de kookwinkel.

Harde tuinen

De hangop serveer je met honing. Dit brengt me bij jouw tuin, terras of dak: een plek groot genoeg om er een paar bijenkasten op te zetten. Waarom zou je? De meesten van ons leven in een stad of uit de kluiten gewassen dorp. Wat is daar aan de hand? Steeds meer ‘zachte’ tuinen zijn de laatste jaren vervangen door ‘harde’. Want een tuin met bestrating, grint en weet ik wat nog meer, vergt minder onderhoud dan een tuin met gras en borders vol bloeiende planten. Honingbijen halen nectar uit bloemen. Hoe minder bloemen, hoe minder bijen, hoe minder honing Made in NL. Da’s geen hogere wiskunde. Op het platteland moeten bijen ook steeds meer moeite doen om aan nectar te komen. Daar heersen monoculturen – denk aan velden vol mais – en is er een gebrek aan geschikte nectar producerende planten. Kortom, de bijtjes hebben te weinig te nassen. In de stad staan relatief veel planten die bijen van stuifmeel en nectar kunnen voorzien. Nu de bijbehorende bijen nog en minder tuinen met verharding. Da’s ook beter voor de almaar oplopende temperaturen in de stad, want planten en ander groen zorgen voor verkoeling.

Gevleugelde vriendjes

Ga met een paar bijenkasten aan de slag. Leer het imkervak bij de plaatselijke imkerij en bied je gevleugelde vriendjes nectar van bijenplanten als gele morgenster, bitterkruid, scharlei en zo meer. Voor een beetje honing moet een enkel bijtje duizenden bloemen bezoeken, dus hoe meer bloemen, hoe beter. De bloemenpracht levert je een goed humeur en een lekkere bloemenhoning op. Je kunt de honingsmaak ook sturen. Plant een paar acacia’s of begin een minilavendelplantage. Vooral acaciahoning doet het goed in hangop. Maar probeer vooral ook een ander smakie uit. Kies bijvoorbeeld voor extra krachtige smaken, zoals die van dennen-, heide- of de opvallend aromatische boekweithoning. Koop ze allemaal en ontdek welke smaak je het beste bevalt. De overgebleven honing kun je op een koele plek lang bewaren. Kristallisatie is niet erg. Verwarm de pot op 40 C en de gouden nectar vloeit weer. Het blijft magie, dat spul!

Hangop met honing en gedroogde olijven

Ingrediënten

  • 500 g Griekse
  • yoghurt (volle yoghurt)
  • 150 g zwarte olijven
  • 4 el acaciahoning
  • basilicumblaadjes (voor garnering)

Bereiding

  • Doe de yoghurt in een natte, schone theedoek en hang deze 24 uur op
  • Verwarm de oven voor op 90 C
  • Droog de olijven ongeveer twee uur in de oven
  • Schep de honing door de hangop
  • Verdeel de hangop over vier schaaltjes
  • Garneer met de gedroogde zwarte olijven, blaadjes basilicum en eventueel nog wat acaciahoning
Herman den Blijker over honing