Toetje met een hoge aaibaarheidsfactor
Een Valentijnsontbijtje is doordeweeks wat lastig, maar verwen je geliefde eens met een dessert zo zacht, dat het op vloeibaar satijn lijkt. Verwijzingen naar het weer kan ik in deze stukjes beter achterwege laten. Zelden sneeuw en ijs zo snel zien smelten. Loop je de ene dag nog in poolkleding, is het twee dagen later korte-rokjesweer: 14 graden in januari, het moet niet gekker worden. En tóch: nog eens 3 dagen later slaat Koning Winter nog een keer genadeloos toe. Blij toe dat je de winterbanden gewoon op de auto hebt laten zitten. Ook in de maanden na februari kan de koude toeslaan. Denk aan een Oud-Hollands gezegde als ‘Aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed’. Wat mij betreft een witte hoed op mijn bol terwijl ik bij een graadje of 18 met de hond over het strand loop. Maar voorlopig is het nog een paar weken winter. Laten we daarom thuis een warm momentje creëren. Aanstaande woensdag is het weer Valentijnsdag. De meesten van ons moeten die dag werken. Het hoofd zal waarschijnlijk niet naar een romantisch ontbijtje op bed staan.
Eigenlijk zou Valentijnsdag altijd op een februarizondag moeten vallen. Valentijnsdag is ooit door een paus in het leven geroepen, ter nagedachtenis aan de bisschop Valentijn. Wikipedia vermeldt dat deze bisschop waarschijnlijk zo’n 1500 jaar geleden op 14 februari een christelijk meisje met een heidense soldaat in de echt verbond. Want liefde weegt zwaarder dan de toen geldende wet, vond de man. Gelijk had hij. Sindsdien groeide deze dag uit tot de viering van de liefde van vandaag. Kan de liefde goed gedijen op een donkere winterwoensdagmorgen? Twijfel. De Valentijnlovers die ’s ochtends niet op hun best zijn, en al helemaal niet doordeweeks, kunnen ’s avonds flink uitpakken. Ik heb een lekker hitsig dingetje bedacht om goed op temperatuur te komen. Uiteraard iets met champagne, want dat is en blijft hét feestdrankje voor bijzondere momenten. Maar er moet ook een hapje zijn met een hoge aaibaarheidsfactor. Ik denk aan een sabayon. Een geslaagde sabayon heeft de textuur van vloeibaar satijn.
Je lepelt er als het ware vlokjes van naar binnen. Een beetje romanticus wil vervolgens niets liever dan met het hoofd op de buik van de geliefde liggen. De rest mag jezelf invullen… Nog iets over de oorsprong van sabayon. Het klinkt Frans, maar is waarschijnlijk van oorsprong Italiaanse soldatenvoer. Ik kan me daar weinig bij voorstellen, maar waarom culi-geleerden die het kunnen weten tegenspreken? Een Italiaanse opperbaas stond ergens in de Middeleeuwen voor de uitdaging zijn troepen te voeden. Ze hadden alleen maar suiker, eieren en witte wijn tot hun beschikking. Je kunt het slechter treffen. De mannen gooiden de hele bende bij elkaar en maakten het mengsel op een vuur gaar. De zambajoun was geboren, later verbasterd tot zabaglione of zabaione en in Frankrijk tot sabayon. Een geslaagde sabayon is luchtig als een wolk, dus sla de massa krachtig op. Zorg wel dat je genoeg puf overhoudt voor het minnespel.
Champagnesabayon
Ingrediënten
9 eidooiers
3 eieren
150 g suiker
5 dl champagne
2,5 dl slagroom
Bereiding
Klop de eidooiers, eieren, suiker en de champagne in een pan op zeer laag vuur tot een stevige sabayon (let op dat het geen roerei wordt).
Laat dit eiermengsel zachtjes garen.
Sla de slagroom stijf.
Spatel de slagroom door de sabayon.
Verdeel de sabayon over grote wijnglazen.