Herman den Blijker over kikkererwten

Gezonde bommetjes

Onder de bacterien in onze darmen zitten zowel hooligans als gezondheidsfreaks. Beide bespelen de hersenen en daarom is het slim regelmatig vezelrijk voedsel op het menu te zetten


Onder de bacteri�n in onze darmen zitten zowel hooligans als gezondheidsfreaks. Beide bespelen de hersenen en daarom is het slim regelmatig vezelrijk voedsel op het menu te zetten.

Paul de Graaff


De weegschaal ‘dwong’ me om de bakens te verzetten. En dan loop je weer eens het hele riedeltje af. Geen gesnaai meer, vette verlokkingen weerstaan, noem maar op. Maar het vlees is zwak. Dus voor je het weet volg je weer hetzelfde spoor dat leidt tot zelfdestructie, om het cru te zeggen. Ik wil dan weten hoe dit werkt, in het hoofd en het lijf. Je weet dat je met die zak chips in je hand scheef zit, maar toch zeg je geen nee. Ik denk dat ik inmiddels een idee heb hoe het werkt, dankzij mensen die zich in de darmkunde hebben verdiept. In onze darmen huizen meer bacterien dan het melkwegstelsel hemellichamen telt: biljoenen die, op een hoop gegooid, zomaar 1 kilogram wegen. Ze maken van voedsel vitaminen, eiwitten en nog meer gezond spul en ruimen rotzooi op. De samenstelling van de bacteriepopulatie van ieder mens schijnt uniek te zijn, vergelijkbaar met de vingerafdruk. Ik mag hopen dat ik overijverige ambtenaren nu niet op een idee breng. Voor je het weet staan we op Schiphol bij de douane allemaal gebukt. ‘Identificatie, meneer. Even ontspannen a.u.b.’

Gehaktstaaf mayo

Bij de meeste mensen verricht de darmkolonie puik werk. Maar er zijn ook genoeg lijders aan vervelende kwalen waar nauwelijks iets aan te doen is. Wist je dat je de bacterien van je moeder meekrijgt? Heb je klachten, dan weet je bij wie je moet aankloppen. De meeste bacterien houden zich op in de dikke darm. Ze presteren top als je goed eet, lekker slaapt, genoeg water drinkt en stress weet te vermijden. De gezondheidsbevorderende bacterien zijn veruit in de meerderheid en voorkomen dat rotzooi het lichaam binnendringt. Maar nu komt het: ik vernam dat bacterien met signalen de hersenen bespelen. Het brein zegt ons vervolgens dat we trek hebben in bepaald voedsel. Die truc passen zowel de gezondheidsfreaks als de hooligans onder de darmbacterien toe. Eet je vaak vuiligheid, dan neemt het aantal hooligans toe, zodat vaker hun signaal de hersens bereikt. Dat is het moment dat je, ondanks alle aanvechtingen, jezelf ergens in een vetbar met een gehaktstaaf mayo terugvindt. Toen viel het kwartje. Als ik maar lang genoeg gezond spul eet, neemt de trek in junkzooi vanzelf af; want de populatie geteisem neemt af. Je kunt deze ontwikkeling beextraatje spoedigen door vezelrijk voedsel tot je te nemen. Vezels zorgen dat je op tijd een verzadigd gevoel krijgt, zodat je je niet snel overeet. Daarom zet ik vandaag de vezelrijke kikkererwt op het menu. De frisse smaakjes van de Thaise salade, ook al bomvol vezels, combineren goed met de kikkererwt.

Goed bezig

Ik zal je niet vermoeien met wat er allemaal nog meer aan gezonde stofjes in het erwtje zit. Het is indrukwekkend veel en de erwt kost ook nog eens geen drol. Je kunt er gerust peperdure superfoods als quinoa, gojibessen en weet ik veel wat voor ander exotisch spul voor laten staan. Peulvruchten kunnen wel de darmen teisteren. Bacterien doen zich te goed aan bepaalde koolhydraten waar ze, onder meer, gas van maken. Niks van aantrekken, lekker laten gaan, want je bent gezond bezig.


Thaise salade met kikkererwten

Ingredienten

1 krop little gem, blaadjes paar blaadjes salade mesclun


150 g mangoblokjes


150 g ananasblokjes


1 el koriander (vers en gesneden)


1 pot kikkererwten (230 g uitgelekt gewicht), afgespoeld


1 rode peper (ontzaad en in dunne sliertjes gesneden)


dressing:

limoensap (1 limoen geperst)


olijfolie (scheut)


kikkomansaus (scheutje naar smaak)


5 blaadjes Thaise basilicum, fijngesneden


1 blaadje limoenblad, fijngesneden


Onder de bacteri�n in onze darmen zitten zowel hooligans als gezondheidsfreaks. Beide bespelen de hersenen en daarom is het slim regelmatig vezelrijk voedsel op het menu te zetten.


Bereiding

Meng de sla met de mango, ananas en kikkererwten.


Maak de dressing.


Verdeel de sla met de mango, ananas en kikkererwten over vier borden.


Giet de dressing er overheen.


Wijntip

Ruud de Geus

GEWURZTRAMINER 2012 ETIENNE SIMONIS

Een gewurztraminer is ideaal bij dit gerecht. Er zijn mensen die helemaal gek op deze wijn zijn, maar er zijn er ook die er echt een hekel aan hebben. De wijn is behoorlijk aanwezig. Het begint al in de neus en gaat stevig door in de mond, met een krachtige, volle, enigszins zwoele kruidigheid. Duidelijk een wijn met karakter.

www.degeuswijn.nl


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

Hoe later op de avond, hoe schoner het volk,,, #chefhadergeenzinin. Slaap lekker,,, https://t.co/fxaLRcUMrS