PATE KOKEN MET HERMAN DEN BLIJKER

Blijkt die Den Blijker er helemaal niet te zijn. Hij laat�de kookworkshop over aan chefkok IJsbrant Wilbrenninck. Nou, dat is echt geen tegenvaller hoor! De pate wordt evengoed hartstikke lekker.

Zodra je je aanmeldt voor een kookworkshop van Herman den Blijker krijg je direct te horen dat de dag onder leiding zal staan van chefkok IJsbrant Wilbrenninck. Echt koken met de televisiekok ga je dus niet. Het weerhoudt mij er niet van om opgewekt af te reizen naar restaurant Las Palmas in Rotterdam. Omdat ik twee dagen eerder een aanrijding heb gehad waarbij mijn motorfiets in de kreukels is gereden (Mijn mooie Soes is kapot) stelde mijn goede vriend Hans voor zijn Yamaha R1 te pakken. Ik heb lang getwijfeld en een aantal keren de website van Yamaha opgezocht (http://www.yamaha-motor.eu/eu/products/motorcycles/supersport/yzf-r1.aspx) om te kijken naar die prachtige motor. Omdat er tijdens de kookworkshop ook een wijntje wordt geserveerd besloot ik de trein te nemen. Aad Roos van Las Palmas liet mij via de mail weten dat ik een kaartje moest kopen naar het prachtige Centraal Station van Rotterdam en dan verder met de tram naar de Wilhelminakade. Om 10.00 uur stond ik op het CS van de havenstad. Niet goed! Was de eerste gedachte die bij mij opkwam. Ik stond in een enorme bouwput met overal hekken die hier en daar waren bekleed met doeken. Wat een chaos! Wat een bende! Ik ben verkeerd! Het zoeken naar een tram ben ik niet eens aan begonnen. Via het Weena, waar je ook van de ene in de andere bouwput terechtkomt, ben ik naar de Coolsingel gelopen. Daar neem je de richting Erasmusbrug en als je die over bent is de Wilhelinakade aan de rechterkant. Een wandeling van bijna drie kwartier. Las Palmas, dat gevestigd is in een voormalig bagagedepot van de Holland-Amerika-Lijn is vervolgens makkelijk te vinden.

Hartelijk welkom

Zodra je de deur van restaurant Las Palmas door bent begint de feestelijke dag meteen. "U komt zeker voor de kookworkshop. Zal ik uw jas aannemen?" de receptionist zorgt voor een hartelijk welkom. Een andere medewerker neemt je mee naar een tafeltje in het restaurant en zorgt ervoor dat je onmiddellijk een kopje thee of koffie met cakejes voor je hebt staan. De overige deelnemers worden op dezelfde hartelijke wijze onthaald. Als iedereen er is krijgen we eerst een rondleiding door de zaak. Langs koelkasten waar vlees�hangt te rijpen in droge lucht van 0 graden. Langs de drie open keukens waar twaalf koks achter de inductie kookplaten staan. Langs het aquarium waar kreeften liggen te wachten tot ze worden uitgekozen door een gast.

Alles staat al voor ons klaar

Inmiddels is chefkok IJsbrant Wilbrenninck bij de groep gekomen. Hij legt zijn twaalf 'leerlingen' uit dat vlees dat is gerijpt veel lekker is dan een product dat vers van de slager direct de pan in gaat. Daarna neemt IJs ons mee naar zijn domein, een keuken op de eerste verdieping. Daar heeft hij al een werkbank ingericht waar voor iedere deelnemer snijplanken en messen klaar staan. We krijgen allemaal een bakje met vlees (varkensnek, varkenswangen,�spek, buikspek�en kippenlevers) en een bakje met twee tenen knoflook, een halve rode ui en�wat peterselie. De bedoeling is dat we het vlees in kleine stukjes snijden, de peterselie hakken en de knoflook met de achterkant van een koksmes pletten en daarna in kleine stukjes snijden. Dat alles gaat in een metalen kom waarin we de ingredi�nten goed kunnen mengen. De ui moet worden gesnipperd en even worden gefruit alvorens die ook in de kom gaat. Beetje zout en peper erbij plus wat gemalen tijm en rozemarijn. Als alles goed is gemengd vullen we twee weckpotjes met de massa. Die potten gaan goed afgesloten een uur in de oven op 100 graden. Dan is het klaar. Je kunt die pat� dan wel tien jaar bewaren. Doe ik niet natuurlijk, want ik wil thuis iedereen er van laten proeven. Bij mij gaat de eerste pot na een week open.

Kookworkshop pat�

Eendenlever pat�

Terwijl de potten pat� ergens in de keuken staan af te koelen vermaken de hobbykoks zich met vers desembrood dat wordt belegd met pat� die al eerder door de chef is gemaakt. Nou, als die van ons net zo lekker wordt, dan kunnen we er mee thuiskomen. De rode wijn (Norton) smaakt er trouwens uitstekend bij. Ondertussen heeft IJsbrant zes eendenlevers voor ons klaargelegd. Hij halveert ze allemaal en wij moeten de bloedbanen er uit zien te vissen met onze vingers. Waarbij je moet proberen de lever zo heel mogelijk te houden. Een lastig karweitje. Als het klaar is worden de levers op een bakplaat gelegd, besprenkeld met rode port en whisky, daarbij wat peper en zout. Vervolgens gaan ze een minuut of vijf in een op 210 graden voorverwarmde oven. Daarna in een potje en dan moet je het wel binnen een week opeten. Nou, dat was geen enkel probleem Heerlijk!

Kookworkshop pat���

Herman komt met Black Angus sucade

Als de laatste potten gevuld zijn komt Herman den Blijker binnen met enkele braadstukken op een bakplaat. "Dit is sucade van Black Angus," legt de meesterkok uit. We krijgen vervolgens een interessant verhaal over vlees en hoe je dat het beste kunt bereiden. Ga ik hier niet verklappen, want die kunst zal ik een keer herhalen als ik thuis gasten krijg. En dan reken ik natuurlijk op complimenten en applaus. Als het vlees na de bereiding de nodige rust heeft gehad, zet IJsbrant het trancheermes erin om mooie plakken te snijden. Die gaan op een bord met daarbij op speciale wijze bereide spruitjes. We krijgen er een�prachtig glas Beaujolais bij, een Brouilly. Een Cru de Beaujolais dus. Wat een geweldige combinatie bij dit bijzondere vlees. Ik krijg zin om de hele avond in Las Palmas te blijven. Een mevrouw die de workshop doet met haar twee dochters heeft daadwerkelijk een tafel voor dezelfde avond besproken. Tsjonge! Ik wou dat het mijn moeder was. Voor mij komt er�een eind aan de fantastische kookworkshop. Bij de uitgang krijgen we nog een tas mee met daarin twee kookboeken en een cadeau. Daar kunnen ook de twee potten varkenspat� en de pot met eendenlever in. Ik wandel vol culinaire idee�n terug naar Rotterdam CS. Aad Roos is er zeker al een tijd niet geweest, of heeft visioenen van hoe het er uiteindelijk allemaal uit zal gaan zien. Het is een grote bende op en rond het station. Maar dat kan bij mij de pret niet drukken. Ik heb een heerlijke dag gehad en ben in gedachten al bezig om in mijn eigen keuken de chefkok weer�uit te hangen.�


Kookworkshop pat�

Bron; www.arieblokland.nl

TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

Al lekker in de herfstsfeer en dan onverwacht prachtig weer. Zullen we afspreken, tot Zondag? U bent dan vanaf 12 u… https://t.co/UFMnMvIjEm