Herman den Blijker over fruits de mer

Neanderthaler zeefruitbanket

Lekker voor het vasthouden van je vakantiegevoel: een hoge stapel schelpjes en garnalen soldaat maken, met een fris wijntje erbij.


Lekker voor het vasthouden van je vakantiegevoel: een hoge stapel schelpjes en garnalen soldaat maken, met een fris wijntje erbij.

Paul de Graaff Photography


Moet je voorstellen. Je zit op een terras, de zee beukt vlak voor je tafel tegen de rotsen. Op de tafel staat een piramide van schelp- en schaaldieren, een plateau de fruits de mer. Het beste uit de oceaan op ijs, mooier bestaat niet. Rauw wat rauw moet zijn en de rest precies de juiste garing. Goed brood, boerenboter en zelfgemaakte mayonaise ernaast. Je neemt een slokje van een fris wit wijntje, knoopt het servet om en gaat aan de slag met de berg venusschelpen, langoustines, krab, zeeegels, kreeft, oesters, mosselen, kokkeltjes en ander topspul. Gezellig het vlees uit de scharen pulken en de schelpjes leegslobberen.

Na zo’n koningsmaal is het goed uitbuiken met je voeten in het zeewater tot het donker wordt en boven je hoofd de lichtstrepen van vallende sterren het zwerk doorkruisen. Van een plateau de fruits de mer kom je weer helemaal bij. Tijdens het relaxen een beetje mijmeren en je afvragen wie zoiets geniaals heeft bedacht. Het zullen vast zonnekoningachtige types zijn geweest die ooit in hun kastelen het eten op de borden opstapelden. Pronken met een wolkenkrabber zeefruit zal de status als vrijgevige gastheer geen kwaad hebben gedaan. In zo’n wereld vol weelde en overdaad moet iemand op het idee zijn gekomen om zeevruchten hoog op te tasten.

Blijkt allemaal net weer iets anders in elkaar te steken. Fruits de mer werd bedacht in een Spaanse grot en niet in een van de riante verblijven langs de Loire. De bedenker: een neanderthaler. Spaanse onderzoekers
ontdekten dit tijdens een graafklus aan de kust in de buurt van Málaga. We hebben het over een slordige 150.000 jaar geleden, dik voor de moderne mens op het toneel verscheen. Zeg nou zelf, da’s toch kras? Zie je het voor je, een groep zwaarbehaarden peuzelend van een maal schelpjes? ‘Gooi ook nog maar een kreeftje op het vuur, schat.’ Altijd gedacht dat neanderthalers wilde ruigpoten waren, mammoetkillers. Maar wie zoiets als een fruits de mer kan bedenken, moet op z’n minst over een behoorlijke kluit hersenen beschikken en ook nog eens een fijnproever zijn. Die gasten hadden de beschikking over genoeg vlees, dus waarom op schelpjesjacht gaan en wat kreeften uit het water trekken?  Waarschijnlijk gold ook toen: verandering van spijs doet eten.

Ik zie mezelf nog op het strand zitten, zo’n veertig jaar geleden. Niks geen neanderthaler zeefruitbanket. Goed beschouwd liepen we flink op de oermensen achter. Tijdens het maken van zanddijken die altijd van de vloed verloren, borrelde zo nu en dan een vermoeden op dat er meer moest zijn dan warme limonade en boterhammen met zweetkaas en strandzand. Gelukkig is alles goed gekomen. In mijn restaurant is fruits de mer een hardloper. Je kunt de klassieker bestellen, dan krijg je koude schelpen en schaaldieren op tafel. Ook smakelijk, maar minder bekend, is de warme variant. Ik geef hiervoor het recept. Waarom tot de vakantie wachten en niet zelf thuis aan de slag gaan? Zo moeilijk is het niet. Santé. 


Lekker voor het vasthouden van je vakantiegevoel: een hoge stapel schelpjes en garnalen soldaat maken, met een fris wijntje erbij.  Lekker voor het vasthouden van je vakantiegevoel: een hoge stapel schelpjes en garnalen soldaat maken, met een fris wijntje erbij.


Plateau de fruits de mer

Ingrediënten

2 x kreeft (Oosterschelde)


8 krabpoten


8 gamba’s


8 langoustines (gehalveerd)


1,5 l court bouillon


gepofte knoflook


olijfolie


klont boter


1 sjalot, fijngesnipperd


1 bos platte peterselie, fijngehakt


zwarte peper uit de molen


zout


Lekker voor het vasthouden van je vakantiegevoel: een hoge stapel schelpjes en garnalen soldaat maken, met een fris wijntje erbij.  Lekker voor het vasthouden van je vakantiegevoel: een hoge stapel schelpjes en garnalen soldaat maken, met een fris wijntje erbij.


Bereiding

kook de krabpoten in de court bouillon en laat ze afkoelen


kook de kreeften 2 minuten in de court bouillon en laat ze afkoelen


als de kreeften zijn afgekoeld halveer deze dan


strooi wat zout en peper op de kreeften en bak de kreeften in de olijfolie


haal ze eruit en strooi er wat zout en peper over naar eigen smaak, met wat fijngehakte sjalot en groene platte peterselie (hou ze warm in de oven)


bak de krabpoten in de olijfolie en strooi er wat zout en peper over met wat fijngehakte sjalot met peterselie


bak vervolgens de gamba’s en de langoustines in de olijfolie met wat gepofte knoflook, zout en peper


voeg wat bouillon toe met een klontje boter


leg vervolgens alles op een schaal en dien de warme fruits de mer op


WIJNSUGGESTIES

Ruud de Geus van De Geus Wijnimport (www.degeuswijn.nl ) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle vette wijnen die goed bij mijn gerechten passen.


MACON-SOLUTRÉ 2011 JEAN-MICHEL DROUIN

Bij de krachtige smaken van deze heerlijke schaaldieren gaan mijn gedachten het eerst uit naar een volle rijke witte wijn van de chardonnay
druif maar dan wel met de nodige mineralen. De druiven voor deze Macon worden verbouwd op de zeer steile hellingen in het dorpje Solutré.
Een heerlijke volle wijn met voldoende frisheid en mineralen. Dit gaat een hele aangename combinatie worden met de schaaldieren.


SAINT-VÉRAN ‘VIEILLES-VIGNES’ 2010 PHILIPPE CHARMOND

Dit de buurman van de vorige wijn want Saint Véran ligt ook in de Macon streek. Deze appellation heef4 wat meer kalk in de grond dan de andere Maconnais wijnen en daardoor zijn ze ietsje droger en mineraliger dan hun buren. Philippe maakt deze wijn van de oudste druivenstokken (vieilles-vignes) op zijn wijngoed. Het is een fraaie witte wijn met een hele lichte houtopvoeding en een krachtige volle afdronk. Ideaal bij dit gerecht van schaaldieren.


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

Wat een gasten, wat een team en wat een spulletjes, in een woord, TOP. Bedankt mensen,,, https://t.co/jWhFn649k0