Herman den Blijker over voer voor Valentijn

Schransen rond de Kilo-meter

Nederlandse vrouw, wees blij met je rondingen! Ga je met Valentijnsdag zonder gêne te buiten aan een afrodisiacum van de eerste orde: chocola.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad

Paul de Graaff Photography


Vandaag een stukje speciaal voor de vrouwen. Las onlangs een krantenbericht waar ik even van in de war raakte. Het ging over een Nederlandse vrouw die een modellenwedstrijd won. Ze kreeg als prijs onder meer een contract bij een beroemd modellenbureau. Daar waren ze niet echt blij, want het model in spe was net even te dik. De heup omvang mat net boven de 90 centimeter. Niets mis mee, toch? De meeste Nederlandse vrouwen hebben maatje 42–44 en een heupwijdte van boven de 100 cm. Ik zou zeggen: hoe meer van dat lekkers, hoe beter, maar zo werkt het in de modellenwereld blijkbaar niet. Het model nam de handschoen op en volgde een streng dieet. Ik las wat ze op een dag at. Als je het eten bij elkaar veegt, is het krap een bordje vol. Je moet alle ramen en deuren sluiten om te voorkomen dat de tocht er vat op krijgt.

Maar goed, zo’n vrouw doet het relatief vrijwillig en met een duidelijk doel voor ogen. Ze werd graatmager, behalve bij haar heupen. Om een lang verhaal kort te maken, het was alles of niets en het werd dus nakko. Toedeledoki catwalk, weg carrière. Het artikel bleef nog een tijdje door mijn hoofd spoken. Want iedereen die om wat voor reden dan ook aan diëten slaat, kan op mijn aandacht rekenen. Daar heeft het pak vet dat onder mijn ribbenkast hangt zeker iets mee te maken. Ik ben inmiddels weer fanatiek aan het trainen: het nieuwe jaar, je herkent het waarschijnlijk. Om mijn ideale buikmaat te halen, hoef ik gelukkig niet op water en brood. Van trainen word je fitter en je krijgt ook meer ruimte in je hoofd. Tijdens een cardiootje schoot me een idee te binnen voor deze aflevering. Ik weet niet of het origineel is, maakt het uit, ik knal het er gewoon uit. De Nederlandse vrouw die van nature net even wat meer spannenderondingen bezit dan pak ’m beet een Italiaanse, verdient een prominente plek in de modebladen. Ze zijn puur goud, die curv’ babes! Laten we van Rotterdam (modestad Amsterdam mag ook, maar Rotjeknor kan wel wat extra glamour gebruiken) het Milaan van het noorden maken.

We bouwen in een van die schitterende havenpakhuizen een 1000 meter lange curvewalk, die we de Kilo-meter noemen. Daarover paradeert de mondiale 90+-club, dames uit alle windstreken die gegarandeerd níet 100 procent vetvrij zijn, gekleed in briljante creaties. Ik zie het al helemaal voor me, het gaat een succes worden. Ik bied me aan als hofcateraar, want wat is er nu mooier om in zo’n ambiance met schalen vol passend lekkers als chocoladetruffels vol echte room rond te gaan? Ik zou de truffels zeker proberen dit weekend, het recept is goed te doen. Heb je gelijk een leuk dingetje voor Valentijnsdag. Glaasje bubbels erbij en het feestje kan beginnen!


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad  Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad


Chocoladetruffels

Ingredienten

400 g zachte boter


300 g poedersuiker


150 g slagroom


1 vanillestokje, het merg (zaad)


1 pak cacaopoeder


5 repen Valrhona-chocolade (55 procent)


keukenmachine met vlinderonderdeel (geen garde)


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad  Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad


Bereiding

Doe boter, poedersuiker en vanillemerg in een bekken en klop de massa totdat die wit van kleur is.


Kook de room en laat die enigszins afkoelen.


Voeg de room toe aan het boter-poedersuikermengsel en schep door elkaar.


Doe de truffelvulling in een spuitzak en spuit dikke strepen van 2 tot 3 cm.


Zet de strepen in de vriezer.


Smelt de chocolade au bainmarie.


Haal de roomstrepen door de gesmolten chocolade en wentel ze vervolgens door het cacaopoeder.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad  Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad


WIJNSUGGESTIES

Ruud van Ruud de GeusWijnimport (degeuswijn.nl) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle vette wijnen die goed bij mijn gerechten passen.


PEDRO XIMÉNEZ SHERRY, BODEGAS GUTIÉRREZ-COLOSIA

Deze zeer zoete dessertwijn wordt gemaakt van pedro ximénez-druiven die drie weken op matten van stro in de zon hebben liggen drogen. In die tijd is het meeste vocht uit de druiven verdampt en als je dan gaat persen, houd je een zeer zoet en geconcentreerd sap over. De wijn die hier van gemaakt wordt, is bijna zwart van kleur en zeer zoet. Het is eigenlijk ook de enige dessertwijn die je heel goed bij donkere chocolade kunt drinken.


PEDRO XIMÉNEZ SHERRY ‘20 ANOS’, BODEGAS TRADICIÓN

Bodegas Tradición koopt bij de almacenista’s (wijnboeren) solera’s op die helemaal klaar zijn om te worden gebotteld. Deze wijn gaan zij vervolgens helemaal opnieuw opleggen in nieuwe solera’s (vaten) en krijgt zo eigenlijk een dubbele opvoeding. Deze wijn is meer dan 20 jaar oud en toen Herman deze wijn voor het eerst ingeschonken kreeg, vond hij het op motorolie lijken. Vervolgens heeft hij alles op alles gezet om een fles te bemachtigen, zo lekker is deze zwarte stroperige wijn.


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

@jesdap Hij was weer gaaf Jesse, dank je wel.