Herman den Blijker over winterkost

Krijg even lekker de tartifles!

Wie gaat skiën, moet goed stevig eten: voor je het weet heeft de kou je te pakken en kun je van vermoeidheid en de hongerklap geen meter meer schuiven op je lange latten.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad

Paul de Graaff Photography


Vandaag maken we een wintersportgerechtje voor de thuisblijvers en de thuiskomers. Echt wintersporteten is raclette, in ieder geval in de Zwitserse Alpen. Je krijgt een bonk gesmolten bergkaas waar Mutti een flinke portie vanafschraapt. Bij de kaas serveert ze gekookte aardappelen, augurken, uitjes en liters droge witte wijn. Na zo’n maal kun je niet meer opstaan. Daarom kun je beter een Stube uitkiezen die hoger op de bergflank staat dan je appartement of berghut. Kun je na het maal naar beneden rollen. Ik laat de raclette voor wat hij is en ga aan de slag met een bijzonderAlpenkaasje, de reblochon; een bergkaas waar, als hij op kamertemperatuur komt, de zuivel uitloopt. Die jankende kaas gaan we in een tartiflette verwerken. De reblochon komt uit de Franse Haute-Savoie, de Alpenstreek die bij wielrenners bekend is om de kuitensloper Alpe d’ Huez. Ik zou de steile flanken niet eens lopend kunnen bedwingen. Dat is ook nergens voor nodig, dat doen de koeien al voor mij. Terwijl Yvette 3, Annabelle 6 en al die andere volslanke meiden met hun rasptong een portie bergkruiden naar binnen trekken, genieten ze van het uitzicht op de gletsjers. Na een tocht door vier magen is het kruidenhapje verteerd tot romige melk die door een blozende boerin wordt afgetapt.

Van de melk maakt ze smakelijke reblochon voor haar ovenheerlijke tartiflette. Niets bijzonders, dat doen en deden haar moeder, grootmoeder, overgrootmoeder, betovergrootmoeder en al die andere gebochelde Alpenomaatjes al eeuwen lang. Dacht ik. Maar dat schijnt helemaal niet zo te zijn. Als je lekker aan het koken bent, is niets zo vervelend als een zeurkous die in één keer, pats je romantische ballonnetje lek prikt. Een tartiflette blijkt een marketingdingetje. Dat ging zo. Zo’n jaar of dertig geleden zaten een stel kaasboeren, van die knoestige, verroeste Savoyards, in een berghut over de melk te bomen. Na het legen van te veel flessen Alpenwijn richtten ze een club op die hun reblochon moest promoten. Nodig, want op de planken lag een te grote voorraad kazen. Het faillissement was nakende. De tartiflette redde hun toko, en met verve. Zucht. Dat weten we dan ook weer. Mensen die ongevraagd dubieuze kennis over je uitstorten waar je eigenlijk helemaal niets aan hebt: ik kan ze best missen. Dan maar geen recept uit de oude doos, maar ik blijf gewoon denken dat het wel zo is. Ik denk dat ik dichter bij de waarheid zit. Want de naam tartiflette komt van fricassée de tartifles, een oud volksgerecht van gebakken aardappelen en ui. Doe er kaas en spek bij en je hebt een tartiflette. Ik zou zeggen, ga op jacht naar een reblochon van rauwe melk meer smaak! en zet een tartiflette op tafel waar iedereen nog lang over napraat. Santé.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad  Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad


Tartiflette

Ingrediënten

500 g reblochon de Savoie (kaas)


500 g Amandine-aardappels, gekookt in de schil


½witte ui


200 g spek, fijngesneden en geblancheerd


200 g mesclunsalade


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad  Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad


Bereiding

Verwam de oven voor op 180°C.


Snijd de kaas doormidden en leg de onderste helft van de kaas op de bodem van de ovenschaal.


Snijd de gekookte aardappelen in plakken en leg ze op de kaas.


Snijd de ui in maantjes en leg ze op de aardappelschijfjes.


Doe daar weer aardappelschijfjes op en vervolgens de geblancheerde spek.


Dek af met de andere kaashelft.


Schuif het gerecht in de oven. Na ongeveer 30 min is het gerecht gereed.


Doe de mesclunsalade in een diep bord en schep de tartiflette erop. Het gerecht is klaar om geserveerd te worden.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad  Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad


WIJNSUGGESTIES

Ruud van Ruud de GeusWijnimport (degeuswijn.nl) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle vette wijnen die goed bij mijn gerechten passen.


CHARDONNAY TRENTINO 2010, ENDRIZZI

Trentino is een regio met een redelijk koel klimaat in het noorden van Italië,
even ten zuiden van de Dolomieten. Het is er behoorlijk bergachtig. Dit koele klimaat geeft frisse delicate wijnen van onder meer de pinot bianco, pinot grigio en riesling. Er komt ook schitterende chardonnay vandaan en die van Endrizzi is echt heel goed. Deze frisse, zuivere, soepele wijn kan heel goed de heftige smaak van tartiflette aan.


WEISSBURGUNDER KABINETT TROCKEN 2009, KONSTANZER

In de Elzas is een wijn van de pinot blanc een makkelijke allemansvriend. De Duitsers pakken de zaken wat serieuzer aan en maken echt geweldige wijnen van deze ‘simpele’ druif. Horst en Petra Konstanzer maken een uitstekende weissburgunder in het zuidelijke pintje van de Kaiserstuhl, een apart wijngebied met vulkanische grond binnen de veel grotere wijnstreek
Baden.


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

Allereerst een hele goedemorgen en geniet van deze mooie dag. Wist u dat wij nog steeds collega's zoeken? https://t.co/roY1AU2Pnt