Herman den Blijker over Bloody Mary

Laat je lekker verwennen door een bloody mary

Een drankje op zijn tijd gaat er wel in. Deze klassieke wodkacocktail smaakt onvergetelijk wanneer je vers tomatensap gebruikt dat je zelf hebt geperst.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad

Paul de Graaff Photography


Bloedige Marie, wie verzint er zo’n nu ruige naam voor een gezellig tomatendrankje? Wellicht was die Marie een lekkere dikkerd bij wie je het liefst in het royale decollete zou willen verdwijnen. Na een paar glaasje tomatensap vol wodka geef je haar al je geheimen prijs. Tot de echtgenoot eraan komt, met een honkbalknuppel. Na een rake klap kies je het hazenpad. Het sapje vergeet je nooit meer, dat was van bloedige Marietje. Meer waarschijnlijk is dat de Engelsen de naam bloody mary hebben bedacht. In het Verenigd Koninkrijk kenden ze ooit Maria de Eerste, een vrouw van koninklijken bloede die door haar vader als ‘bastaard’ werd bestempeld. Na jaren van vernederingen mocht ze zich toch koningin van Engeland noemen. Alle opgekropte frustraties vierde ze vervolgens bot op andersdenkenden. Geloof me, mijn bloody mary smaakt er niet minder om. Hoe maak je een onvergetelijke bloody mary? Door zelf vers tomatensap te maken. Dat mag gerust van Hollandse tomaten.

Tegenwoordig komen uit de Westlandse kassen geschikte exemplaren. Ik bezocht onlangs de kassen van Tomatoworld. Indrukwekkend wat ze daar allemaal klaarspelen. Ze gebruiken een leger insecten om de tomaten zo natuurlijk mogelijk te kunnen telen. Er vliegen hommels door de kassen die voor de bestuiving zorgen. Andere insecten, zoals sluipwespen, bestrijden schadelijke insecten. Door rassen slim te kruisen, levert het bedrijf smakelijke tomaten. Ik gebruik voor de bloody mary de Fuji Pink, een grote tomaat met weinig zaad en veel vlees. Kun je deze tomaat niet te pakken krijgen, koop dan rijpe trostomaten. Een perfecte bloody mary dankt haar aparte, diepe smaak vooral aan de tomaat.

Een tomaat bevat stofjes die een vleesachtige smaak veroorzaken. Koks duiden deze smaak aan als umami, de vijfde smaak naast zoet, zout, zuur en bitter. Dankzij de vlezige smaak combineert de tomaat ook goed met bijvoorbeeld olijfolie en boter. Een tomaat is een vrucht en geen groente. Gebruik je tomaten niet op de dag van aankoop, bewaar ze dan niet in de koelkast. Een tomaat rijpt het beste op kamertemperatuur of in een plastic zak met een appel. Tijd om bloody mary soldaat te maken, reken maar dat je het glas nog een keer volschenkt!


Bloody mary

Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen DagbladWekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad


Ingredienten

5 stengels bleekselderij


6 Fuji Pink-tomaten


3 stukjes Spaanse peper


Selderijzout


Zwarte peper uit de molen


Wodka


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen DagbladWekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad


Bereiding

Trek de draden van de stengels bleekselderij.


Snijd 4 stengels in kleine stukjes en gebruik 1 stengel voor de garnering.


Snijd de tomaten in stukken.


Doe de Spaanse peper, de tomaten en de bleekselderij in een blender en draai de ingredienten tot een dik sap.


Wrijf met de bolle kant van een pollepel het sap door een bolzeef.


Laat de gladde tomatenmassa koud worden in de koelkast.


Haal voor het serveren de tomatenmassa uit de koelkast en breng op smaak met selderijzout, zwarte peper en wodka.


Verdeel de bloody mary over 4 glazen en serveer met een stengel bleekselderij.


DRANKSUGGESTIE

Ruud van Ruud de GeusWijnimport (degeuswijn.nl) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle wijnen die goed bij mijn gerechten passen. Vandaag wodka in plaats van wijn, vanwege de Bloody Marie.


100% ORGANIC GRAIN VODKA, RUTTE & ZN

Gelukkig zijn er heel wat distillateurs in Nederland die het nog steeds zoeken in producten van hoge kwaliteit. Een daarvan is Rutte & Zn te Dordrecht. Rutte heef! de eerste en voorlopig enige 100% Organic Vodka gestookt van biologische tarwe: op kleine schaal gekweekt zonder pesticiden en kunstmest. Deze wodka is vijfmaal gedistilleerd en is heel zuiver van smaak met een zachte milde afdronk. Ook een wijnliefhebber drinkt graag een Bloody Mary, maar dan wel gemaakt met goede ingredirnten. De Organic Vodka is redelijk goed verkrijgbaar bij de betere slijter/wijnhandelaar. U kunt deze wodka ook per fles afhalen.


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

Daar gaat ie lieve mensen,,, als dat geen lekkere afsluiter is van je diner,,,, #dessert #toetje #nagerecht… https://t.co/yzArsxYOKb