Herman den Blijker over Moederdag

Mega-traktatie voor Moederdag

Bonbons en een luchtje zijn natuurlijk van harte welkom, maar moederdag begint pas echt goed met een zelfgemaakt ontbijt.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad


‘Kinderen van Nederland: zet je wekker vanavond, want morgenochtend gaan jullie aan de slag. Schort voor en de keuken in, want zondag is het Moederdag. En trek je vader ook uit z’n nest. Pa gaat namelijk meehelpen. Ik heb een leuk ontbijtje bedacht waar je even zoet mee bent, dus je kunt alle hulp gebruiken. Sputtert die ouwe tegen omdat jouw moeder niet zijn moeder is, negeer hem. Hij zeker lekker uitslapen en dan ook nog van jouw ontbijtje genieten! Kom nou. Zijn zondag komt nog, Vaderdag, weet je wel. Ik moest vroeger ook aan de Moederdag. Dwongen ze je van je zakgeld een fles 4711 te kopen. Da’s eau de cologne, vergelijk het met een parfummetje van Beyoncé. Ma was er maar wat groos mee. Stiekem dacht ik dat Moederdag was uitgevonden door winkeliers, om nog wat geld uit je zak te troggelen. Ik kocht er liever een zak dropveters van. Met het ouder worden ga je dingen anders zien. Als kok ben ik nu best blij met Moederdag. Laat maar komen, al die moekes. Ik wil best een lekker potje voor ze koken. Alleen jammer dat mijn restaurant op zondag gesloten is… Daarom verwen ik ze via de krant. Van mij mag je voor je moeder lekkere luchtjes, een doos bonbons en tuinkabouters kopen. Maar ik denk dat je haar het meeste plezier doet met een zelfgemaakt ontbijt.

Leg ook een dikke bos bloemen op het dienblad en de tranen schieten haar geheid in de ogen, wedden? Jammer dat ik haar niet even kan troosten. Want ik denk dat jullie hele gezellige moeders hebben. Overigens zat ik er vroeger helemaal naast: winkeliers hebben Moederdag niet uitgevonden. Ze profiteren van het idee van een Amerikaanse vrouw. Zij vond dat kinderen en mannen één dag in het jaar hun waardering voor moeder moesten laten zien. Die dag hoefde ma geen fluit te doen. De Amerikanen werden zo enthousiast, dat de president van Amerika besloot Moederdag tot nationale feestdag uit te roepen. De rest van de wereld volgde het Amerikaanse voorbeeld. Leuk om te weten, nietwaar? Ik las in de krant dat steeds meer moeders enorm lang uitslapen en dan met een Moederdagbrunch worden verrast. Goed nieuws: hebben jullie nog meer tijd! We maken zo’n knoert van een brunchontbijt dat ze de hele dag haar bed niet meer wil uitkomen. Hebben jullie ook een keer rust. Tot slot nog iets over Vaderdag. Wij mannen willen geen aftershave of een BBQschort met een blote mevrouw erop. Wij kerels hebben ook recht op een mooi ontbijtje. Zet zaterdagavond 18 juni je wekker op 07.00 uur en vergeet je moesje niet wakker te maken. Je pa heeft het ook verdiend!


Croque Madame

Luxe tosti met ei

50 g boter


50 g bloem


500 ml melk


7 eieren


1 eidooier


250 g gruyère (kaas), geraspt


4 sneden casino witbrood


4 plakken Pata Negra-ham


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad


Bereiding

Smelt de boter op laag vuur in een pan met dikke bodem.


Voeg de bloem in één keer toe en meng met een garde of spatel door de boter tot een gladde massa ontstaat (= blanke roux).


Nog 2 tot 3 minuten zachtjes doorbakken en flink blijven roeren, zodat de roux niet verkleurt.


Giet vervolgens beetje bij beetje de melk in de pan. Voeg pas een nieuwe scheut toe als de melk door de roux is opgenomen.


Voeg daarna een voor een de eieren en de extra eidooier toe. Blijf goed kloppen met de garde en laat het geheel op laag vuur zo’n 5 tot 10 minuten doorgaren.


Doe als laatste de gruyère erdoor. Blijf goed roeren tot het een gladde massa is.


Brood toasten


Doe een klontje geklaarde boter in de koekenpan en breek voorzichtig 2 eieren in de pan. Zorg dat de dooiers heel blijven.


Zet het vuur laag en laat het eiwit garen. Laat de dooiers niet te ver stollen.


Doe wat zout op het ei. Bak ook de andere twee eieren op bovenstaande manier.


Zet de grill aan.


Neem een snee getoast brood en leg er een plak ham op.


Smeer langzaam een mooie laag bechamelsaus over de ham. Dan een snee brood erop, weer een plak ham en nog een mooie laag bechamel.


Zet het gerecht onder de grill en wacht tot de bechamelsaus mooi gekleurd is.


Haal het gerecht onder de grill vandaan en leg als laatste het spiegelei erop.


Het ultieme moederdaggerecht is klaar om te serveren!


 

Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad


WIJNSUGGESTIES

Ruud van Ruud de GeusWijnimport (www.degeuswijn.nl) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle wijnen die goed bij mijn gerechten passen. Daarom laat ik hem wijnadvies geven bij mijn recepten.


MUSCAT SEC ‘LILAS’ 2009, DOMAINE PASTOUREL

De streek rondom Frontignan staat bekend om zijn fraaie zoete dessertwijn van de muscat-druif. Op het wijngoed van Monsieur Pastourel oogsten ze een deel van de druiven wat vroeger. Dan hebben de druiven nog niet zoveel suiker opgebouwd. Vervolgens vinifiëren ze deze druiven tot een droge wijn die heel erg lekker is. Hij ruikt heel typisch naar de muscat-druif zodat je denkt dat je een zoete wijn gaat drinken. Maar hij heeft echt een droge afdronk.


BROUILLY 2009, JEAN-MARC LAFOREST

Brouilly is een van de tien cru’s in de Beaujolais. In deze tien wijngaarden worden de beste wijnen van deze streek gemaakt. Er is maar één druif toegestaan en dat is de ‘gamay noir au jus blanc’. Deze mondvol wordt meestal afgekort tot gamay. Hij geeft soepele rode wijnen met heel veel rood en zwart fruit. Deze Brouilly heeft daar ook de geur van; een geur die ook doorgaat in de mond en dan op de afdronk iets kruidigs krijgt.


 

TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

Begin je weekend goed en bel ons voor de laatste tafels voor vanavond; 010-2345122 of receptie@restaurantlaspalmas.… https://t.co/onRciNbX7m