Herman den Blijker over stamppot

Hutsen en stampen

Pas over elf maanden vieren we Leidens Ontzet, maar vanwege het weer blijven we de traditionele hutspot eten.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad


Al mag ik graag in een heet oord de kale schedel laten bijkleuren, van een beetje winter ben ik ook niet vies. Nu het weer tijd is voor sjaals, handschoenen, ruitenkrabbers en zakdoeken, krijg ik trek in stamppotten en in het bijzonder in hutspot. Daarom gaan we aan de slag met de stamper en maken een diepsmakende hutspot. Hutspot schijnt een Leidse uitvinding te zijn. Van die claim ga ik geen onsje afhalen. Leidens Ontzet is een te leuke traditie. In de hutspot gaan aardappelen en oranje penen. Hele volkstammen weten inmiddels dat aardappelen destijds nog niet werden gegeten en oranje penen moesten nog worden uitgevonuitgevonden. De hutspot heette hutsepot, een verzamelnaam voor allerlei ketelspijzen: potten vol vlees, knollen, kolen en rapen. Ik kan me best voorstellen dat ooit iemand de hutspot met klapstuk bedacht. Ik mag hopen dat zij – vroeger kookten vooral de vrouwen – een Leidse was. De vrouw had het waarschijnlijk helemaal gehad met die knollenpot.

Dus waarom niet een kruimig aardappeltje geprobeerd toen ze eenmaal beschikbaar waren? Ze maakte een pappige hap. Die gleed lekker weg in al die monden met verrotte tanden. Maar hoe je het ook wendt of keert, deze hutspot is niet de hutsepot van de Spanjaarden. Leidse hutspot is zoiets als Sinterklaas: je weet dat hij niet bestaat maar je eert ’m toch. Ik wil, heel voorzichtig, een bescheiden aanpassing voorstellen. Een compromis. Ik doe al jaren een knol in de hutspot, een venkel. Venkel geeft het gerecht een rijke en frisse smaak. Ik zou zeggen, Leidenaren, kies voor meer smaak en maak een net iets historisch meer verantwoorde hutspot. Maar ik dring niets op, het is jullie feestje. Ik wil graag nog jaren zonder problemen Leiden blijven bezoeken.Maar één venkeltje, dat moet toch kunnen?


Broodje hutspot

INGREDIËNTEN

2 preien, alleen het wit


boter


4 flinke, bloemige aardappelen


3 uien


zonnebloemolie


0,5 winterpeen


2 dl volle melk


zeezout, witte peper, nootmuskaat 0,5 dl kippen- of groentebouillon


4 eieren


zuurdesembrood, in plakken


bieslook


Bereiding

Snijd de prei in ringen.


Smelt 2 eetlepels boter in een koekenpan en smoor de prei zacht gaar. Niet laten kleuren. Zet apart.


Schil en kook de aardappelen gaar.


Pel de ui, snijd in ringen en smoor op laag vuur in wat boter en olie gaar. Niet laten kleuren. Zet apart.


Maak de winterpeen schoon en snijd hem in blokjes van 0,5 cm. Bak op matig vuur beetgaar in wat boter. De blokjes mogen licht kleuren. Zet apart.


Breng de melk tegen de kook aan en roer door de aardappelen. Voeg wat boter toe en stamp tot puree. Breng op smaak met zout, witte peper uit de

molen en nootmuskaat.


Meng de puree met de uien en de peenblokjes. Breng op smaak met een scheutje bouillon.


Verhit wat olie in een koekenpan en bak de eieren. Beleg het brood met de hutspot, verdeel prei en wat geknipte bieslook erover en leg er een gebakken ei bovenop.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad


Frisse hutsepot

INGREDIËNTEN

2 uien


1 grote winterpeen


2 sjalotten


1 venkelknol


olijfolie


500 gr klapstuk (runderborst)


0,5 l rode wijn


platte peterselie, tijm


kalfsfond


8 knoflooktenen, zout, peper


500 gr geschilde aardappelen


Bereiding

Snijd 2 gepelde uien en een grote schoongemaakte winterpeen in flinke stukken, 2 flinke sjalotten in middelgrote stukken en een venkelknol in
schijven.


Verhit een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak hierin de stukken ui, peen, sjalot en de schijven venkelknol. De groenten mogen een beetje kleuren. Leg een klapstuk van zeker een pond met de gebakken groente in een diepe pan met dikke bodem.


Voeg een halve liter rode wijn, een handje platte peterselie en tijm en een flinke scheut kalfsfond toe.


Voeg 8 gehalveerde tenen knoflook en een pond geschilde aardappels toe. Schenk zoveel water erbij tot de ingrediënten net onder staan. Leg het deksel op de pan en laat de groente en het vlees op een zeer laag vuur 2 uur trekken.


Controleer regelmatig of het vlees gaar maar niet droog is.


Haal de hutspot van het vuur en laat afkoelen. Breng voor het opdienen de hutspot op temperatuur en voeg voor extra smaak wat kalfsfond, zout en versgemalen peper toe.


Wijnsuggesties

Ruud van Ruud de GeusWijnimport (Delfgauw) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle wijnen die goed bij mijn gerechten passen. Daarom laat ik hem wijnadvies geven.


SAINT-CHINIAN, FLEUR DE CYNANQUE 2008, LANGUEDOC, FRANKRIJK

Xavier en Violaine de Franssu maken de vol smakende Fleur de Cynanque. De naar kruiden geurende wijn biedt volop rood fruit en kan best tegen het stootje van een stevige hutspot.


CHARDONNAY, GAISBERG 2009,KAMPTAL, OOSTENRIJK

De ravissante Birgit Eichinger maakt van goed gerijpte druiven een frisse chardonnay die subtiel geurt en naar ‘blank’ fruit smaakt, maar  verrassend krachtig smaakt en goed combineert met de licht zoete wortelen en de spekjes van het gerecht.


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

RT @annevanlier: Iedereen die een bijdrage leverde: enorm bedankt! Geïnspireerd? Geef je op voor de volgende editie @freeagirl #hokje #wtk1…