Herman den Blijker over kweeperen

Gun de kweepeer meer aandacht

Kweepeer is langzaamaan uit de schappen verdwenen. Wie weet nog wat je ermee kunt doen? Een stoofpotje waarin je wat kweepeer verwerkt, krijgt een lekker frisse toets.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad


Een tijdje geleden had ik het over de vijgenboom bij mij in de tuin. Misschien overweeg je zo’n boompje te planten. Denk dan ook eens aan een kweepeer, het fruit waarmee we vandaag aan de slag gaan. Kweeperen zijn lastig te verkrijgen, dus is het voor de hardcore thuiskok leuk om ze in het seizoen zelf van de takken te kunnen plukken. Zet het boompje op een warm, zonnig plekje en het zal je in het voorjaar belonen met prachtige bloesems. In het najaar geeft de kweepeer indrukwekkende, lichtbehaarde vruchten. Kortom, met kweepeer wordt je tuin er in ieder geval (nog) aantrekkelijker op.

Vogelszijn niet bepaald gek op de vruchten, dus je hoeft geen netten te spannen. Ergens in oktober kun je oogsten, op het moment dat de kweeperen van groen naar geel verkleuren. Moet je je voorstellen hoe dat eruitziet, van die gele ballen die de herfsttuin een bijzonder kleuraccent geven. Dat supermarkten amper kweepeer aanbieden, is te begrijpen. Het is fruit met een verhaal. Veel personeel schudt niet zomaar een paar bruikbare kooktips uit de mouw. Ik krijg bij al het stiekem uit de schappen verdwijnende fruit vaak last van mijn nostalgieklier en verlang heimelijk naar de deskundige groenteman in stofjas die er een mooi assortiment op nahoudt. Gelukkig vullen vooral in de grotere steden Turkse groentehandelaren de leemte deels op en bieden zeker nu kweepeer. Waarom met kweepeer koken? De vrucht zit vol zuren waarvan de mond samentrekt en is keihard.

Je zet er niet zonder gevaar even je tanden in. Maar kweepeer knapt op van een flinke warmtestoot. Hitte verricht wonderen in de keuken, wat zou er van ons mensen zijn terecht gekomen zonder een getemd fikkie? Een eenmaal gekookte kweepeer verspreidt een heerlijk parfum en gaat goed samen met vlees. Een stoofpotje waarin je wat kweepeer verwerkt, krijgt een lekker frisse toets. Ander fruit kun je met kweepeer eveneens een leuke smaakbeuk verkopen. Verwerk een kweepeertje in de appelmoes of appeltaart en je wilt nooit meer iets anders. Ook kun je van kweepeer indrukwekkend smakende gelei, jam en marmelade maken, want de vrucht bevat opvallend veel pectine, een stofje dat voor binding zorgt. Kortom, je kunt met kweepeer je creativiteit op hol laten slaan. Nadeel is dat de vrucht, eenmaal geschild, razendsnel verkleurt. Leg de stukken na het schillen dan ook direct in met citroensap aangezuurd water. Ik hoop dat het gerechtje van vandaag je smaakt. Viel het onverhoopt toch tegen en heb je nog wat kweeperen over? Leg ze tussen het linnengoed en je kijkt nooit meer om naar dure zeepjes en  mottenballen.


Kweepeer met sabayon

Voor 4 personen

Ingrediënten

4 kweeperen, geschild en in parten gesneden schillen van de kweepeer


1 liter water


1 kg suiker


 

Bereiding

Kook de kweeperen met de schillen en de suiker ongeveer 45 minuten in 1 liter water.


Laat afkoelen en haal ze uit het water.


Snijd de parten kweepeer in kleinere stukjes.


Kweeperen glaceren

1 el boter


0,5 tl citroenzeste


enkele druppels citroensap


 

Bereiding

Glaceer de stukjes kweepeer in wat boter en gebruik het kookvocht van de kweepeer.


Voeg de citroenzeste toe en citroensap naar smaak. De stukjes kweepeer moeten er mooi glanzend uitzien.


Sabayon

4 el, witte wijn (zoete Loirewijn)


4 el suiker


4 eidooiers


Bereiding

Klop suiker en eidooiers tot een wit schuimig lint.


Voeg de wijn toe en klop het geheel op een laag vuur tot een dikke massa. Gebruik een pan met een dikke bodem en een garde waarmee je goed in de hoeken kunt komen. Let op! Het mengsel mag niet koken. Goed blijven kloppen dus, ook als de pan van het vuur is!


Neem 4 grote wijnglazen en verdeel de parten kweepeer over de glazen.


Schep vervolgens de sabayon erop en het dessert is klaar om te serveren.


Kweepeertaart

Ingrediënten

1 kg kweeperen


1l water


1 kg suiker


6 g agar-agar (= bindmiddel) per liter kookvocht


1 l vanille-ijs


4 el geslagen room


Bereiding

Kook de kweeperen zoals beschreven in het andere recept.


Gebruik het vocht en meet de hoeveelheid vocht, i.v.m. de hoeveelheid agar-agar.


Meng het kookvocht met de agar-agar.


Neem een bakje en leg er vershoudfolie in.


Leg de parten kweepeer in het bakje en verdeel ze over de folie op de bodem.


Giet vervolgens het vocht met de agar-agar in het bakje. Laat een nacht opstijven in de koelkast.


Stort de volgende dag de taart uit het bakje en snijd er repen van. Serveer met een bol vanille-ijs en wat geslagen room.


WIJNSUGGESTIES

Ruud van Ruud de GeusWijnimport (degeuswijn.nl) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle wijnen die goed bij mijn gerechten passen.


VOUVRAY DEMI-SEC ‘FONDREAUX’ 2003, DOMAINE CHAMPALOU

Het jaar 2003 had een ontzettend warme zomer en ook het najaar was warmer dan normaal. Zo’n jaar is natuurlijk uitermate geschikt om zoete wijnen te maken. Domaine Champalou staat bekend om zijn schitterende wijnen uit Vouvray en deze demisec is werkelijk een juweeltje. Zoet, maar net niet té, en dat is ideaal bij een dessert van kweeperen.


CHATEAU HAUT BERGERON 2005, SAUTERNES

De oogst Bordeaux 2005 staat nog steeds bekend als een van de allerbeste van de laatste veertig jaar. Ook de sauternes was van een bijzonder niveau in dit jaar. Schitterende wijnen met een fraaie balans en een grote verfijning. Haut Bergeron is een uitstekende producent en vele grand cru’s doen het in hun broek voor deze prachtige volzoete sauternes. Laat maar komen die kweeperentaart.


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

En dan is het nog maar maandag,,, wat een feest. #sushi #sushiroll #takeout #sushitime #sushitakeout #laspalmas010… https://t.co/xHJbH5gPeL