Herman den Blijker over kippensoep

Dikke troosthap voor gebroken hart

Vanaf vanavond gaat half Nederland er weer tegenaan en geeft zich over aan zijn oerdriften. Menig huwelijk overleeft het carnaval niet.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad
Het woord ‘vet’ betekent voor mij eetbaar vet. Vet als een ander woord voor ‘gaaf ’, zoals in vet cool, is iets voor mijn jonge kokkies. Die vetslag heb ik gemist. Toch wil ik iedereen die vanaf vandaag gaat feesten een vet carnaval toewensen. Niet om krampachtig de oudere jongere uit te hangen. Ik bedoel vet als brandstof. Want er wordt tijdens het carnaval naast alcohol een ongelofelijke partij vet verteerd! Op de dag dat de burgemeester de sleutel overhandigt, heerst naast Prins Carnaval Koning Vet. Ik ben niet katholiek opgevoed, dus het carnaval is grotendeels langs mij heengegaan. Toch leek het me leuk om voor deze zaterdag een carnavalshap te verzinnen. Zodat mensen die helemaal los gaan toch iets behoorlijks naar binnen krijgen.
 
Ik zie mezelf als een soort broeder van een culinaire EHBO-post. Verbroedering rond de dampende kommen in mijn tentje. Wat is een echte carnavalsspecialiteit? Die vraag is tot mijn verrassing lastig te beantwoorden. Een echte Kielegatse (voor niet-ingewijden: een Bredase) wist te melden dat eerst een zwaar ontbijt met veel eieren wordt weggewerkt. Later op de dag staan zaken als erwtensoep met roggebrood en katenspek of Brabantse worstenbroodjes op het menu. De lokale Chinezen en Grieken zijn afgeladen vol met feestgangers. Ook snackbars doen goede zaken.
  
Kortom, stevige vethappen. Maar om dit eten nu bijzondere carnavalsspecialiteiten te noemen, gaat me wat ver. In het diepe zuiden, Limburg, kom je originelere hapjes tegen. Daarvoor verwijs ik naar het stuk over de Alaafkeuken, verderop in deze krant. Carnaval is meer dan eten en drinken, het is ook een gemaskerd rollenspel. De feestende massa voelt de aanstaande lente tot diep in de lendenen. Het kriebelt, het jeukt, velen geven zich over aan hun oerdriften. Menig huwelijk overleeft het carnaval niet. Ik weet inmiddels genoeg. Carnaval vraagt om een dikke troosthap voor de gebroken harten, een voedzame soep boordevol calorieën voor de hossers en vet om de alcohol te dempen. Een rijke kippensoep met groenten en van die ouderwetse vetogen lijkt me wel wat. Want eten met carnaval is overleven met vet. Alaaf!

Bressekip is de kip der kippen

Een kip uit de Franse Bresse-streek is er eentje waarbij je echt denkt: Kip, ik heb je – en ik laat je niet meer los. Bressekippen met hun spierwitte veren horen tot de smakelijkste kippen ter wereld. Vergeleken met hun soortgenoten die hun korte leven op een paar vierkante centimeter moeten doorbrengen tot ze op ontploffen staan, leidt de Bresse-kip het leven van een vorst. Bressekippen scharrelen lekker buiten rond en doen zich tegoed aan wormen, torretjes en af en toe wat stenen. Die hebben ze nodig om de kalkvoorraad op peil te houden: er moet immers ook een schaal om de eieren. Ze worden bijgevoerd met graan en maïs en kweken zo lekker dikke kippenbillen.

Dikke kippensoep

voor 4 personen
   
1,5 l water
1 hele Franse plattelandskip (dijen, karkas en botten)
1 gemiddelde winterpeen, schoon en in stukken
10 cm prei, witte deel in stukken 
halve bloemkool, in grove roosjes
1 ui, schoongemaakt en in stukken
half bakje haricots verts
handje dunne groene asperges
1 bosje lente-ui, in stukken
4 tenen knoflook, schoon en in stukken
kwart witte kool
4 gekookte aardappels, bloemig
100 g buikspek, in blokjes
100 g Ibericoham, in stukjes
1 laurierblad
1 dun schijfje limoen
3 eieren, zachtgekookt (3 min.)
zout, zwarte peper uit de molen

Bereiding

Zet de kip op met het water om een goede bouillon te trekken. Schep het schuim van de bouillon.
Haal de kip als die goed gaar is uit de pan en pluk het vlees van de botten en het karkas. Houd de dijen apart.
Laat de bouillon vervolgens verder reduceren.
Doe 20 à 30 minuten voor serveren groente, ham, buikspek, laurierblad en het limoenschijfje in de pan en laat deze de rest van de tijd meegaren
in de bouillon. Kook tegelijkertijd de aardappelen.
Haal de groente eruit en doe die in een warm diep bord.
Zeef de bouillon en maak deze verder op smaak met zout en peper.
Giet de bouillon bij de groente inhet diepe bord.
Snijd vervolgens de zachtgekookte eieren doormidden en leg de helften als garnering op de vulling van de soep.

WIJNSUGGESTIES

Ruud van Ruud de GeusWijnimport (degeuswijn.nl) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle wijnen die goed bij mijn gerechten passen. Daarom laat ik hem wijnadvies geven bij mijn recepten.


MACON-SOLUTRÉ 2009, JEAN-MICHEL DROUIN

De dorpen Solutré en Vergisson hebben de armste grond van de hele Maconnais. Vaak ligt er slechts 15 tot 20 centimeter grond op de rotsbodem. De wijnen die van deze grond komen, zijn daardoor wat slanker en fijner van smaak met net even wat meer complexiteit dan hun buren. Jean-Michel Drouin wint ieder jaar diverse prijzen met zijn wijnen. In zijn kelder komt hij muren tekort, want alles hangt vol met de oorkondes. Met deze macon spoel je maar wat graag je kippensoep weg.

POUILLY-FUISSÉ ‘EN RONCHEVAT’ 2008, PHILIPPE CHARMOND

In de buurgemeente van Solutré staan de oudste druivenstokken van het domaine Philippe Charmond staan in de Ronchevat-wijngaard. Daar maakt hij deze pouilly-fuissé die een zeer verfijnd bouquet heeft, veel fruit in de mond en een lange, mineralige afdronk. Hij is wat duurder dan de macon, maar dit is wel duidelijk veel betere grond. Alle witte wijnen uit de Maconnais worden gemaakt van de chardonnaydruif. Deze wijnen worden rijkelijk geschonken bij gerechten van de lokale Bressekip.

TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

En dan is het nog maar maandag,,, wat een feest. #sushi #sushiroll #takeout #sushitime #sushitakeout #laspalmas010… https://t.co/xHJbH5gPeL