Herman den Blijker over Koninginnedag

Oranje boven

Op Koninginnedag eet je natuurlijk iets dat oranje is. Met sterke drank heb ik niks en voor koekenbakker ben ik ook niet in de wieg gelegd. Oranje tompoezen ga je maar halen, wij maken iets lekkers met oranje groente en fruit.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad
Ik heb lang nagedacht over een gerechtje voor Koninginnedag. Zo’n gerecht moet oranje zijn, daar ontkom je niet aan. Met sterke drank heb ik niet veel, aan de slag gaan met oranjebitter viel dus snel af. Ik ben ook niet de man van de oranje gebakjes. Ik begrijp suiker niet, er zit geen leven in. Patissiers zijn een heel ander soort fanatiekelingen dan bijvoorbeeld vleeskoks. Van vleeskoks weet je dat ze scherpe messen hebben en dat ze met hun kop de hele dag in de hitte staan te werken. Het is dus zaak deze licht ontvlambare mannen voorzichtig te benaderen. ,,Sorry chef. Ik zag u niet aan komen lopen, chef.” En dan moest je weer met een zó’n jaap in je arm naar de Eerste Hulp. Bewijs maar eens dat het opzet was. Uiteraard haalde ik mijn gram. Met een hete pan kun je altijd je punt maken. Zulk gedonder heb je niet met gebakkiesbakkers. Die staan te verstij-ven in de koude keuken, gaan helemaal op in hun werk. Ze horen je niet eens.
 
Ik heb een gozer gekend, je geloofde je ogen niet wat hij allemaal met karamel, chocolade, vlaatjes, cake en likeurtjes klaarspeelde. Daar kon hij uren zoet mee zijn. Het was gewoon zonde om zo’n kunstwerk in iemands mond te zien verdwijnen. Volgens mij vond hij dat zelf ook, want op een goede dag was hij met de noorderzon vertrokken. We vreesden het ergste. Laat het dan een touw van getrokken suiker zijn geweest, riep de viskok nog. Lijkt me nogal kleverig om je nek. Weet een viskok veel.Een telefoontje uit Amerika maakte duidelijk dat we de verkeerde conclusie hadden getrokken. Meneer was ondergedoken in New York, alwaar hij zijn kunsten fijn sleep. Hij moest en zou het geheim van de perfecte chocolade achterhalen. Hij had in zijn zoektocht de werkelijkheid uit het oog verloren. Zijn green card was verlopen, dus mocht hij een tijdje tussen de verkrachters en moordenaars bivakkeren. Kijk, voor zo’n gozer heb ik respect. Dat wel.Maar goed, oranjegebak gaat het dus niet worden. Als het weer een beetje meezit en we kunnen met iedereen uit de straat gezellig buiten ringsteken, ezeltje prikken, zaklopen en koekhappen (ik zal best achterlopen, wil gewoon niet weten dat de kids liever gamen), gaan we niet de hele dag achter het fornuis staan. Een grote pan soep wil er altijd wel in. Oranje soep, uiteraard. Maak gerust een hele teil de avond tevoren, de hele buurt mag mee-eten. En nu maar hopen dat Trix een verrassingsbezoek brengt. Dat heb je dan wel verdiend.

Worteljam

Ingrediënten

1 kilo wortelen, schoongemaakt en in plakken gesneden
1 dl citroensap
5 bloedsinaasappels, sap
500 g geleisuiker 

Bereiding

Kook de wortelen bijna gaar.
Giet ze af en voeg vervolgens het citroen, sap bloedsinaasappels en de geleisuiker toe.

Tip

Als de wortelen opstaan, kan de pan worden afdekt met folie. Op deze manier komt de pan onder druk te staan en ontstaat hetzelfde principe als bij
een hogedrukpan.
Laat de massa nog 4 minuten doorkoken op het vuur. Draai de massa door een zeef en laat het afkoelen. Zo krijg je heerlijke jam. Bewaar die in weckpotten.

Tip:

Doe ter garnering partjes geschilde bloedsinaasappels in de weckpotjes.

Smoothie van papaya en bloedsinaasappels

Ingrediënten

250 g papaya, geschild en in stukjes
250 g bloedsinaasappels, geschild en in blokjes
125 g sap van bloedsinaasappel
125 ml yoghurt

Garnering:

1 bloedsinaasappel, geschild en in stukjes gesneden
1 dunne schil van de limoen

Bereiding

Doe het sap van de bloedsinaasappel en de yoghurt in de blender.
Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles tot een glad en luchtig geheel.
Verdeel de stukjes bloedsinaasappel over 4 glazen en giet vervolgens de smoothie erin.
Garneer het glas met een stukje dunne schil van de limoen en dien  direct op

wortel-paprikagazpacho

Ingrediënten

50 g wortelen, schoongemaakt en in blokjes gesneden
1 kilo oranje tomaten, fijn in blokjes gesneden en ontzien van de pitten
2 oranje paprika’s, ontdaan van de pitjes en in blokjes gesneden
Scheutje azijn
1 druppel tabasco
20 ml olijfolie

Bereiding

Doe alles in een blender of een keukenmachine en maak het fijn.
Giet vervolgens de massa door een bolle zeef om het nog gladder te krijgen. Zet de gazpacho zo’n 2 uur in de koeling totdat deze goed koud is.
Doe de soep in een kom en garneer met wat blokjes tomaat en paprika.

WIJNSUGGESTIES

Ruud van Ruud de GeusWijnimport (degeuswijn.nl) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle vette wijnen die goed bij mijn gerechten passen. Daarom laat ik hem wijnadvies geven bij mijn recepten.


SYRAH ROSÉ OPPIDUM 2010, CAVE DE CHUSCLAN / LAUDUN

Een heerlijke frisse rosé van de syrah-druif met veel kleur en een geur van fruit die doet denken aan de rode snoepjes ‘pear drops’. Ook in de mond is het rode fruit duidelijk aanwezig en de afdronk (of nasmaak) is behoorlijk serieus. Behalve bij de oranje soepen van Herman zou deze wijn ook makkelijk tijdens een barbecue kunnen worden geschonken. Kortom, een eindeloze zomerwijn.

BLAUFRÄNKISCH ROSÉ 2009, JOHANN HEINRICH

Blaufränkisch is een van de typische Oostenrijkse druivensoorten. Je komt hem nog wel een klein beetje tegen in het zuiden van Duitsland onder de naam Lemberger en in Hongarije waar ze hem Kekfrankos noemen. Vooral het Burgenland in Oostenrijk heeft zich toegelegd op deze druivensoort. Daar maken ze er uitstekende rode wijnen van. Sylvia Heinrich maakt van deze blaufränkisch-druif behalve rode wijnen ook een uitstekende rosé met veel fruit en iets van specerijen in de neus en smaak.

TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

Daar gaat ie lieve mensen,,, als dat geen lekkere afsluiter is van je diner,,,, #dessert #toetje #nagerecht… https://t.co/yzArsxYOKb