Herman den Blijker over spareribs

De barbecue, voor het echte zomergevoel

Vandaag een lesje in het goed roosteren van vlees, vis of groenten, dat wil zeggen: zonder verbrand vlees, burenruzie of een bezoek aan de EHBO-post.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad
Een beroemde weerman uit Friesland zegt het, dus is het waar: we krijgen deze zomer sowieso één hittegolf. Een Fries tegenspreken doe ik niet, zo’n man is te nuchter voor de Enkhuizer Almanak. Terwijl ik dit stukkie doorbel, lig ik op een stretcher in de schaduw de barbecue in de gaten te houden, de verschroeiend hete Spaanse zon mijdend. Ik heb in ieder geval de eerste hittegolf te pakken. Op de barbecue liggen een paar flinke stukken met vet dooraderde filete de ternera, ossenhaas, van zo’n bizar hoge kwaliteit, dat ik twijfel of ik naar de polder terugkom. Of het nu nog leeft of geslacht is, goed vlees is voor mij echt een handenbinder. Ik hoop dat de laaglandse hittegolf losbarst op de dag dat deze krant uitkomt. Dan gaan we barbecueën op niveau terwijl de thermometer de 33 graden aantikt. Met niveau bedoel ik: geen verbrand vlees, geen burenruzie en geen rit naar de EHBO-post. Voor een geslaagde barbecue heb je maar vier ingrediënten nodig: een puike barbecue, kooltjes, goede producten en een stralend humeur. Genoeg woorden aan de zomerse hitte verbrandt, aan de slag. Er zijn twee soorten barbecues waarmee je eten gaart: de open barbecue en de gesloten barbecue. De open barbecue kennen we allemaal, zo’n bak vol gloeiende brikette, afgedekt met een rooster.
 
Op deze barbecue gaart het vlees op een lage temperatuur. De hittebron zit verder weg van het eten dan bij een koekenpan en een grill. Geef daarom de hitte de tijd om in het vlees, de vis of een maïskolf te trekken en draai de boel niet te snel om. Leg geen dikke stukken vlees op een open barbecue. De buitenkant gaart sneller dan de binnenkant, die rauw blijft. Kip is ook een lastige klant. Gaar kip eerst in bouillon. Van de bouillon maak je dan weer in een handomdraai een krachtig smakende kippensoep. Het andere type barbecue is die met een klep of een deksel. Een prijzig exemplaar van keramiek is de Green Egg, een soort buitenoven. Deze barbecue wordt zo hermetisch afgesloten dat binnen een paar minuten een temperatuur van boven de 300°C kan worden bereikt. Je begrijpt het: eerst mee spelen voordat je je kunsten met deze hittebron aan de familie toont. Je hebt ook ijzeren bakken die je met een klep af-sluit. Ik heb er een van buitenproportionele afmetingen, een stoomlocomotief die ik na bewezen diensten vast wel aan het Spoorwegmuseum kan slijten.
  
Soms hang ik met een vleeshaak een homp entrecote in de schoorsteen. Zelden eten mijn gasten zo’n lekker stuk gerookt vlees. Waar ik niets mee heb, is de gasbarbecue. Zo’n ding zal best werken, maar nooit zal het de pyromaan in me wekken. Laten we eerlijk zijn, het gaat bij barbecueën ook om lekker fikkie stoken. Ter afsluiting heb ik een paar bereidingstips. Eet je graag vis, leg dan alleen stevig visvlees van bijvoorbeeld een zwaardvis of harder op het rooster. Een hele makreel gaat ook perfect. Let op met speklapjes. Erg lekker, maar het druipende vet stimuleert oplaaiende vuurtongen. Leg spek eerst in een bakje. Houd rekening met verschillende garingstijden en leg eerst eten op de barbecue dat langer moet garen. Bestrijk groenten met wat olie, zodat die niet vastplakken aan het rooster. Volgens mij moet het zo lukken. Laat die hittegolf maar losbarsten, ouwe Fries!

Spareribs van de bbq

Ingrediënten

1 kg spareribs (varken of kalf)
2 tl koriander, gemalen
2 tl gemberwortel, gemalen
2 el venkelzaad
1 el sambal
2 el bruine suiker
2 dl oystersaus
1 scheut azijn
1 dl sojasaus
2 el gembersiroop
2 tenen knoflook, gehakt

Een dag van tevoren

Voeg kruiden, sambal, bruine suiker, oystersaus, azijn, sojasaus, gembersiroop en knoflook bij elkaar en maak er in een bekken een homogene massa van.
Doe de spareribs in een bak en giet de marinade eroverheen. Zorg dat de marinade goed over de ribs verdeeld is. Zet de ribbetjes in de marinade
een nacht in de koelkast. 

Voor gebruik

Steek de bbq aan.
Haal de spareribs uit de koeling en leg ze op een schaal.
Gebruik de marinade die achterblijft om met een kwast de ribben in te smeren

TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

#chefswork #chefslife #evelinewu #laspalmas010 #wilhelminakade #rotterdam https://t.co/iv3vVmZPOP