Herman den Blijker over Stoemp

Perfect potje

Het nationale gerecht van België was in de Middeleeuwen ook in Holland populair. Een dikke soep met worst of ander vlees. Met de komst van de aardappel groeiden de landen culinair uit elkaar


Het nationale gerecht van België was in de Middeleeuwen ook in Holland populair. Een dikke soep met worst of ander vlees. Met de komst van de aardappel groeiden de landen culinair uit elkaar

Paul de Graaff


Deze zomer dartelen helaas geen oranje mannen over de kortgeschoren Franse voetbalweiden. Wel rode duivels, het is niet anders. De redactie van dit magazine vindt het een goed idee om de Belgen mentaal te steunen. Twijfel. Want die gasten hebben best wat leedvermaak gehad over onze uitschakeling. Moet je zulk gedrag belonen? Voetbal is een soort oorlogje voeren waarbij nauwelijks doden vallen. Met wie voert de mens meestal oorlog? Met de buren. Stammen tegen stammen, dat werk. Duitsers zijn ook onze buren en toch overwoog de redactie van dit magazine geen seconde de lezers op te jutten onze Germaanse broeders van die Mannschaft te supporteren. Terwijl de Duitsers net zoals de Vlamingen een van het Algemeen Beschaafd Nederlands afgeleide taal spreken! Daarbij bestaat een deel van het Belgische voetbalelftal uit Walen, leden van een Frans sprekende stam. Kortom, Duitsers, een waar broedervolk en ook nog eens ’s werelds belangrijkste afnemer van onze producten, op het Franse slagveld steunen, was logischer geweest. Een missertje, redactie. Wie daar anders over denkt, lucht zijn hart via de mail en weet: ik verdedig als een granieten Vincent Kompany mijn standpunt.

Hutsepot

Stoempende Vlamingen en Walen, daar moeten we het deze zomer mee doen. Stoempen kunnen die gasten als de beste, dat is ze van kinds af via de lepel bijgebracht. Stoemp is dan ook een van hun nationale gerechten. De geschiedenis van de stoemp delen ze met ons Ollanders. Dus laten we daar wat verbondenheid uit zien te peuren. Een geslaagde stoemp is een dikke soep met worst of ander vlees. Deze saphap, de hutsepot of potspijs, was in de Middeleeuwen populair zowel boven als heel ver onder de grote rivieren. Verklaarbaar. Je hoefde alleen maar water in een grote ketel warm te stoken en te vullen met de spullen die voorhanden waren, doorgaans knollen, wellicht wat kruiden als smaakmakers en een stuk vlees. Ze sopten de gare natte hap naar binnen met een brok brood. De hutsepot leek in de verste verte niet op hutspot, het bekende gerecht van geprakte peen & ui. De reden: tijdens Leidens Ontzet was de aardappel in onze contreien nog niet gesignaleerd. De Spanjolen moesten de pieper in Zuid-Amerika nog ontdekken. Toen de aardappel op ons menu verscheen, kon het grote prakken beginnen. Dit was het moment dat de Hollanders en Vlamingen culinair uit elkaar groeiden. De Vlaming bleef zijn hutsepot trouw en zet deze tot op de dag van vandaag als stoemp op tafel. Het is maar dat je het weet.

Powervoer

Zouden de koks van het Belgische elftal stoemp serveren? Ik twijfel. Hedendaagse voetballers zijn topatleten. Roken in de kleedkamer is er niet bij. Of het verbannen van de peuk een goed idee was? Gasten als Van Hanegem, Cruijff en andere toppers wisten al rokend heel wat meer prijzen bij elkaar te pingelen dan de huidige generatie NL-voetballers. Begrijpen kan ik het wel. De prijs voor het roken betaal je later, weten we nu. Die gasten voetballen tegenwoordig ook heel wat heftiger en zeker in een hoger tempo. Dan kun je een paffer missen als kies pijn. Het menu bestaat uit powervoer, denk aan veel koolhydraten. Teamsporters trainen minder lang maar wel heel intensief. Ze verbranden veel energie. De voetballers werken bergen pasta, rijst, brood en veel groenten weg. Een stoemp met mager vlees past perfect in dit menu maar ook in van die geschifte moderne diëten. Je ziet, vooruitgang is een leuk dingetje, maar qua dieet is er weinig nieuws onder de zon!


Stoemp

Ingrediënten

6 aardappelen (bloemig)


50 g boter


10 wortels, kleingesneden


1 prei, in ringen gesneden


scheut melk


zout


zwarte peper uit de molen


8 merguez-worstjes


boter


1 el grove mosterd


Het nationale gerecht van België was in de Middeleeuwen ook in Holland populair. Een dikke soep met worst of ander vlees. Met de komst van de aardappel groeiden de landen culinair uit elkaar


Bereiding

Kook de aardappels gaar en laat ze droogkoken


Stamp ze tot puree


Smelt de boter, voeg de wortels toe en laat 5 minuten stoven


Voeg de prei toe en laat nog 4 minuten stoven


Bak de merguezworstjes in de boter


Warm de aardappelpuree op met een scheutje melk


Voeg de gestoofde groentes en het kookvocht toe


Breng de stamppot op smaak met wat zout en zwarte peper


Serveer met de worstjes en de grove mosterd


Tips

Lekker bij een goed glas Belgisch witbier

TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

@FrancoisGeurds @BigGreenEgg_NL Heel veel succes en een mooie dag