Herman den Blijker over kersen

Een kersig afscheid van een nakko-zomer

Deze troosteloze zomer eten en drinken we van ons af met een clafoutis en kersen-eau de vie.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen Dagblad
De kersentijd is voorbij, de eerste basisscholen gaan maandag weer open. Als half augustus de laatste kersen van de bomen komen, wordt het weer kafttijd (kaften, doen ze dat eigenlijk nog, die koters?). Laten we proosten op het nieuwe schooljaar en het kersenseizoen uitluiden met vrolijk makende kersentoetjes, ook om die vervelende nakko-zomer even te vergeten. Nakko, dat is Rotterdams voor helemaal, maar dan ook helemaal niets. Ik vrees voor de schoolgaande kids dat de natuur dit jaar de zomer niet gelijk met onze agenda’s laat lopen. Na een zomers voorjaar een zeik-natte zomer met apriltemperaturen brandt hopelijk een schitterend najaar los, een regelrechte indian summer. Daar heb je echt wat aan, als je met je neus weer in de boeken zit.
  
Eten troost, dus laten we lekker aan de slag gaan: alcoholkersen voor ons en een clafoutis voor de kids. Een bekend gerecht is kersen met brandewijn. Door jonge jenever te gebruiken, wijk ik niet echt af van deze klassieker. Brandewijn is oorspronkelijk gedestilleerde wijn, maar wordt tegenwoordig meestal van moutwijn gemaakt en is daarmee een soort jenever. Een mooie jonge jenever is gestookt met een kruidenmelange die de drank een subtiele smaak geeft. Over clafoutis uit de Franse streek de Limousin valt ook wat zinnigs te vertellen. Verkondig ter plaatse nooit dat het een soort vlaai is, ze bijten je kop eraf. Taart, zo moet de clafoutis heten, een gebak dat niet echt zoet is. De Limousins zijn er behoorlijk groos op, de meeste lokale restaurants sluiten in het kersenseizoen hun menu met de taart af.
  
Waarschijnlijk ontaardt de plaatselijke trots op z’n Frans in clafoutis-wedstrijden. Want elke Franse streek, stad of dorp waar ze iets bijzonders te kanen hebben, vent zijn groosheid met feesten en wedstrijden luidruchtig uit. Mijn favoriet: een bloedworstwedstrijd ergens in Bretagne. Ooit zag ik op de televisie de winnende Breton een meters lange bloedworst langzaam maar zeker naar binnenduwen. Ik kreeg er weliswaar een heel naar, vol gevoel van, het was ook een fascinerend gezicht. Misschien dat ik nog eens een keer meedoe. Eerst maar eens aan de dokter vragen. Maar goed, het ging om de clafoutis. Even gegoogled en ja hoor: het fête du clafoutis in Linards en het fête du clafoutis in Dournazac. Stel je voor. Al die alpinopetten en oma’s met bloemetjesschorten die elkaar proberen af te troeven met hun prachtgebak. En maar snoeven: ‘In mijn clafoutis zitten Burlatkersen, wat dacht je! Van mijn eigen bomen. Die staan op de beste grond!’ Lekker wat stukken clafoutis met ettelijke glazen van kersen gestookte eau-devie wegspoelen en dan de volgende dag wakker worden in de armen van een boerin met een snor. Ik heb er nu al zin in. 

Kersenclafoutis

Ingrediënten

Voor 4 personen
   
200 g kersen
20 g boter
50 g boter (gesmolten)
1 vanillestokje
4 eieren
100 g suiker
100 g bloem, gezeefd
4 dl melk
Snufje zout
2 grote vormen of 4 ovenbakjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet 2 grote vormen of 4 kleine vormen in met 20 g boter.
Snijd de kersen doormidden, verwijder de pitten en verdeel de halve kersen over de vormen.
Snijd het vanille-stokje doormidden en schraap met een mesje het merg eruit.
Doe de eieren in een metalen schaal (bekken). Meng het vanillemerg met de eieren.
Voeg de suiker toe en klop met een garde tot de suiker goed is opgenomen.
Voeg de bloem toe en klop tot een glad beslag.
Voeg de melk, 50g gesmolten boter en wat zout toe en blijf kloppen tot een homogeen ontstaat.
Giet het beslag erbij. Zorg dat de kersen niet helemaal onder het beslag staan: de kersen slinken nog.
Zet de bakjes 30 minuten in de oven.

Kersen in jonge jenever

Ingrediënten

1 kg kersen
1 l jonge jenever
500 g suiker
(50 g suiker op 100 g kersen)
weckpotten

Bereiding

Vul de weckpotjes met kersen (helemaal vol).
Voeg de suiker erbij.
Giet er de jonge jenever bij. Vul de pot tot aan de rand.
Sluit de potjes af.
Zet deze tenminste 3 weken donker en koel weg.


Wijnsuggeties

Ruud van Ruud de GeusWijnimport (degeuswijn.nl) is de speurhond onder de wijnhandelaren. Daarom laat ik hem wijnadvies geven bij mijn recepten.


VIn Santo del cHIantI claSSIco, 1997, VIgnamaggIo,

HalVe fleS Vin Santo, ‘heilige wijn’, is een specialiteit uit toscane. de druivensoorten malvasia, trebbiano en grechetto worden gedroogd, meestal aan de dakspanten. deze rozijnen worden daarna geperst en tot wijn vergist. Vervolgens gaat deze zoete wijn in ‘caratelli’, kleine fusten, en blijft daar vier tot zes jaar rijpen. Italianen noemen dit een ‘vino di meditazione’, maar hij smaakt ook uitstekend bij een clafoutis.

BanyulS rouge ‘QuInteSSence’ 2003, coume de maS, 50 cl.

Banyuls is de franse tegenhanger van port. Het is een zoete dessertwijn, gemaakt van laatgeplukte druiven waarvan de gisting voortijdig wordt gestopt door toevoeging van pure alcohol. de druivensoorten zijn hier voornamelijk grenache en carignan. Ze groeien op de zeer steile hellingen die het begin vormen van de Pyreneeën. deze banyuls Quintessence doet in niets onder voor een grote vintage port.

TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

#chefswork #chefslife #evelinewu #laspalmas010 #wilhelminakade #rotterdam https://t.co/iv3vVmZPOP