Herman den Blijker over vlierbessen

Hippiecocktail

De bloesem van de vlierbes is als siroop populair bij hele volksstammen. Het sap van de bes zelf veel minder. Maar wat niet is, kan nog komen


De bloesem van de vlierbes is als siroop populair bij hele volksstammen. Het sap van de bes zelf veel minder. Maar wat niet is, kan nog komen.

Paul de Graaff


Vandaag staat de vlierbes als zomerfruit op de rol. Je krijgt ’m in twee varianten voor de kiezen: als bloesem en als bes. De siroop van de bloesem is een uit Engeland overgewaaide hype. De hele wereld schijnt inmiddels voor de siroop van de witte bloemetjes te vallen. Ik mix de bloesemsiroop met tonic met een tic, een cocktail met een zomerse, frisse toets. De siroop combineert perfect met het bitter van de tonic. Om de ondergewaardeerde vlierbessensiroop ook weer op het netvlies te krijgen, mag deze de cocktail ruggengraat geven. Het zou mooi zijn als ook die vanaf vandaag aan een opmars begint. Want ik wil ook weleens aan de basis van een hype staan. Ik twijfelde nog over het toevoegen van zwarte sambuca, een drank op basis van anijs en vlierbessen. De Latijnse naam van de vlierbes is trouwens Sambucus Nigra. Weet je meteen waar sambuca zijn naam aan ontleent. Hoewel, het schijnt dat in heldere sambuca nog geen snufje vlierbes of -bloesem zit. Qua tic is het oog op gin en wodka gevallen. Je hebt dus wat te kiezen.

Gin kreeg in dit magazine een paar weken geleden al de nodige aandacht. Wellicht heb je het verhaal vanwege de vakantie gemist, daarom kort in de herhaling. Gin geeft menige cocktail de nodige pit. De verstokte jeneverdrinker fronst de wenkbrauwen om het huidige gingeweld. Want gin, is dat niet het sappie van Britten die het stoken van graanjenever niet onder de knie kregen? En daarom wat rommelden met kruiden om de neutrale alcohol op smaak te brengen? Dankzij moutwijn is jenever rijker van smaak. Maar juist vanwege die uitgesproken smaak is het met jenever lastiger mixen. Gin laat zich wel goed met vele smaken combineren. Ginproducenten verstoken allerlei bessen en kruiden om zich van de concurrentie te onderscheiden. Een GT-tje (vaktaal voor gin-tonic) maken is dan ook meer dan beide vloeistoffen in een glas pleuren. Want van gin bestaat een niet te tellen aantal varianten.

Je kunt de cocktail zoals gezegd ook maken met wodka, een WTtje. Ik zou kiezen voor een van graan gestookte wodka, zo blijf je in de lijn met gin. Een geslaagde graanwodka smaakt zacht en zuiver. Mijd in ieder geval een branderige wodka. Je kunt ook voor van druiven gestookte wodka gaan, een soort van grappa, die heeft doorgaans een wat fruitiger karakter dat goed kan combineren met de vlierbloesem. Vier de zomer en verwen jezelf met een GT of WT Hippie, zo gedoopt vanwege het bloemige karakter. Je wordt van een paar glazen uiterst relaxt. Da’s mooi, want een beetje vrede op aarde kunnen we in deze ruige tijden goed gebruiken.


Vlierbes cocktail

Ingredienten (voor 1 glas)

25 ml vlierbloesemsiroop


enkele druppels vlierbessensiroop


40 ml Sylvius Gin


200 ml Fever tree tonic


partje limoen


ijsblokjes


De bloesem van de vlierbes is als siroop populair bij hele volksstammen. Het sap van de bes zelf veel minder. Maar wat niet is, kan nog komen.


Bereiding

Vul een wijnglas met de ijsblokjes en de limoen


Schenk de vlierbloesemsiroop erbij, vervolgens de gin en daarna een paar duppels vlierbessensiroop


Serveer de glazen en schenk bij het opdienen de tonic erbij


Proost,,,

TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

En dan is het nog maar maandag,,, wat een feest. #sushi #sushiroll #takeout #sushitime #sushitakeout #laspalmas010… https://t.co/xHJbH5gPeL