Herman den Blijker op zijn Amerikaans

The Real American Lekkerbek

Hamburgers Amerikaans? Welnee, de marketing erachter, die is Amerikaans. Maar van oorsprong is-ie net zo Europees als bijvoorbeeld een portie fish & chips. Wat Herman brengt op een American style fishburger


Hamburgers Amerikaans? Welnee, de marketing erachter, d�e is Amerikaans. Maar van oorsprong is-ie net zo Europees als bijvoorbeeld een portie fish & chips. Wat Herman brengt op een American style fishburger

Paul de Graaff


Ik dacht, kom, we verlaten de Europese tafel en geven als toegift een Amerikaanse hap. De USA staat bij velen niet hoog aangeschreven als culinair mekka. Het land geniet vooral bekendheid als fastfoodmekka. Als een snelle hap goed is bereid en smaakvolle kwaliteitsingredienten bevat, dan zet ik er zo nu en dan graag mijn tanden in. Maar je lichaam volstompen met fijngemalen vuilnis, op smaak gebracht met bakken kunstherrie, dat is niet mijn idee om van een maaltijd genieten. Maar Amerika is een heel groot land, waar je op veel plaatsen ook goed eet en topspullen kunt kopen. Voor een televisieklus bezocht ik onlangs Florida. Ik belandde in een idioot grote supermarkt vol biologische waren en producten die bij wijze van spreken om de hoek geproduceerd waren. De kwaliteit spetterde er vanaf. Zoiets geweldigs heb ik Nederland (nog?) niet gezien.

Culinaire toppen

En verleden jaar bezocht ik Wichita, Kansas. Daar valt geen klap te doen. Wat mag je van zo’n gat verwachten als je gastheren, veeboeren, voorstellen om boodschappen te doen voor het avondmaal? Ze sleepten me door een deli en een wijn- & bierwinkel waarvan ik in de Randstad slechts een paar enigszins vergelijkbare zaken ken. Het vlees dat de gastheren boden, was van een indrukwekkend hoog niveau. Mijn conclusie: Amerikanen scheren culinaire toppen die zowel sky high en peilloos diep zijn (een omgekeerde top, dus). Amerikanen hebben ook een on-hebbelijkheidje. Ze claimen met grote stelligheid dat bepaalde gerechten typical American food zijn, denk aan hamburgers. Pluis je dit uit, dan blijkt het om happen van Europese origine te gaan. Vlees, kip, vis en slablaadjes tussen gebakken deeg douwen is een heel oude truc. Amerikanen zijn marketingtovenaars, dus denkt gans de wereldbevolking dat broodjes met plakken kapot gedraaid vlees all the way American te zijn. Europees eten komt zo via een omweg weer op ons Europese bordje. Ik stel voor om deze truc nogmaals toe te passen en wel met de Dutch Style Fishburger, die de yankees voor mijn part als The Real American Lekkerbek aan de man mogen brengen.

Fish & chips

Over de lekkerbek valt nog wat te vertellen. In diep vet gebakken vis met een deegjasje is als fish & chips het favoriete volksvoedsel van de Britten. Zij organiseren talloze amusante fish & chipsfestivals. Laten wij dat ook doen. Is een lekkerbekwedstrijd geen ideetje voor deze krant? Het AD blinkt uit in testen als de lekkerste haring en de meest behappenswaardige oliebollen. Zo’n lekkerbekwedstrijd is hard nodig. Want wat in ons land af en toe aan kapot gebakken meuk over de toonbank geschoven wordt… Waar het bij die vis aan schort? Het is diepvrieshandel, of geen kabeljauw. Dat hoort wel; deze hap werd oorspronkelijk gemaakt van gezouten kabeljauwwangen. Later werd ook gezouten kabeljauwvlees gebruikt, want in de vis zitten maar twee wangen. Alleen verse kabeljauw geeft die speciale sensatie: eerst een hap in het knapperige korstje en dan in die zachte vlokken vis. Verwerk je vanwege de lage prijs wijting, geef dan vers spul door, visbakkers! Rest mij nog met een welgemeende toast af te sluiten: have a great lekkerbek meal!


Visburgers

Ingredienten

150 g kabeljauwfilet


2 eiwitten, losgeklopt


50 g bloem


100 g cornflakes


snufje zout


1 potje piccalilly, door een bolzeef gedrukt


100 g sojamayonaise


0,5 rode ui, gesnipperd


2 bosuitjes, in ringetjes


1 geroosterde paprika, in repen


50 g rucola zuurdesembrood, in stukken gesneden


150 g roomboter


Hamburgers Amerikaans? Welnee, de marketing erachter, d�e is Amerikaans. Maar van oorsprong is-ie net zo Europees als bijvoorbeeld een portie fish & chips. Wat Herman brengt op een American style fishburger.


Bereiding

Snijd de kabeljauw in twee delen.


Bestrooi de kabeljauw met wat zout.


Haal de kabeljauw door bloem, eiwit en cornflakes.


Bak in de roomboter goudgeel in ongeveer 10 minuten.


Rooster het brood.


Meng de mayonaise met de piccalilly (hou nog wat achter) en smeer op beide broodzijdes.


Leg er daarna wat rucola, paprika en de vis-burger op.


Doe op de burger nog wat piccalilly, sojamayonaise en als topping wat ringetjes bosui en gesnipperde rode ui.


Wijntip

Ruus de Geus

SAUMUR BLANC SEC ‘LES PERRIERES’ 2011 YVES LAMBERT

Bij een visburger kun je veel kanten op. Chardonnay ligt voor de hand, maar laten we eens kiezen voor een Saumur blanc. Gemaakt van chenin blanc op een grond van klei, zand- en kalksteen. Samen met het gematigde klimaat zorgt dit voor een wijn met een elegante neus van zacht fruit en een aangenaam volle smaak.

www.degeuswijn.nl

TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

En dan is het nog maar maandag,,, wat een feest. #sushi #sushiroll #takeout #sushitime #sushitakeout #laspalmas010… https://t.co/xHJbH5gPeL