Herman den Blijker over hazelnoot

Fijn te combineren

Licht geroosterde hazelnoten zijn echte smaakmakers, die aan tal van schotels een bijzondere smaak geven. Dat de meeste mensen de noot vooral kennen van het cremegebak, is dan ook niet terecht


Licht geroosterde hazelnoten zijn echte smaakmakers, die aan tal van schotels een bijzondere smaak geven. Dat de meeste mensen de noot vooral kennen van het cr�megebak, is dan ook niet terecht.

Paul de Graaff


In al die jaren dat ik deze rubriek vul, heb ik geen aandacht besteed aan haricotsverts en hazelnoten. Tot mijn verbazing, want ik ben een liefhebber van zowel de groente als de noot. De uitdaging voor vandaag was om ze te combineren tot een smakelijke salade. Dat bleek een simpele opgave. Want licht geroosterde hazelnoten zijn makkelijke kostgangers, ze geven verrassend veel schotels een fijne smaakbeuk. De meeste mensen eten hazelnoten in desserts en als snack tussendoor. De voorkeur voor de combinatie met zoete smaken zal wel ergens in onze jeugd zijn ontstaan. Want velen besmeerden als peuters en pubers de boterhammen dik met hazelnootpasta. Op feestjes deed en doet de hazelnoot zich vooral in gebak gelden. De Haagse banketbakker Maison Kelder dankt zijn reputatie tot ver buiten de gemeentegrenzen aan het hazelnootcremegebak. Ze maken dit al zo’n 80 jaar. Maar ze zijn zeker niet de enige. Ook in andere plaatsen zetelen banketbakkers die klanten vooral trekken met hazelnootgebak.

Opknappertjes

Minder vaak gaat de hazelnoot in salades of warme hartige gerechten. Dan denk ik aan gebakken spruiten, bloemkool en broccoli. Om je een idee te geven hoe een gerecht qua smaak kan opknappen van het nootje, geef ik vandaag een recept voor een lekker voorjaarsslaatje. Koop bij voorkeur hazelnoten in de schil. Verhit een droge koekenpan en rooster de noten op middelhoog vuur eerst in het schilletje. Zo trekt de volle smaak van het schilletje in de nootjes. Verwijder de schilletjes en rooster de nootjes op laag vuur, blijf de pan voortdurend bewegen. Langzaam roosteren geeft een beter resultaat dan op hoog vuur. Je voorkomt zo zwarte plekjes die bitter smaken. De nootjes gaan met groene asperges en haricots verts in de salade. Ik kies in dit geval niet voor sperziebonen, maar de dunne, rechte variant die ooit uit Frankrijk is komen overwaaien. Ze hebben een licht zoete smaak die goed met de nootjes combineert. Wat ook prettig is: haricots hebben geen harde draad. Koop vooral stevige en fris uitziende exemplaren, want oude boontjes worden snel slap. Je hoeft de boontjes alleen maar kort te blancheren, zo behouden ze ook hun diepgroene kleur. Op dit moment komen dankzij het mooie voorjaarsweer de witte asperges van de velden, maar in de salade van vandaag doen asperges het beter.

Tarwespriet

Groene asperges zijn doorgeschoten, bovengrondse witte asperges, die onder invloed van het licht groen verkleuren. Omdat ze in de buitenlucht groeien, ontwikkelen ze een meer uitgesproken smaak dan de witte. De meeste groene asperges komen uit Peru en China. In deze tijd van het jaar kunnen ook Hollandse telers groene asperges leveren. Als ik jou was, zou ik voor deze asperges kiezen, omdat Nederlandse groente weinig kilometers van het land tot het bord hoeft te maken. Ze zijn verser en er is weinig kans op verhouten. Korenaarasperges zijn ook het proberen waard. Ze lijken een kruising tussen een tarwespriet en een groene asperge. Het zijn geen echte asperges maar ze zullen het dankzij de nootachtige smaak goed doen in de salade.


Salade van groene asperges en hazelnoot

Ingredienten

200 g groene aspergetips, geblancheerd


600 g haricots verts, geblancheerd


200 g tomaatjes


150 g hazelnoten


10 g dragon, geplukt


Dressing:

1 bloedsinaasappel, sap


2 el olijfolie


1 el notenolie


0,5 sinaasappel, zeste in fijne reepjes gesneden


zwarte peper uit de molen


zout


Licht geroosterde hazelnoten zijn echte smaakmakers, die aan tal van schotels een bijzondere smaak geven. Dat de meeste mensen de noot vooral kennen van het cr�megebak, is dan ook niet terecht.


Bereiding

Blancheer de groene aspergetips en de haricotsverts kort, zodat er nog een goede bite aan zit


Maak een dressing van het sap van de bloedsinaasappel, olijfolie en de notenolie


Snijd de tomaatjes doormidden


Meng de groentes, halve tomaatjes en hazelnoten


Maak aan met de dressing


Doe de fijne reepjes sinaasappelzeste erdoor


Breng op smaak met de geplukte dragon, het zout en de peper


Verdeel over vier diepe borden


Wijntip

Ruus de Geus

RUEDA BIANCA 2013 BODEGAS NILO

Deze wijn is gemaakt van 100 procent verdejodruiven uit de Ruedastreek, Noord Spanje. Zo’n dertig jaar geleden stelden de wijnen hier niet zo veel voor. Maar met de moderne technieken, vooral de koele vinificatie, is de verdejo opeens een hartstikke leuke wijn geworden. Dit is een uitstekende wijn bij deze frisse zomerse salade.

www.degeuswijn.nl


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

En dan is het nog maar maandag,,, wat een feest. #sushi #sushiroll #takeout #sushitime #sushitakeout #laspalmas010… https://t.co/xHJbH5gPeL