Herman den Blijker over Creme Suisse

Volg de juiste sausroute

Zoals taxichauffeurs de hoofdroutes feilloos weten te vinden, kennen goede koks het wegennet van klassieke sauzen. Alle sauzen en cremes zijn afgeleide routes. Zwitserse room is bijvoorbeeld een zijstraatje van de bakkersroom


Zoals taxichauffeurs de hoofdroutes feilloos weten te vinden, kennen goede koks het wegennet van klassieke sauzen. Alle sauzen en cr�mes zijn afgeleide routes. Zwitserse room is bijvoorbeeld een zijstraatje van de bakkersroom.

Paul de Graaff


Ik krijg regelmatig de vraag hoe koks a la minute een passende saus bedenken bij een gerecht. Het antwoord: dankzij de mannen die lang geleden de Frans-klassieke hartige sauzen en zoete sauzen en cremes overzichtelijk indeelden. Het systeem is vergelijkbaar met The Knowledge van Londense taxichauffeurs. Dankzij een grondige kennis van een aantal vastgelegde routes en bezienswaardigheden weten de chauffeurs de klant altijd op de juiste plek af te leveren, zonder gebruik te maken van navigatie. Wie deze kennis niet kan overleggen, krijgt geen taxilicentie. Bij sauzen werkt het vergelijkbaar. Je hebt eerst de hoofdwegen: de warme-sauzenroute en de koudesauzenroute. Alle sauzen zijn afgeleide routes. Neem de warme blanke sauzen. Die kun je maken met blanke fonds van kalf of gevogelte, van visfumet of op basis van melk zoals een bechamelsaus. Maak je deze laatste saus van rivierkreeftjes, dan krijg je een nantuasaus. Kookt een kok zoveel mogelijk met dagaanvoer, dan kan hij of zij snel bepalen welke saus het beste samengaat met een bepaald product. Uiteraard is de indeling geen absolute waarheid. Koken is een creatieve bezigheid. Maar je ziet vaak genoeg dat als een kok de basis onvoldoende beheerst, een gerecht snel ontaardt in een herrie van smaken.

Basiscreme

Ook in de dessertkeuken werken koks met warme en koude sauzen en met cremes. Cremes worden gemaakt van de basisingredienten melk of room, eieren en suiker. Een belangrijke basiscreme is banketbakkersroom, ook bekend als creme patisserie. Toevoeging van smaakmakers als amandelpoeder, boter, vanille, extra bindmiddelen zoals maizena en gelatine of juist het weglaten van een van de basisingredienten, bepaalt de naam van de creme. Ook toepassing van een bepaalde techniek zoals het verwerken van geslagen eiwitten kan naamgevend zijn. Spatel je eiwitten door de banketbakkersroom, dan krijg je een creme chiboust. Vervolgens kun je deze creme smaak geven met bijvoorbeeld sinaasappellikeur. Wil je zelf een creme verzinnen, dan is het belangrijk dat je de verhouding tussen eieren, bindmiddelen en vocht intact laat. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je met een geschifte saus achterblijft. De creme Suisse, Zwitserse room, van vandaag is een variatie op banketbakkersroom. De geslagen room geeft de saus een volle smaak die goed combineert met de stevige smaak van de gekarameliseerde noten en zorgt voor een luchtige toets. Ik stel voor pecannoten te verwerken vanwege de lichtzoete smaak en boterachtige structuur. Deze noten maken van het gerecht zowel een smaak- als een gezondheidsbom. Vergeet de superfoods die hele volkstammen magische kwaliteiten toedichten, met als gevolg dat bijdehante handelaren de vraagprijs tot astronomische hoogten oppompen.

10 jaar erbij

Ik heb niets tegen gojibessen, quinoa, sap van tarwegras en ander oergezond spul. Maar geloof me, ze zijn echt niet heilzamer dan betaalbaar maar minder sexy spul als noten, eieren en groenten. Zo bevatten pecannoten serieuze hoeveelheden mineralen, vitamine B1, antioxidanten, vezels en de juiste vetten. Kraak een handje pecans en zet een levensgelukbevorderend toetje op tafel dat de verwachte houdbaarheidsdatum van de tafelaars zomaar met 10 jaar omhoog schroeft. Daar kan geen gojibesje tegenop.


Pecannotentompoezen

Ingredienten

pecancaramel

300 g gebrande pecannoten


500 g kristalsuiker


3 dl water bladerdeegbodem


8 vellen bladerdeeg op kamertemperatuur


2 eierdooiers


2 lepels kristalsuiker

Gele roomvulling

6 eidooiers


125 g kristalsuiker


30 g maizena


10 g bloem


5,5 dl melk


1 vanillestokje


15 g koude boter


Zoals taxichauffeurs de hoofdroutes feilloos weten te vinden, kennen goede koks het wegennet van klassieke sauzen. Alle sauzen en cr�mes zijn afgeleide routes. Zwitserse room is bijvoorbeeld een zijstraatje van de bakkersroom.


Bereiding

pecancaramel

Smelt de suiker op laag vuur in water


Zet het vuur hoog om het te carameliseren


Doe de noten erin


Vet een bakplaat in


Giet de caramel hierop uit en strijk glad


Laat de caramel hard worden


Snijd in stroken gelijk aan het bladerdeeg


bladerdeegbodem

Verwarm de oven voor op 180 C


Leg het bladerdeeg op een ingevette bakplaat


Prik er gaatjes in


Leg er vetvrij papier op met daarop een hittebestendig plaatje zodat het bakpapier niet verschuift


Bak af in ongeveer 15 minuten


Strijk er geklutst eigeel over en bestrooi met suiker


Zet nog 10 minuten in de oven


Haal uit de oven en laat het afkoelen


Snijd in stroken van 8 cm breed


Gele roomvulling:

Meng de dooiers met de helft van de suiker, de maizena en de bloem tot een creme


Meng de melk met de rest van de suiker en de vanille uit het stokje, breng aan de kook op hoog vuur


Voeg dit mengsel aan de creme toe


Verwarm tot de creme dik wordt


Doe in een kom en voeg koude boter toe


Roer de massa glad


Dek af met huishoudfolie en laat afkoelen


Verdeel de gele room over het bladerdeeg


Doe de caramel met pecannoten erop


Wijntip

Ruud de Geus

MUSCAT DE FRONTIGNAN ‘BARRIQUES OUBLIEES’ PASTOUREL

Barriques oubliees zijn de vergeten fusten. Dat gebeurde vroeger nog wel eens maar tegenwoordig worden ze bewust zo gemaakt. Deze wijn heeft een jaar of twee op eikenhouten fusten gerijpt. Een ideale begeleider van de pecannotentompoezen. Goed gekoeld serveren en met kleine slokjes de noten wegspoelen.

www.degeuswijn.nl


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

Goedemorgen lieve mensen. We gaan het vuur weer eens lekker opstoken vandaag,,,,, #josper #jospergrill… https://t.co/RSAzinphfa