Herman den Blijker over bruine bonen

Zet de ramen maar open

Wintertijd, peulvruchten op het menu. Er is heel veel mogelijk met erwten, kapucijners, witte, zwarte en bruine bonen. Toch blijft chili con carne favoriet.


Wintertijd, peulvruchten op het menu. Er is heel veel mogelijk met erwten, kapucijners, witte, zwarte en bruine bonen. Toch blijft chili con carne favoriet.

Paul de Graaff


Waar denk ik aan als iemand zegt: ‘Chili con carne, Herman?’ Dat is best een goede vraag. De zintuigen slaan in ieder geval direct op hol. Je voelt ’m waarschijnlijk al: ik ga een paar openstaande deuren intrappen. Dit stukkie zou dus best plat kunnen uitpakken. Ik krijg om te beginnen beelden door van een studentenhuis. Heb er weleens een van binnen gezien, zo’n bedorven hut waar schimmen tussen giftige dampen, afkomstig van bergen ongewassen sokken, met een aardappel in hun keel dronkemansgelal uitstoten. De inhoud van de koelkast gaat schuil onder een groene pruik. Het is vooral CCC, chili con carne, wat de pot schaft. De bacterien die zich te goed doen aan de lastig te verteren suikers van de bonen laten de geteisterde studentenbuiken opzwellen. Ik wacht niet af en ben al op zoek naar de uitgang. De CCC-overkill zorgt dat velen na hun studententijd nooit meer bonen eten. Daarmee doen ze zich tekort. Want bonen zijn niet alleen goedkoop, maar ook heel voedzaam. Hier kom ik zo op terug. Eerst nog wat over de opduikende beelden.

Bij chili con carne denk ik ook aan echtparen die hun ongenoegen over elkaar zo hard uitkrijsen, dat de buren weten: een gang naar de echtscheidingsadvocaat is nabij. Mediation maakt geen schijn van kans meer. Setjes die samen na een genuttigde CCC voor het slapen gaan genoeglijk met dekbedden wapperen, zijn dun gezaaid. Dit gegeven besloot de wijze redactie van deze bode om het gerecht van vandaag niet in de Valentijnsbijlage toe te laten. Ik beschouw dit als een gemiste kans. Want de liefde koppelen aan zintuiglijke ervaringen, dat levert alleen maar fijne verhalen op. Het hoeft bij Valentijn toch niet altijd over roze bubbels, eetbare slipjes en enorme bossen rode rozen te gaan? Van dat rozerode gedoe wordt een mens op den duur sch…ziek, ja toch? Overdaad schaadt. Daarbij: bruin is ook een mooie kleur. Ik weet wel zeker dat een pittige CCC goed voor het liefdesleven is.

Ik wil een middenweg voorstellen. Dit jaar kleurt Valentijnsdag nog roze en rood. Voor de komende jaren kiezen we andere kleuren: volgend jaar bruin, het jaar daarop blauw, et cetera. Overigens, mijn kleur voor dit jaar
wordt groen, wacht maar af. Verandering van spijs doet eten. Nu ik dat zeg: het schijnt dat niet alleen studenten, maar de meeste Nederlanders bruine bonen vooral verwerken in chili con carne. Voor de rest kijken ze niet veel naar bruine bonen om. Witte bonen komen meestal met tomatensaus op tafel. Dat is toch niet te geloven? We eten gevarieerder dan ooit. We kunnen inmiddels aan vele soorten kruiden en specerijen komen die in de meest uiteenlopende gerechten worden verwerkt. Maar met bonen komen we niet verder dan CCC. Een gemiste kans voor iedereen die gezond door het leven wil gaan. Want peulvruchten als bruine bonen zijn zo voedzaam als wat, je kunt ze zelfs als vleesvervanger beschouwen. Waarom ik vandaag toch met CCC op de proppen kom? Om het af te leren. Want smakelijk is die herrie van Texaanse origine wel! De komende afleveringen ga ik ook met andere peulvruchten aan de slag, om te laten zien wat je met dat spul allemaal voor lekkers kunt maken. Wapper ze.


Chiliconcarne

Ingredienten

500 g rundergehak


1 rode ui, fijngesneden


2 tenen knoflook, fijngesneden


pot bruine bonen


1 rode paprika, in stukjes gesneden


0,5 rode peper, fijngesneden


500 g tomaten, ontveld en zonder zaad, in stukken


1 el tomatenpuree


chilipoeder


0.25 bosje tijm, fijngesneden


boter


olijfolie


zout


zwarte peper uit de molen


Wintertijd, peulvruchten op het menu. Er is heel veel mogelijk met erwten, kapucijners, witte, zwarte en bruine bonen. Toch blijft chili con carne favoriet.


Bereiding

Zet de ui en knoflook aan in wat boter.


Voeg de fijngesneden rode peper toe.


Doe het gehakt en wat chilipoeder erbij.


Rul het gehakt gaar.


Laat de bonen uitlekken in een zeef en spoel ze af onder stromend koud water.


Doe de bonen bij het vlees.


Roer vervolgens de paprika erdoor.


Laat alles zo’n 5 tot 10 minuten op laag vuur pruttelen.


Voeg de tomaten, de tomatenpuree en de tijm toe.


Laat het mengsel zo’n 25-30 minuten op laag vuur verder garen.


Wijntip

Ruud de Geus

SAINT-CHINIAN ‘FLEUR DE CYNANQUE’ 2013, MAS DE CYNANQUE

Bij chili con carne moet je geen al te ingewikkelde wijn kiezen. Hierbij past in mijn ervaring het beste een Zuid-Franse wijn uit de Rhone, Languedoc of Roussillon. Zoals deze uitstekende en niet al te prijzige rode wijn uit Saint-Chinian. Een lekker volle, rode wijn met veel fruit en wat mineralen in de afdronk. Serveer hem licht gekoeld.

www.degeuswijn.nl


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

#chefswork #chefslife #evelinewu #laspalmas010 #wilhelminakade #rotterdam https://t.co/iv3vVmZPOP