Herman den Blijker over bloemkool

Bloemkool koken? Bak die bol eens

Wie bloemkool kookt heeft het niet begrepen, want daardoor gaat alleen maar smaak verloren. Wie de groente in de koekenpan bereidt, kan daar juist allerlei smaken aan toevoegen.


Bloemkool koken? Bak die bol eens

Paul de Graaff


Nee, van mij geen woord over voetbal. Wat weet een ex-amateurkeepertje voorzien van een chronisch gestrekt been nu helemaal van het spelletje? Toch wil ik iets betekenen. Mijn advies: mocht het verderop in het toernooi tegenzitten, zoek dan wat troost bij nostalgie eten. Bloemkool met suddervlees, een gerecht dat doet verlangen naar het WK van 1974, een smaakbeuk a la Neeskens. Blijft het goed gaan, dan zou ik de bloemkool een soort van oranje kleuren met geelwortel (kurkuma) en paprikapoeder. Ooit had ik weinig op met bloemkool. Ik zie nog de witte bollen voor me die na een bleekwaterbeurt op de dijk lagen te drogen. Hopelijk zijn die praktijken inmiddels verboden, wellicht waren ze dat toen al. Tegenwoordig kun je beter spul kopen. Naast de witte bloemkool zijn inmiddels ook paarse, groene en gele stronkjes verkrijgbaar, allemaal snoepjes uit de groentetuin. Niet elke groenteboer biedt ze aan. Heb je zin in een frisse neus, combineer dan het aangename met het nuttige. Zoek een tuinder met een winkeltje op, elke provincie telt tegenwoordig wel een aantal telers met een mooi assortiment gangbare en meer bijzondere groenten.

Koekenpan

Smakelijke bloemkoolhapjes bereiden is een simpel klusje. Een gekookte bol verliest smaak, gebakken bloemkool wint juist aan smaak. Je kunt tijdens het bakken smaken toevoegen die zich goed met de bloemkool vermengen. Bloemkool combineert goed met bergkaas, oude boerenkaas, Parmezaanse kaas, knoflook, paddenstoelen, hollandaisesaus, broodkruim, spek, ansjovis, noten en rode peper. Peuter de roosjes uit de bol en rooster ze met olijfolie in een hete koekenpan. Rood pepertje erbij, beetje koriander en verse knoflook, klaar. In een handomdraai heb je zo een genietbaar voorafje. Of roerbak de roosjes met een rood pepertje, wat honing en verse knoflook. Je ervaart bloemkool zoals je het wellicht niet eerder at. De groente geeft andere smaken prijs dan na zo’n kookbeurt. Je ziet dat je bloemkool goed kunt combineren met stevige smaken. Dat wist de huisvrouw die vroeger de kool tot pap kookte ook. Over de praksmurrie ging nootmuskaat. Kort garen is een beter idee. Dan blijft de bloemkoolsmaak fier overeind. Mijn favoriete combinatie is bloemkool met ansjovis.

Daar heb ik veel mensen hun wenkbrauwen bij zien optrekken. Maar het bordje kwam altijd schoon terug, afgelikt en wel. Ook lekker: bloemkool met gebrande boter, ook bekend als hazelnootboter. Laat in een steelpan op middelhoog vuur een pakje boter smelten. Schep de vrijkomende schuimende eiwitten van de boter. Is de boter helder, dan lichtbruin laten verkleuren tot een lichte hazelnootsmaak ontstaat. Toch liever klassieke bloemkool? Je bloemkoolgerecht geef je met wat citroensap frisheid en met een snuf kerrie diepte. Gooi de stronken niet weg. Schil ze en snijd in stukken, blancheer die in gezouten water en serveer met een vinaigrette. Ook het bloemkoolblad kun je eten, verwerk het bijvoorbeeld als spitskool. Je ziet, bloemkool eten is niet alleen heilzaam voor je gezondheid, maar de groente spaart ook je portemonnee.


Bloemkool met kalfssukade

Ingredienten

bloemkool, rozen in plakken gesneden


klont boter


olijfolie


200 ml kalfs- of kippenbouillon


1 kg kalfssukade


zout


peper


boter


Bloemkool koken? Bak die bol eens


Bereiding

Snijd de bloemkoolrozen in dikke plakken van 0.5 cm dikte.


Verwarm wat boter of olie in de pan.


Leg de plakken bloemkool erin.


Voeg wat bouillon toe en elke keer als het vocht is verdampt opnieuw bouillon toevoegen.


Bestrooi de sukade met zout en peper en zet deze aan als een stuk in een pan.


Stoof de sukade gaar in 2,5 uur.


Haal het vlees eruit en kook de jus in.


Leg de plakken bloemkool plat en leg daarop een stuk kalfssukade.


Giet er wat jus overheen.


Wijntip

Ruud de Geus

CHATEAU LOUVIE CUVEE VEYRY’ 2008 ST. EMILION GRAND CRU

Dit is echt iets voor bordeauxliefhebbers, want zo’n gerecht is ideaal voor een niet al te zware wijn van de merlotdruif. Deze wijn komt van het privewijngoed van de oenoloog Christian Veyry, die verantwoordelijk
is voor diverse bekende pomerols. De oogst 2008 is al zeer goed te drinken, maar je kunt hem ook nog zo’n tien jaar bewaren.

www.degeuswijn.nl


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

#chefswork #chefslife #evelinewu #laspalmas010 #wilhelminakade #rotterdam https://t.co/iv3vVmZPOP