Herman den Blijker spinazielasagne

Wie heeft ooit de lasagne bedacht?

Typisch Italiaans, zul je denken: pastavellen met een romige kaastomatensaus. Maar die afkomst is niet helemaal raszuiver.


Wie heeft ooit de lasagne bedacht?

Paul de Graaff Photography


Als ik nou beweer dat lasagne door de Engelsen is verzonnen... Moet je dan acuut aan het zuurstofapparaat omdat je bij Engelsen vooral aan platgehelmde bevrijders van onze natie tijdens WO II denkt? Of aan hooligans die bij 6 graden boven nul, gekleed in een te strak aan gespannen T-shirtje, de motregen trotseren om, eenmaal in de pub aangekomen, in een moordend tempo lauw bier en azijnchips de slokdarm in te douwen? Je hebt beelden van links rijden, kwelende jongenskoren, de Big Ben en heuvels met ontelbare schapen. Maar hoeveel Jamie Olivers, Gordon Ramseys en Nigella Lawsons de BBC ook over je uitstort, het gaat er bij jou niet in dat de Britten ons met zoiets fraais als lasagne verrijkten. Dan laat ik je maar in die waan. En mezelf ook. Want het schijnt dus echt zo te zijn. Er is onderzoek naar gedaan. Niet naar de lasagne op zich, maar naar andere zaken,
ergens in de late Middeleeuwen. Tijdens gepeuter in oude kookboeken kwamen speurders een recept tegen met een opvallend woord: loseyns. Het ging om pastaflappen met kaassaus. Dus, ja, dan zijn er altijd Engelsen die direct de vlag in zo’n gerecht willen planten. Ze doen maar. Want echte lasagne kan het niet zijn geweest: er waren toen nog geen tomaten.

Gestapelde deeglappen

Dit heb ik me uiteraard laten influisteren. Ik speel het maar aan je door. Want wat moet ik anders over een schotel gestapelde deeglappen vertellen? Dat de lasagne in Italie altijd zo wonderlijk luchtig is? Dat lasagne lasagna noemen niet correct is? Want lasagna is enkelvoud en lasagne meervoud (wist ik ook niet). Is het feit dat ik vandaag de Noord Italiaanse versie van lasagne in elkaar zet vanwege de verwerkte bechamelsaus interessant? Daar zit boter in en die gebruiken alleen Noord-Italianen. Zuid Italianen gebruiken olijfolie als vetstof. Ik denk niet dat de lasagne van al deze informatie je beter zal smaken. Ik verwacht ook niet dat de wetenschap dat bechamelsaus een Franse uitvinding is, je van je stoel doet opspringen. Oke, wellicht de francofielen: hebben die Galliers de spaghettivreters mooi een hak gezet.

Importkoks

Juich maar niet te vroeg. Want wie leerden de Fransen koken op een beetje niveau? De Italianen. De Italiaanse Catharina de’ Medici trouwde de Franse Henry II en sleurde haar hele keukenploeg mee naar Frankrijk. Het boereneten van de Fransozen bliefde ze niet, haar keukenstaf kon beter. Het kan niet anders dan dat de koks van Catharina de eters een bechamelletje voorzetten. Het is in elk geval zeker dat de Engelse lasagne behalve tomaten ook de bechamelsaus moest missen, want die was toen nog niet bedacht. Wat voor een lasagne maak je dan hemelsnaam? Nog gekker maken de Amerikanen het. Die beweren rustig dat lasagne een American Italo dingetje is, zoeits als spaghetti met gehaktballensaus. Waar mensen zich allemaal druk over maken. Ik zeg: allemaal doorlopen, niets aan de hand. Lasagne is een oer-Italiaanse hap. Je weet het, alle lijnen zijn open, je kunt je gal spuwen of mij een hart onder de riem steken. In elk geval buon appetito! 


Lasagne met spinazie

Ingredienten

2 kg wilde spinazie


lasagnevellen


2 eidooiers


100 g geraspte kaas


Bechamelsaus:

50 g boter


50 g bloem, gezeefd


5 dl melk


snufje nootmuskaat


zout


zwarte peper uit de molen


Wie heeft ooit de lasagne bedacht?


Bereiding

Verwarm de oven voor op 200˚C.


Maak de bechamelsaus.


Smelt de boter en voeg in een keer de bloem toe en roer tot een gladde pasta ontstaat: de roux.


Bak 2 tot 3 minuten zachtjes onder stevig roeren: de roux mag niet bruin verkleuren.


Giet al roerend een scheut melk erbij en zorg dat die helemaal wordt opgenomen.


Herhaal dit tot de gewenste dikte en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.


Zet de pan op een laag pitje: roux brandt snel aan.


Laat 5 tot 10 minuten doorgaren en roer regelmatig goed door.


Blancheer de spinazie kort en laat uitlekken in een bolvergiet.


Hak de spinazie.


Vet een ovenschaal in.


Start met een laagje spinazie en giet wat bechamelsaus erop.


Leg er vervolgens een laagje lasagnevellen op, dan weer een laagje spinazie, tot de schaal gevuld is.


Eindig met de bechamelsaus, geklopte eidooiers en de geraspte kaas.


Zet de lasagne vervolgens ongeveer 35 minuten in de oven.


Wijntip

Ruud de Geus

RIOJA BLANCO 2013, BODEGAS OSTATU

Een prima gerecht om doordeweeks te eten en daarbij schenken we dan een niet al te dure witte wijn. Het is verrassend wat een leuke wijn er tegenwoordig wordt gemaakt van druiven waarvoor we vroeger onze neus ophaalden. Deze uitstekende, volle witte wijn wordt gemaakt van de viura druif met een heel klein beetje malvasia.

www.degeuswijn.nl


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

En dan is het nog maar maandag,,, wat een feest. #sushi #sushiroll #takeout #sushitime #sushitakeout #laspalmas010… https://t.co/xHJbH5gPeL