Herman den Blijker over huevos fritos

Spaanse patatas met mayo en ei

Spanje is een culiparadijs met topspul waarvan de ‘madres’ uit de losse pols de lekkerste happen maken


Spanje is een culiparadijs met topspul waarvan de ‘madres’ uit de losse pols de lekkerste happen maken.

Paul de Graaff


Wat past in de volle zomer beter op tafel dan een Spaans gerechtje? Ik kan de simpele aanpak van de Spanjaarden bij het maken van een gerecht waarderen. Ze halen voor hun dagelijkse eten geen ingewikkelde toeren uit en gaan gewoon aan de slag met ingredienten als olijfolie, rijpe tomaten, knoflook, gedroogde ham, eieren en aardappelen. Je ziet, daar staat geen buitenissig dingetje tussen. Het is de kwaliteit, de versheid en de rijpheid die zorgen dat de producten barsten van de smaak. Dan heb je geen smaakoppeppers nodig. Ik kom regelmatig in Spanje, voor mijn werk en in mijn vrije tijd. Een tijdje geleden mocht ik een boerenlunch meemaken met olijfplukkers. Ik nam een kijkje in de keuken van de finca waar trotse madres uit de losse pols dikke soepen, boterhammen met beleg en tortilla’s klaarmaakten. Ondertussen kwebbelden ze over het eten en de receptuur. Voor de tortilla bakten ze in olijfolie eerst stukken aardappelen met uien.

Vervolgens klutsen ze de eieren en schepten er het warme aardappelmengsel doorheen. Het mengsel ging in de koekenpan, bord erop gedrukt en wachten tot de tortilla klaar was. Niet bepaald hogere kookkunde. Ik kreeg een dikke punt aangeboden en zette m’n tanden in een soort Spaanse waarheid: zelden at ik ’m zo smaakvol. En zo ging het ook met een dik tomatensappie met bloedworst, bonen, knoflook en paprika, een grote pot smaakherrie. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Ik heb ooit een verspaanste Nederlandse horen klagen over ‘Europa’. Spanje had zich aangesloten bij de unie. Liet die vrouw een zak aardappelen uit Holland zien en vroeg zich af of dat nu vooruitgang is dit. De piepers verdrongen de Spaanse aardappelen uit de schappen. Maar van smakeloze handel kun je geen fatsoenlijke tortilla maken. Ook bij simpele gerechten gaat het om de details. Gelukkig zitten een aantal Hollandse boeren niet op hun handen. Ik heb laatst biologisch geteelde agria’s van de Zuid-Hollandse eilanden geproefd. Man, wat een smaakpatatas, ook topspul voor frites. Zie er maar eens aan te komen. Ik geef je een adresje, ’t Hof Welgelegen in Middelburg. Bel die gozer de oren van z’n hoofd, bestel een paar mud en sla die koel en donker op. Een kilootje kopen is vragen om problemen, want de koters willen niet anders meer. Het gaat niet alleen om kennis van producten. De Spanjaarden hebben gevoel voor eten in de genen van zitten.

Dat ervaar ik elke keer weer als ik zo’n overdekte Spaanse markt bezoek. Lekker vroeg als het nog niet heet is, langs de kramen scharrelen en kijken hoe ze het aanpakken. Ik mag het rondje graag eindigen bij een van de barretjes met een bordje pata negra, ham van het zwartpootvarken. Of wat dacht je van friet met gebakken ei, worstjes, ketchup en mayo. Niet Spaans? Mooi wel, een hit in Valencia! Puik rood wijntje ernaast en dan maar happen. Als je zo boodschapjes kunt doen, wordt elke dag een feestje. Dat moeten we hier ook willen. 


Spanje is een culiparadijs met topspul waarvan de ‘madres’ uit de losse pols de lekkerste happen maken.


Spaanse ei-aardappelsalade

voor 4 personen

Ingredienten:

500 g aardappelen


4 eieren


voor de rode saus:

paar druppels tabasco


75 g tomatenketchup


25 g chilisaus


voor de witte saus:

1 potje aioli


1 l zonnebloemolie


zout


zwarte peper


Spanje is een culiparadijs met topspul waarvan de ‘madres’ uit de losse pols de lekkerste happen maken.


Bereiding

Snijd de aardappelen in reepjes of sliertjes.


Spoel de aardappelen in ruim water om het zetmeel weg te wassen.


Frituur de aardappelsliertjes op 160 C in zonnebloemolie.


Leg de gefrituurde aardappelreepjes op een doek.


Bak 4 spiegeleieren en doe er wat zout en peper op.


Neem 4 diepe borden en verdeel de aardappel erover. Leg vervolgens een ei erop en spuit wat rode en witte saus erover.


Hussel alles goed door elkaar en eet direct op (anders verliest de aardappel zijn krokantheid).


Spanje is een culiparadijs met topspul waarvan de ‘madres’ uit de losse pols de lekkerste happen maken.


Wijntip

Ruud de Geus

RIOJA TINTO 2011, BODEGAS OSTATU

Dit is junkfood op zijn Spaans. Best lekker op zijn tijd! Daar hoort gewoon
een simpele, eerlijke wijn bij. Deze week gaan we voor Spaans. Een heerlijke fruitige tinto (rood) uit de Rioja zoals de Spanjaard in zijn stamkroeg drinkt.

www.degeuswijn.nl


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

En dan is het nog maar maandag,,, wat een feest. #sushi #sushiroll #takeout #sushitime #sushitakeout #laspalmas010… https://t.co/xHJbH5gPeL