Herman den Blijker over speculaastaart

Lekker na-sinterklazen met restjes strooigoed

Als Sinterklaas allang weer naar Spanje is vertrokken, zitten wij hier met de brokken. Overgebleven speculaasbrokken, wel te verstaan. Daar maak ik een lekker taartje van.


Lekker na-sinterklazen met restjes strooigoed

Paul de Graaff


Ik zie het al helemaal voor me. Sla je deze bladzijde van de krant op en vallen je ogen uit je kop van dit stukje. Wedden dat je over je bakkie koffie heen naar je huisgenoten iets roept als: ,,Nu is die kale echt oud aan het worden! Verleden week, met de Sint-Nicolaas, komt-ie met pannenkoeken aanzetten en nu heeft hij het over Sinterklaas. Ik kan die man even niet volgen.” Ik begrijp zo’n reactie. Maar er is niets mis in mijn bovenkamer. De goedheiligman met zijn pieten heeft ook mijn familie met een bezoek vereerd. Ik weet dus dat het heerlijk avondje alweer ruim een week geleden is. Het was een nette sint die binnenkwam. Voor mij niet iets vanzelfsprekends. En ik heb er wat voorbij zien komen. Types met paarse drankneuzen en afgezakte baarden. Ze betraden met veel aplomb de huiskamer en liepen gelijk om een oude klare te blèren.

Je had ook vrijers die de vrouw des huizes uitnodigden om eens gezellig op schoot te komen zitten. Zo’n overmoedige sint kon zijn handjes niet thuishouden. Dat pikte de echtgenoot niet en de sint en zijn gevolg moesten het huis uitvluchtten, een schare huilende kinderen achterlatend. Maar goed, zo is het bij mij thuis niet gegaan. Wat me de volgende ochtend wel opviel, was de bende die de goedheiligman en zijn gevolg hadden achtergelaten. Ik vond zelfs strooigoed in de staande schemerlamp. De overgebleven berg snoepzooi was sowieso indrukwekkend. Je hebt de keus het allemaal snel weg te werken voordat het oudbakken is. Maar meestal heb je daar weinig trek meer in, de bekende Sinterklaasverzadiging treedt op. Wat te doen met die suikerbende? Ik heb een hekel aan eten weggooien. Dus moest er iets anders mee gebeuren. De vraag is: hoe kun
je op een gezellige manier na-sinterklazen?

Na wat gepieker was ik eruit. Een soort van taart zou vast in de smaak vallen. Verleden jaar heb ik mensen een plezier gedaan met de kliko-cake, een caloriebom waarin al het vuil van oudejaarsavond was verwerkt. Die truc moest met strooigoed ook lukken. Zo’n taart maak je niet zomaar van ‘we gooien een handje van dit en een schep van dat erbij en dan alles in elkaar stampen en afbakken’. Nee, ook bij de restverwerking moet op de smaakjes worden gelet. Vooral de kruidnootjes en speculaaspoppen zorgen voor harde beuksmaken. Een papje moet de hap aantrekkelijk maken. Dus maken we er een Hollandse clafoutis van, traditioneel een Franse vlaai met kersen die door een lekker zacht vanillevlaatje bij elkaar wordt gehouden. Zie de taart als een goedbedoelde toegift van de sint, om het feestgevoel nog wat op te rekken. De kinderen zullen je er in ieder geval dankbaar voor zijn.


Speculaastaart

Ingrediënten

500 g strooigoed dat nog over is van sinterklaasavond (kruidnoten, taaitaai, schuimpjes et cetera)


poedersuiker


Clafoutisbeslag

75 g suiker


3 eieren


125 g bloem


kwart tl zout


2,5 dl mel


Lekker na-sinterklazen met restjes strooigoed


Berijding

Hak het strooigoed in kleine stukken.


Verwarm de oven voor op 175˚C.


Strooi wat poedersuiker over het strooigoed en brand dit met een brander.


Doe het strooigoed in een vorm.


Klop de suiker met de eieren tot een schuimig mengsel.


Voeg de bloem toe en het zout.


Meng dit goed en giet de melk erbij.


Schenk vervolgens het beslag over het strooigoed.


Zet de vorm 40 à 45 minuten in de oven.


Laat zeker 48 uur staan, dan heb je een heerlijke taart.


Lekker na-sinterklazen met restjes strooigoed


WIJNSUGGESTIES

Ruud de Geus van De Geus Wijnimport (www.degeuswijn.nl) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle vette wijnen die goed bij mijn gerechten passen.


BANYULS ‘QUINTESSENCE’ 2003, COUME DEL MAS (50 CL)

Alleen Herman kan zo’n gerecht verzinnen en ik weet zeker dat het nog lekker is ook. Maar ik moest wel even op mijn hoofd krabben, want wat moet je hier nu bij schenken? Omdat de speculaassmaken in dit gerecht de boventoon voeren, heb ik gekozen voor een rode zoete dessertwijn die behoorlijk krachtig van smaak is. Een rode banyuls, die in Frankrijk wordt gezien als hun alternatief voor vintage port. Hij wordt op precies dezelfde manier gemaakt als portwijn, maar dan van voornamelijk grenachedruiven. Deze banyuls is iets minder oxidatief en vooral fruitiger dan zijn Portugese tegenhanger.


VIN SANTO DEL CHIANTI CLASSICO 1997, VIGNAMAGGIO (HALVE FLES)

Een Fransman zou bij dit gerecht een banyuls serveren, maar vraag het aan een Italiaan en hij komt natuurlijk met een vin santo. Dat vind hij een veel betere wijn bij deze taart. En zo heeft ieder land weer zijn eigen oplossing. Een vin santo is een zoete wijn die in dit geval uit Toscane komt. Deze wijn rijpt heel lang op fust. Hij krijgt daardoor een lichtbruine kleur en, eerlijk is eerlijk, een zeer complexe smaak. Prima bij deze speculaastaart.


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

En dan is het nog maar maandag,,, wat een feest. #sushi #sushiroll #takeout #sushitime #sushitakeout #laspalmas010… https://t.co/xHJbH5gPeL