Herman den Blijker over spruiten

Spruiten, voor spruiten

Ouwesokkenmeur, daar denken we vaak aan als het over spruitjes gaat. Op de juiste wijze bereid lusten zelfs je kinderen ze graag.


Ouwesokkenmeur, daar denken we vaak aan als het over spruitjes gaat. Op de juiste wijze bereid lusten zelfs je kinderen ze graag

Paul de Graaff


Daar zit je dan, met het hoofd in de handen en de ellebogen op de tafel naar een berg spruiten te turen, wachtend op inspiratie. Ken je dat gevoel? Spruiten. Hoeveel mensen eten nog steeds van die grauwe bolletjes die te lang zijn gekookt? De gevolgen: het huis ruikt na de kookbeurt een week lang naar de bedorven pantoffels van een mafkees die een pleurishekel heeft aan het wassen van z’n poten. Spruitjes lang koken, het moest verboden worden. De minikooltjes verdienen een beter lot. Maar welk lot? Ik heb regelmatig een stel springerige koters om me heen. Hoe krijg je je spruiten aan de spruiten? Best een zinvolle onderneming, want spruiten zijn oergezond. Kinderen houden me bij de tijd; ze zorgen ervoor dat ik niet definitief naar het rijk der oude mannen afzak.

Hoewel ik door mijn werk best weet wat er zoal speelt in de wereld, weet ik niet altijd waar het precíes over gaat. Er passeren hypes die intrigeren. Gangnam Style is zo’n ding. Die Koreaanse hit teistert de planeet nu zo’n beetje een half jaar. Niet dat het een deuntje is dat mij motiveert om het volume op te schroeven. Maar het blijft wel ongewild aan de binnenkant van de hersenpan kleven. Bij mij heeft dat een oorzaak. Ik heb een vermoeden dat Gangnam Style óók met lekker nassen te maken heeft. Want zo gaat dat vaak in landen met een sterke eetcultuur. Gangnam Style is het binkie uithangen: mooie spulletjes om je lijf en dan al cruisend in de cabrio zichtbaar je succes uitventen. Zo doen ze dat in de wijk Gangnamgu, het Beverly Hills van de Koreaanse hoofdstad Seoul.

Het draait allemaal om lekkere meiden, coole gasten, hippe restaurants, chique barretjes en kleertjes uit de vele high end-boetieks. Je eindigt zo’n avondje stappen niet in een hamburgertent. De artiest van Gangnam Style berijdt in de clip een denkbeeldig paard en zwaait met een even denkbeeldige lasso. Is ook helemaal op-en-toppie Gangnam. Van een avondje paardje hop doen krijgen de Gangnammers trek. Ze eten in design eethutten hapjes waar bijdehante kokkies kimchi verwerken. In Gangnam-gu staat zelfs het Kimchi-museum. Kijk, nu zijn we waar ik wezen wil. Eten. Kimchi is gefermenteerde kool het mag ook andere groente zijn waarmee Koreanen het eten een smaakbeuk geven. Dineren à la Gangnam Style, dat kunnen wij hier ook. We gaan op onze eigenwijze manier met kool aan de gang en maken van de spruiten een hip, smakelijk dingetje. Goede spruiten vormen de basis van deze hap. Vers zijn spruiten het lekkerste. Koop kleine, harde kogeltjes en geen pingpongballen met een loszittend jasje. Zulke spruiten smaken naar nootjes. Weet je wat het leuke is van die koters uit het begin van dit stukje? Ze zorgen ook dat ik over de smaak van de dagelijkse hap blijf nadenken. Het mag best gezond zijn, als het maar lekker is. Ze hebben helemaal gelijk. Spruiten Gangnam Style, of beter gezegd: Rotternam Style, daar lusten zelfs de koters wel pap van.


Ouwesokkenmeur, daar denken we vaak aan als het over spruitjes gaat. Op de juiste wijze bereid lusten zelfs je kinderen ze graag


Geglaceerde spruiten met spek

Ingredienten

500 g spruiten


150 g spek


1 bol gepofte knoflook, fijngesneden


1 l kippenbouillon (of groentebouillon)


150 g boter


olijfolie


zwarte peper uit de molen


Bereiding

Snijd het spek in blokjes.


Breng een pan met koud water aan de kook, voeg het spek toe en zet het vuur uit.


Giet de inhoud van de pan door een zeef en vang het spek op.


Spoel het spek goed met koud water; zo verwijder je het teveel aan zout.


Maak de spruiten schoon.


Doe wat olijfolie in de pan en voeg wat gepofte knoflook toe.


Zet de spruiten en het spek aan in de pan.


Voeg wat bouillon toe.


Zorg dat het vocht wordt opgenomen in de spruiten.


Voeg als het vocht is opgenomen weer wat bouillon toe.


Doe dit net zo lang tot de spruiten beetgaar zijn.


Ouwesokkenmeur, daar denken we vaak aan als het over spruitjes gaat. Op de juiste wijze bereid lusten zelfs je kinderen ze graag


WIJNSUGGESTIES

Ruud de Geus van De Geus Wijnimport (www.degeuswijn.nl) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle vette wijnen die goed bij mijn gerechten passen.


RIOJA TINTO 2011, BODEGAS OSTATU

Hij is gelukkig weer voorradig. De eerste zending was sneller uitverkocht dan we dachten. En eigenlijk is dat niet zo gek, want dit is een uitstekende rioja die niet op eikenhouten vaten is opgevoed, maar op roestvrijstalen cuves. Dit is het type rode wijn dat een Spanjaard graag drinkt in een (tapas)bar of thuis bij de maaltijd. Vol van smaak en donker van kleur, met veel rood fruit. Deze tempranillo gaat prima bij de spruitjes van Herman.


CHATEAU LAMOTHE-VINCENT 2011, BORDEAUX ROUGE

Je hoort heel vaak dat de wijnen uit Bordeaux erg duur zijn. Dat is een groot misverstand, want slechts 9 procent van de opbrengst in deze streek bestaat uit de inderdaad nogal prijzige grand cru’s. De enorme hoeveelheid die overblijft bestaat uit ‘gewone’ bordeaux-wijnen en die zijn juist weer verdraaid goedkoop. Zoals deze fraaie rode wijn van voornamelijk merlot-druiven. Prima bij deze spruitjes, en je kunt hem nu al drinken.


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

En dan is het nog maar maandag,,, wat een feest. #sushi #sushiroll #takeout #sushitime #sushitakeout #laspalmas010… https://t.co/xHJbH5gPeL