Herman den Blijker over mais

Winnetou-eten op een oudewijvenzomeravond

Koop maiskolven als ze nog in het blad zitten en laat het sap zich vermengen met boter, zeezout en rooksmaak.


Winnetou-eten op een oudewijvenzomeravond

Paul de Graaff Photography


Ik onderhoud een haatliefdeverhouding met mais. Ik vind mais vooral te knagen direct van de kolf, corn on the cob zoals de Amerikanen zeggen. Lekker de barbecue opstoken, een paar maiskolven en mooie stukken rijp vlees op het rooster leggen. Glas dikke rode wijn in de hand en dan een beetje pielen met dat vlees en die kolven, net zolang tot ze precies gaar zijn. Uiteraard heeft de indian summer, oudewijvenzomer in goed Nederlands, toegeslagen: overdag mooi weer, de bomen al wat in herfstkleed en ’s avond fris genoeg om gezellig in een trui houtskooldampen op te snuiven. Kortom, een perfect sfeertje, geen geschikt moment om over mijn haatverhouding met mais te praten. Mais en de indian summer gaan naadloos samen. In deze tijd van het jaar oogstten de indianen die ooit leefden in het noordoosten van wat nu de Verenigde Staten zijn hun maïs, een gewas dat ze eigenhandig tot een eetbare kolf kruisten. Winnetou-eten, dat spreekt mij wel aan.

Als je ergens een indruk wekkende indian summer kunt beleven, dan wel daar. Voor een smakelijk maaltje gegrilde mais heb je krakend verse kolven suikermais nodig. De kolf zit verpakt in schutbladeren. Zien die er lichtgroen en stevig uit, dan weet je dat je prima waar koopt. Het liefst uit Nederland, want die kolven hebben de minste kilometers gemaakt. Helaas telen Nederlandse boeren vooral het niet te knagen voedermais, bestemd voor de varkens en kippen. Je moet dus een beetje moeite doen om aan de juiste kolven te komen. Maak het kopen ook weer tot een avontuurtje. Je kunt ze uiteraard ook bestellen bij de groenteboer. Ik zou geen genoegen nemen met de reeds schoongemaakte kolven in de tempexbakjes. Je weet niet hoe vers ze zijn, want dat kun je niet meer aflezen aan de verwijderde schutbladeren. De suikers in suikermais worden tijdens het verouderingsproces pijlsnel omgezet in smakeloos zetmeel, dus loop je een risico met minder smakelijk materiaal aan de slag te gaan. Bovendien zijn de schutbladen nodig; die beschermen de maiskorrels tegen uitdrogen en zelfs verbranden. Een bekende truc is de kolven goed nat te maken, waarbij het water ook onder de schutbladen komt.

Kijk tijdens de aankoop onder het schutblad of de korrels stevig en hard zijn. Kolven met gerimpelde korrels gerust links laten liggen. Uiteraard kun je reeds schoongemaakte kolven in aluminiumfolie op de barbecue leggen, maar dan blijft het bezwaar dat je wellicht met minder smakelijk spul werkt. Een smakeloze maiskolf is het eten niet waard. Je mist de sensatie van het openspatten van de bloedverse, loeiend hete knapperige korrels. Het melkachtige sap vermengt zich met de boter, het zeezout en een rooksmaak. Dat wil je toch niet missen? Wie verlangt er na zo’n hap nog naar de blikmais die in vele horecagelegenheden de salades teisteren? Zijn we toch nog bij mijn haatverhouding aangekomen. Wat zal ik me eigenlijk drukmaken? Zolang er geen verse suikermais is, eet ik het spul gewoon niet. Wat andere mensen doen, moeten ze zelf weten. Maar ze weten niet wat ze missen, dat wil ik nog even kwijt. Kluif ze.


Maiskolven van de big green egg

Ingrediënten

4 maiskolven


Zout


200 g gezouten roomboter


3 tenen knoflook, fijngesneden


0,5 bos peterselie, fijngehakt


Winnetou-eten op een oudewijvenzomeravond


Bereidingswijze

kook de maiskolven in ruim water met wat zout (ongeveer 40 minuten)


maak de kruidenboter met de roomboter, knoflook en fijngehakte peterselie


zorg dat de big green egg goed op temperatuur is, leg de kolven op de big green egg (of op de gewone bbq/grill)


als de kolven goed zijn op de grill, smeer ze dan in met de kruidenboter en laat deze even smelten


serveren en knabbelen maar


Winnetou-eten op een oudewijvenzomeravond


WIJNSUGGESTIES

Ruud de Geus van De Geus Wijnimport (degeuswijn.nl) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle vette wijnen die goed bij mijn gerechten passen.


CHARDONNAY COTES DE THAU 2011 HENRI DE RICHEMER

Tijdens het afkluiven van deze maiskolf kunt u de resten mais het beste wegspoelen met een wijn die is gemaakt van chardonnaydruiven. Dit type wijn gaat heel goed samen met het lichtzoete smaakje van de mais. Boven Sète ligt het Étang de Thau, een zoutmeer waar veel oesters en mosselen worden gekweekt. De grond rond dit meer is zeer geschikt voor de wijnbouw en daar komt deze chardonnay vandaan.


POUILLY-VINZELLES 2010 JEAN-MICHEL DROUIN

Wilt u op een zondag wat chiquer doen met uw vrouw, vriendin of vriend, dan kunt u het beste een wijn nemen van dezelfde druif maar dan uit een bekender gebied. Bijvoorbeeld deze witte Bourgogne uit de Maconnais-streek. Een volle, rijke witte wijn met een krachtige afdronk. De Pouilly-Vinzelles is een piepkleine appellation naast de veel beroemdere Pouilly-Fuissé, maar omdat hij zo klein is kennen maar weinigen deze naam en dat houdt de prijs weer wat aantrekkelijker. Kwalitatief doet deze wijn niet onder voor zijn veel beroemdere
buurman.


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

Daar gaat ie lieve mensen,,, als dat geen lekkere afsluiter is van je diner,,,, #dessert #toetje #nagerecht… https://t.co/yzArsxYOKb