Herman den Blijker over Rode mul

Mooie toekomst voor deze krant

Hoezo ‘oud papier’? Weet je wel wat je allemaal kunt doen met de pagina waarop dit artikel staat?


Hoezo ‘oud papier’? Weet je wel wat je allemaal kunt doen met de pagina waarop dit artikel staat?

Paul de Graaff Photography


De krant is een geweldige uitvinding, die moet toch een stralende toekomst hebben? Ga maar na. Je kunt de krant lezen waar je maar wilt. Je hoeft de krant niet op te laden zoals een tablet, zodat je je ook niet scheel hoeft te zoeken naar die ploert van een oplader. Je kunt ook sneller door een krant scrollen dan over zo’n platte toverlantaren. Een krant verbruikt geen stroom en laat in tegenstelling tot de computer de brievenbus gezellig klepperen. Je staat op, pakt de lekker dikke zaterdagkrant van de mat, installeert je met koffie en een broodje aan de keukentafel en gaat lezen.

Het komende uur (minimaal!) is helemaal van jou. Ik zeg niet dat moderne communicatiemiddelen met de vuilnisman mee kunnen. Schei uit, ik zou niet zonder mijn smartphone en tablet willen. Maar het fysieke van papier, het knisperen, het formaat van de foto’s, het hele gevoel, daar kan nog steeds niets tegenop. De krant kun je delen. Truus de laifstailkatern en Theo de sport. Moet je eens met een tablet proberen. Mijn punt is: er mag best meer oog zijn voor de veelzijdigheid van de krant. Weet je wat echt niet kan met een iPad? Muggen doodmeppen, een roeptoeter of hoedje van Mooie toekomst voor deze krant Hoezo ‘oud papier’? Weet je wel wat je allemaal kunt doen met de pagina waarop dit artikel staat? papier van maken, de barbecue opstoken en de ruiten mee zemen (echt zo’n Enkhuizer Almanak truc). De krant biedt uitkomst als het toiletpapier op is daar ga je dan, Lady Gaga.

De tomaten rijpen in de krant door, ook best belangrijk. Kranten zijn zeer geschikt om lastige adolescenten mee door het huis te jagen. Begrijp je nou waarom puistenkoppen de krant voor dood verklaren? Ze hebben er belang bij. Het gaat ze niet lukken, want de koters krijgen ooit zelf kinderen en het verstand komt met de jaren. Je kunt van krantenpapier zelfs breigaren maken (met een spintol). Ik laat er sokken van breien en ik weet nu al wie op de verwerkte pagina’s staat. Namen noem ik niet, maar reken maar dat die poten van mij kunnen zweten. Je kunt ook fish & chips eten uit de krant en koken met de krant. Dat gaan we vandaag doen. Vis die je vanmiddag op de mart scoort, garen in de krant van vandaag: verser kan niet.

Waarom? Omdat kranten puike en goedkope isolatoren zijn. Nog steeds steken wielrenners een paar kranten onder hun truitje voordat ze in het voorjaar aan een afdaling beginnen. Scheelt een acute longontsteking. Wat werkt bij Cadel Evans, werkt ook bij vis. Maak je geen zorgen om de inkt, moderne drukinkt bevat geen lood maar onder meer sojaolie. Kan geen kwaad. Daarbij wikkelen we de vis eerst in vetvrij papier. Volg verder de receptuur en je keuken blijft geheid fikvrij. In de krant verpakken we mul. Over dat visje heb ik al eerder verteld. Ik ben een fan, een echte mullenambassadeur. De vis biedt veel smaak en kun je kopen voor een
schappelijke prijs. Mullengerechtjes doen me altijd denken aan een zuidelijke vakantie. Mensen, laat deze alleskunner niet uit je handen slaan, de krant is een echte baas. Deze krant gaat in ieder geval een mooie toekomst tegemoet.


Hoezo ‘oud papier’? Weet je wel wat je allemaal kunt doen met de pagina waarop dit artikel staat?


Mul in de krant bereid

Ingrediënten

1 krant (liefst AD)


4 mullen (schoongemaakt door de visboer)


1 limoen, in plakken gesneden


1sjalot, julienne gesneden


zout


zwarte peper uit de molen


Hoezo ‘oud papier’? Weet je wel wat je allemaal kunt doen met de pagina waarop dit artikel staat?


Bereiding

Als de mullen niet zijn schoongemaakt, dan het volgende:


haal via de buikzijde de ingewanden eruit


haal de vinnen eraf, schubben laten zitten


doe in de mullen wat plakken limoen


vervolgens de sjalotreepjes erin


bestrooi de mullen zowel de buitenkant als binnenkant met zout en peper


maak de krant nat


wikkel de mullen vervolgens in de krant (als pakketje)


leg de mullen op de grill


na ongeveer 20-25 minuten is de mul gaar


Dit gerecht is goed te doen op de bbq of anders in de oven.


Hoezo ‘oud papier’? Weet je wel wat je allemaal kunt doen met de pagina waarop dit artikel staat?


WIJNSUGGESTIES

Ruud de Geus van De Geus Wijnimport (degeuswijn.nl) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle vette wijnen die goed bij mijn gerechten passen.


PIQUEPOUL BLANC 2011 HENRI DE RICHEMER

Deze druif ben ik tot nog toe alleen maar tegen gekomen in de Languedoc waar hij veel aangeplant staat in de omgeving van Sète, Cap d’Agde en Pinet. Je ziet hem vaak op de wijnkaart staan bij de vele bistrots en visrestaurants aan de Middellandse Zeekust. Het is een fruitige witte wijn met een vriendelijk karakter die makkelijk wegdrinkt en daarbij is de prijs van deze wijn ook nog eens heel aantrekkelijk. Een prima wijn bij deze rode mul.


RUEDA BLANCO 2011 BODEGAS NILO

Zo’n 25 jaar geleden kende bijna niemand in Nederland deze Spaanse wijnbouwstreek. Maar ook hier kwamen jonge, afgestudeerde wijnmakers met de nieuwste technieken thuis en toen bleek dat je ook in deze Noord Spaanse wijnstreek van de verdejo en sauvignonblancdruiven heel goede wijn kunt maken. Deze heerlijke frisse witte wijn van 100 procent verdejodruiven is een geweldige dorstlesser en je kunt hem uitstekend drinken bij frisse voorgerechten of visgerechten zoals de mul in een krant bereid.


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

Was weer een gezellige lunch, goed begin van de week, heerlijk. https://t.co/WzTUPQMrYZ