Herman den Blijker over courgette-venkelsoep

De groentetuinen exploderen, sla je slag

Versgedopte erwtjes, volvette aardbeien: de oogst is rijk. Voor bij de voetbal vanavond bakken we groene burgers en koken we soep van jonge courgettes.


Versgedopte erwtjes, volvette aardbeien: de oogst is rijk.

Paul de Graaff Photography


Het voorjaar nadert z’n hoogtepunt; bijna zomer en de groen tetuinen barsten haast uit elkaar. Van het Hollandse land komen scheepsladingen groente en fruit. Van al dat moois gaan m’n handen jeuken. Op de werkbank liggen gedopte erwtjes, tere, doorschijnende peultjes, asperges (tot Sint-Jan op 24 juni), spinazie, aardbeien, allemaal van de volle grond. Met kasspullen hoeft helemaal niets mis te zijn, maar ik heb toch vaak het idee dat koudegrondsgroente en -fruit meer smaak hebben. De planten staan met de kop in de volle zon, dat proef je terug. Maar laat ik het niet overdrijven. De vaardigheden van de teler, het ras en de grondsoort geven eveneens de doorslag of je je tanden zet in spulletjes waar je mond spontaan van overloopt bij de aanblik. Vandaag gaan we aan de slag met de eerste venkel en courgettes.

Je kunt ze met recht ook zomergroente noemen, maar ik heb een voorkeur voor de voorjaarsexemplaren. De jonge venkel kunnen we snel zacht stoven; de groente geeft een subtiele anijssmaak prijs. Ik kook het liefst met courgettes die klein en keihard zijn. Daar zit minder water in en meer smaak aan; die grote zijn mij net te vaak opgepompte tofublokken met een groene schil. Knijp gerust in je aan te schaffen courgettes. Je kunt thuis ook een testje doen. Koop een zachte en een kleine harde courgette (de biologisch geteelde exemplaren voldoen vaker aan deze eigenschappen). Rasp beide courgettes, vermeng het vruchtvlees niet. Voeg wat zout aan het vruchtvlees toe. Verdeel de rasp over twee vergieten ja, een gedoe, maar het is voor een goed doel, laat uitlekken en kijk in welk bakje het meeste water zit.Ik weet het al, maar oordeel zelf.

Met de rasp kun je leuke groenteburgertjes bakken en vanavond tijdens de wedstrijd Nederland-Denemarken presenteren. Weg met die chips en andere herrie, hier komen krachthappen, als brandstof voor de krachttermen die ongetwijfeld gaan vallen! Meng door de rasp een eitje, zout en peper, een paar geperste teentjes knoflook en wat groene kruiden naar smaak en maak er platte schijven van die je door de bloem haalt. De schijven in olijfolie op matig vuur bakken. De buitenkant bruin en de binnenkant beetgaar zien te krijgen, dat is de truc. Ben je overtuigd, maar zie je een regelmatige speurtocht naar harde courgettes niet zitten, ga ze dan zelf telen. De plant is makkelijk in de omgang en geeft als bonus prachtige oranje bloemen die ze in Italië frituren of vullen. Kortom, de courgette biedt de thuiskok voldoende uitdagingen. Helaas komt de venkel er in dit stukje bekaaid vanaf, terwijl ik eigenlijk het omgekeerde van plan was. Eén tip dan maar. Gebruik superverse jonge venkel, geheel wit met frisgroene stengels. Deze venkel heeft de meeste smaak. En vanavond wordt het gewoon 3–0. Daar zit je dan, met je groene soep en burgertjes… Sterkte!


Courgettevenkelsoep

Ingrediënten

2 courgettes, gewassen en in stukken gesneden


2 venkels, zonder kern en in stukken gesneden


1 prei, het witte deel, in stukken gesneden


8 dl kippenbouillon


2 dl water


zout


zwarte peper uit de molen


room


olijfolie


Versgedopte erwtjes, volvette aardbeien: de oogst is rijk. 


Bereiding

Verhit de olijfolie in een pan en zet courgettes, venkel en prei aan (let op dat ze niet kleuren).


Voeg vervolgens het water en de bouillon toe en laat de groente op zacht vuur doorbakken tot ze gaar zijn.


Haal de pan van het vuur en doe de massa in een blender.


Blender de massa en druk die door een bolzeef.


Vang de soep op en verwarm deze op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper.


Doe de soep in 4 diepe borden en giet een beetje room erdoor ter garnering.


Versgedopte erwtjes, volvette aardbeien: de oogst is rijk.  Versgedopte erwtjes, volvette aardbeien: de oogst is rijk.


TIP

Dien de soep direct op, anders verkleurt die bruin. Wil je de soep bewaren, koel hem dan snel terug om verkleuren tegen te gaan.


Versgedopte erwtjes, volvette aardbeien: de oogst is rijk.


WIJNSUGGESTIES

Ruud de Geus van De Geus Wijnimport (www.degeuswijn.nl ) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle vette wijnen die goed bij mijn gerechten passen.


CHATEAU LAMOTHE-VINCENT 2011, BORDEAUX BLANC SEC

Bordeaux is tegenwoordig een zeer aantrekkelijke regio om wijn te kopen. De beroemde grand cru’s (50 slechts) vragen exorbitant hoge prijzen en dat geeft de hele Bordeaux het imago ‘duur’. Kleine producenten zuchten onder deze reputatie en verkopen maar moeizaam hun wijnen. ‘Gewone’ Bordeaux-wijnen waren nog nooit zo goedkoop. Doe er uw voordeel mee! Lees het hele Bordeaux-verhaal op www.degeuswijn.nl. Goed gekoeld gaat deze frisse sauvignon blanc uitstekend bij de courgette-venkelsoep.


GRÜNER VELTLINER ‘HASEL’ 2011, BIRGIT EICHINGER

Wie denkt dat vrouwen geen wijn kunnen maken, moet zeker deze wijn eens proberen, of langsgaan bij de charmante Birgit. Deze tovenares van het Kamptal maakt zeer fraaie zuivere wijnen die tot de allerbeste van de
streek worden gerekend. Ik zou geen andere wijnmaker in deze streek weten te noemen die beter is. Deze fruitige droge wijn heeft iets groenigs met een hint van appels en peren en een licht pepertje in de neus en op de tong. Echt lekker bij dit soepje van courgette en venkel.


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

En dan is het nog maar maandag,,, wat een feest. #sushi #sushiroll #takeout #sushitime #sushitakeout #laspalmas010… https://t.co/xHJbH5gPeL