Herman den Blijker over knoflook

Heb je soms een pepermuntje?

Je gaat ervan uit je straatje stinken, maar mensen, wat is knoflook toch een goddelijke smaakmaker.


Voor deze soep heb je een pepermuntje nodig, anders ga je uit je straatje stinken.

Paul de Graaff Photography


Nooit doen, na een knoflookrijke maaltijd een mondverfrissertje pakken. Doe je alleen maar anderen een plezier mee. Maar jij bent de lekkere nasmaak kwijt. Ja, de volgende dag, dan mogen knoflookdampen best worden gecamoufleerd met pepermuntgeuren. Ook een handje peterselie of een glaasje melk schijnen de knoflookasem te kunnen temperen. Of je pakt het hightech aan. Een paar gassies bedachten de AfterGarlic-pil ter bestrijding van de beruchte morning-after-meur. Het pilletje bindt de stinkende zwavelverbindingen in je maag en spaart zo je nagenietende smaakpapillen. Wellicht heb je het pilletje hard nodig: we gaan een knoflooksoep maken. Want wie mij een beetje kent, weet dat ik dan niet denk aan een dun sapje met hier en daar een flintertje knoflook.Nee, we gaanmassa’s tenen verwerken, de eters zullen weten wat ze naar binnen lepelen!

Je gasten kijken na de maaltijd heel anders tegen de knoflook aan, dat kan ik je verzekeren. Koop goede knoflook. Controleer de kwaliteit door in de bollen te knijpen. Geven ze mee, laat ze dan liggen. Die ruiken vaak te veel naar lucifers. Deze geur overheerst alle andere ingrediënten. Alleen keiharde knoflook is de moeite waard. Maar als ik jou was, zou ik voor het een keer anders aanpakken. Verwerk een paar bossen natte knoflook in de soep. Dat is net geoogste, verse knoflook met een zuivere smaak en een zwavelarme geur. Probeer aan jonge Hollandse knoflook te komen. Dan steun je boeren die moeilijk de kost kunnen verdienen. Daarbij gaat het grootse deel van hun oogst naar het buitenland. En dan koken wij met importhandel van matige kwaliteit en oude meuk. Rare jongens, soms, die Nederlanders. De polderknoflook is verrassend goed, dus ik zou zeggen:

kopen die bollen. Wie graag de snob uithangt, trekt de portemonnee en scoort een mud Lautrec, de roze knoflook uit zuidwest-Frankrijk. Die bolletjes zien er schitterend uit, je kunt ze zo gebruiken als tafelversiering. De knoflook gaat in een turin, tourin of tourain de gerechtnaam is afhankelijk van de Franse streek, de boerenknoflooksoep die Fransen graag op tafel zetten. Oorspronkelijk armeluisvoedsel, maar dat was vroeger de truffel ook, dus zo’n etiketje zegt niet veel. Hadden de mensen wat meer te makken, dan werd de soep met een eitje gebonden. Geen slecht idee. Je hoort bij de soep een rode wijn te drinken. Ben benieuwd of Ruud de Geus, die op deze pagina wijnadviesjes mag geven, daarvan op de hoogte is. Ik hoop van niet, kan ik ’m weer eens op z’n lazer geven! Maak een grote hoeveelheid, zet de dampende ketel met soepschep op tafel. Ramen en deuren open, goed brood erbij en nassen maar. 


Knoflooksoep

Ingrediënten

4 bollen knoflook, alle tenen gepeld en fijngehakt


4 witte uien, fijngesneden


1 l kippenbouillon


2 eieren, geklopt


boter


zout


zwarte peper uit de molen


¼bos fijngehakte


platte peterselie


Voor deze soep heb je een pepermuntje nodig, anders ga je uit je straatje stinken.  Voor deze soep heb je een pepermuntje nodig, anders ga je uit je straatje stinken.


Bereiding

Zet in de boter eerst de uien aan en daarna de knoflook (let op: blank houden).


Voeg vervolgens de bouillon toe en breng het tegen de kook aan.


Giet dan voorzichtig de geklopte eieren erbij (de eieren zorgen voor de binding en je ziet de eieren in kleine slierten stollen).


Breng de soep verder op smaak met zout en peper.


Doe de soep in 4 diepe borden en garneer het met wat fijngehakte peterselie.


Voor deze soep heb je een pepermuntje nodig, anders ga je uit je straatje stinken.  Voor deze soep heb je een pepermuntje nodig, anders ga je uit je straatje stinken.

Voor deze soep heb je een pepermuntje nodig, anders ga je uit je straatje stinken.  Voor deze soep heb je een pepermuntje nodig, anders ga je uit je straatje stinken.


WIJNSUGGESTIES

Ruud de Geus van De Geus Wijnimport (www.degeuswijn.nl ) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle vette wijnen die goed bij mijn gerechten passen.


PIQUEPOUL BLANC 2010, HENRI DE RICHEMER

Deze lokale druif staat veel aangeplant in de omgeving van Sète en Cap d’Agde in het zuiden van Frankrijk. Daar is hij populair in de vele visrestaurants en bistrots. Het is een fruitige witte wijn met een vriendelijk karakter die makkelijk wegdrinkt en heel goed combineert met de lokale visgerechten. Maar ook bij een knoflooksoepje is dit een uitstekend glas wijn.


MACON-CHAINTRÉ 2010, JEAN-MICHEL DROUIN

Er zijn veel dorpen in de Maconnais waar wijn wordt gemaakt en één van die dorpen is Chaintré. De druiven zijn aangeplant op de glooiende hellingen waar nog redelijk wat grond ligt. Dat geeft een wat voller type wijn die al heel snel makkelijk te drinken is en niet zo goed rijpt. Deze wijn moet je dan ook niet bewaren maar gewoon binnen twee jaar opdrinken. Deze lekkere volle fruitige wijn laat zich makkelijk combineren met veel visgerechten. Ook als daar een knoflooksoepje aan voorafgaat.


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

En dan is het nog maar maandag,,, wat een feest. #sushi #sushiroll #takeout #sushitime #sushitakeout #laspalmas010… https://t.co/xHJbH5gPeL