Herman denBblijker over rabarber

Rabarberrabarber, rabarberrabarber

Echt een seizoensgroente, rabarber. Tot snot gekookt en veel te zuur is het een ware kinderschrik. Je kunt de steelgroente ook lékker opdienen.


Echt een seizoensgroente, rabarber. Tot snot gekookt en veel te zuur is een ware kinderschrik

Paul de Graaff Photography


Als je vroeger vanuit Brabant met de trein Rotterdam binnenreed, dan zag je aan de rechterzijde de achterkant van de huizen van de Oranjeboomstraat en aan linkerzijde van hetzelfde laken een pak van de Rosestraat. De hele mikmak was stevig verzakt, de huizenrijen golfden op en neer. De was hing aan de lijnen in de krakkemikkige balkonnetjes: kniekousen, buitengewoon grote witte onderbroeken, hempies, overalls, de hele bende. Ook zichtbaar: zinken teilen waarin de koters op zaterdagavond werden schoongeboend. Wat zouden die mensen ’s avonds op tafel zetten? Ik kon me daar zomaar iets bij voorstellen: martelwerktuigen voor de kinderzintuigen. Ik dacht aan rabarber, ook een woord waar stotteraars mee te grazen werden genomen: rabarberrababerrabarberrabarber, weet je nog? Denk je eens in: moeders schept de borden vol rabarbermoes. En dan. ,,Ik mottet nie.” ,,Watzeggie?” ,,Ik mottet nie.” Pets, een vlakke hand knalt tegen het opgeschoren kippennekkie. ,,Ben je nou helemaal van de pot gepleurd! Vreten zal je!” Watdochtie wel, dat jong? Voor de zoveelste keer donderde het hongerlijden in WO II over de tafel, dat was echt een naoorlogse onhebbelijkheid. Rabarbermoes. Morgen aten ze het weer, want het was nu lekker goedkoop. Arm joch.

Maar had hij gelijk? De zurige rabarbermoes stond bij veel kinderen hoog op het ranglijstje ‘niet-te-vreten-happen’, samen met de karnemelkse pap, spruiten, gort, lof en doodgekookte andijvie. Je kunt ook zeggen: eten met een uitgesproken smaak en happen die een slijmerig mondgevoel geven. Betere kooktechnieken tillen zulke producten naar een hoger plan. Wat de te lang gekookte groente betreft zijn we met z’n allen wijzer geworden. Persoonlijk bak ik mijn groente liever. Met een spekje of afblussen met wat kippenbouillon, ik houd van volle smaken. Dat kan tegenwoordig allemaal, niemand kijkt er meer van op. Maar hoe gaan we nu om met de rabarber? Je komt de groente vooral in toetjes tegen, nog steeds. Verklaarbaar, want rabarber bevat sterk smakend oxaal-, appel- en citroenzuur dat met suiker moet worden getemd. Dan is gestoofde rabarber al snel een jam, een taart, een chutney, een schuimpje of gaat het in de yoghurt met fruit.

Overigens is rabarber geen fruit, zoals aardig wat culinaire boeken ons willen laten geloven, maar een steelgroente. Je kunt rabarber ook een andere bestemming geven. Een aantal buitenlandse keukens combineert zoetzure smaken met vettig varkensvlees, eend en ook groenten. Denk aan de chutneys van de Indiase keuken en de zoetzure vleesgerechten van de Chinezen. Dichter bij huis, in dit geval Frankrijk, zag ik ooit een jonge eend met rabarbercompote passeren, een goed doordachte combinatie. Laat je fantasie de vrije loop en combineer rabarber met bijvoorbeeld sinaasappelsap, sinaasappelen citroenschil (vergeet niet het bittere wit weg te snijden), room, boter, rode pepertjes, gember en een specerij als kaneel. Dan nog dit: het zuur kun je ook neutraliseren met een beetje kalk, maar ik beschouw kalk als een poedertje voor lijnentrekkers. Het spul verpest de smaak. Gebruik liever de wat minder zure, jonge verse stelen. Verwijder na aanschaf direct de giftige bladeren en ga lekker rabarberen.


Crumble met rabarber

Ingrediënten

Deeg:

150 g bloem


150 g suiker


150 g boter


Echt een seizoensgroente, rabarber. Tot snot gekookt en veel te zuur is een ware kinderschrik  Echt een seizoensgroente, rabarber. Tot snot gekookt en veel te zuur is een ware kinderschrik


1 kg rabarber


1 citroen, rasp van de schil en


het sap


1 sinaasappel, rasp van de schil en het sap


1 vanillestokje, gebruik het vanille zaad


3 el suiker


Echt een seizoensgroente, rabarber. Tot snot gekookt en veel te zuur is een ware kinderschrik 


Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C


Haal de draden van de rabarberstelen en snijd de stelen in stukjes


Voeg vervolgens het sap en de geraspte schil toe van de citroen en de sinaasappel


Neem een vanillestokje en haal het zaad eruit en voeg dit toe


Voeg naar smaak wat suiker toe


Meng alles goed door elkaar in een kom


Maak het crumbledeeg van de bloem, suiker en boter zorg dat je stukjes deeg krijgt


Neem 4 schaaltjes en verdeel het rabarbermengsel over de schaaltjes


Doe vervolgens een laag van het crumbledeeg erop


Zet een halfuur in de oven


Heerlijk dessert dat eventueel geserveerd kan worden met een bolletje vanilleijs


Echt een seizoensgroente, rabarber. Tot snot gekookt en veel te zuur is een ware kinderschrik


Rabarberjam met hangop

Ingrediënten jam

1 kg rabarber


1 kg geleisuiker


1 citroen, rasp van de schil en het sap


1 sinaasappel, rasp van de schil en het sap


1 kaneelstokje


7 x steranijs


Echt een seizoensgroente, rabarber. Tot snot gekookt en veel te zuur is een ware kinderschrik  Echt een seizoensgroente, rabarber. Tot snot gekookt en veel te zuur is een ware kinderschrik


Bereiding

Maak de rabarber schoon door de draden ervan te halen,snij de rabarber overlangs doormidden en snij daarna de stelen in kleine stukken


Doe de rabarber in de pan


Doe de rasp van de citroen en de sinaasappel erbij


Knijp het vocht van de citroen en de sinaasappel erbij


Doe de geleisuiker erbij


Roer alles goed door elkaar


Doe de kruiden in een zakje en sla deze fijn


Prik gaatjes in het zakje en doe dit dan in de pan bij de rabarber


Zet de pan op hoog vuur en laat de massa koken (ongeveer 4 minuten)


Haal de pan van het vuur en controleer of de massa mooi dik is; is de massa nog te dun, laat dan wat langer koken


Haal het zakje met de kruiden eruit  Giet de massa in een jampot en laat het afkoelen


Echt een seizoensgroente, rabarber. Tot snot gekookt en veel te zuur is een ware kinderschrik


Ingrediënten hangop

1 l yoghurt


1 vanillestokje


1 zakje vanillesuiker


3 el basterdsuiker


Bereiding

Doe de yoghurt in een vochtige theedoek en laat deze 5 dagen hangen in de koelkast


Neem na 5 dagen de hangop uit de theedoek


Haal het zaad uit het vanillestokje en roer dit met een garde door de hangop


Voeg naar smaak de vanillesuiker en de witte basterdsuiker toe


Neem een glas, doe de hangop erin met daarop de rabarberjam


Een heerlijk fris gerecht voor de komende warme dagen


wijnsuggesties

Ruud de Geus van De Geus Wijnimport (www.degeuswijn.nl ) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle vette wijnen die goed bij mijn gerechten passen.


WELSCHRIESLING EISWEIN ‘ORION’ 2003 WEINGUT ROSENHOF

Langs de oevers van de Neusiedlersee in Oostenrijk zijn de condities ideaal voor het maken van zoete wijnen. Alles wordt er gemaakt: Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Schilfwein (vin de paille) en ook Eiswein. Weingut Rosenhof heeft deze Eiswein gemaakt van een druif die je veel ziet in Oostenrijk, de Welschriesling. Deze behoorlijk zoete wijn gaat uitstekend bij de rabarbercrumble.


MUSCAT DEMI-SEC LES ABEILLES 2011 PASTOUREL

In het zuiden van Frankrijk worden veel zoete wijnen gemaakt van de muscatdruif. Deze wijnen worden tijdens de gisting versterkt met pure alcohol tot boven de 15 procent, waardoor de gistcellen hun werk niet
meer kunnen doen en afsterven. Deze muscat is gemaakt van druiven die laat geplukt zijn en daardoor zo veel suiker bevatten dat de wijn gewoon kan uitgisten en toch zoet blijft. Ook erg lekker bij de rabarbercrumble.


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

En dan is het nog maar maandag,,, wat een feest. #sushi #sushiroll #takeout #sushitime #sushitakeout #laspalmas010… https://t.co/xHJbH5gPeL