Herman den Blijker over kool

Stamppotje Kleibeuker

Het mag nu dan dooien, eind februari kan het best nog koud zijn. Dan wil je stevige kost: stamppot groene kool. Mocht toch de lente langzaam beginnen, dan gaan we voor bloemkool.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad

Paul de Graaff Photography


Het recept voor deze aflevering is gemaakt tijdens de afgelopen koudegolf. Ik zag het al helemaal voor me: schaatsers die na een dag lang op het ijs eenmaal weer thuis op krachten komen met een stevige stamppot. En dan, na het avondmaal, lekker voor de open haard kruipen en het lijf verder op temperatuur krijgen met glazen glühwein. Ben ik te laat! Of misschien valt het nog mee, want die dikke ijsplaat smelt echt niet in een paar dagen weg. Als een staartje winter besluit dat er best nog een weekje vorst overheen kan, hebben we een ijsvloer om je vingers bij af te likken. Gaat de Tocht der Tochten toch door. Waarschijnlijk onderneem ik dan ergens in Spanje of Italië niets is nog zeker, maar ik mag het hopen – een poging om voor de camera’s een restaurant vlot te trekken. Ben ik niet thuis, dan zal ik aan ze denken, de jongens en meiden met hun door sneeuwjachten uitgebeten knoestkoppen. Ze weten niet meer waar ze uithangen, het leven is uit ze getrokken. Pikzwart zijn de vingers en tenen, je draait ze er zo af! Ja, eind februari kan nog gemeen uitpakken, ik zal het beamen vanaf een zonovergoten terrasje waar wat lekkere tapas op staan.

Wat ik zal missen zijn de achternamen van de schaatsers. Zet ze op een rij en je hebt een gedicht. Een van de mooiste is Kleibeuker. Mevrouw Kleibeuker, een Heerenveense. Overigens bepaald geen knoestkop maar een brok puur Fries welvaren. Ze komt rechtstreeks uit een van die Kameleonboekjes het Tjeukemeer opgeschaatst, achtervolgd door Sietse en Hielke. Die kunnen haar niet bijhouden, Kleibeuker zet nog eens flink aan. De stoere Friezin weet dat ze eeuwige roem vergaart als ze straks als eerste vrouw het ribbelijs van de Bonkevaart op schaatst. Ze rijdt al haar tegenstanders aan gort, die gaan er met boter en suiker in. Voorbij de finish sta ik met een ploeg koks op haar en al die andere helden te wachten. We hebben ons best gedaan en voedzame prakken gemaakt van groene kolen, Friese kleiaardappels en spek. Stamppotje Kleibeuker. Mensen, wat een feest! Maar ja, ik zit wellicht op dat terrasje. En u wellicht ook. Verleden jaar was het eind februari voorjaar. Dat kan nu ook zo maar gebeuren. Ik wed op twee paarden. Je zet met de bloemkool en de ansjovis een roségerechtje op tafel, een voorbode op wat komen gaat. Maar slaat de winter weer bikkelhard toe, dan spelen we de stampottroef uit. Sla zowel Beerenburg als witte wijn in, dan zit je altijd goed. Hoezo, it giet net oan? In de keuken giet het altijd oan!


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad  Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad


Groene kool

Ingredienten

1 gladde groene kool, in kwarten (zonder hart)


1 groene bladkool, in kwarten (zonder hart)


1 wortel, in de lengte in stukken gesneden


200 g gerookt buikspek, overdwars in lange stukken gesneden


1 bol knoflook, de schoon gemaakte tenen


3 laurierblaadjes


5 jeneverbessen


5 kruidnagels


zwarte peper uit de molen


200 g boter


1 fles witte wijn


1 pot grove mosterd


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad  Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad


Bereiding

Doe alles in een pan en dek af met huishoudfolie.


Zet de afgedekte pan op hoog vuur. Draai het vuur laag als de kool aan de kook raakt.


Laat alles ongeveer 2 uur stoven. Haal daarna de pan van het vuur.


Schep de groente en het vlees uit het vocht en snijd alles in kleinere stukken.


Verdeel vlees en groente over 4 diepe borden en giet er wat kookvocht over.


Schep er eventueel een lepel grove mosterd op.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad  Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad


Bloemkool met ansjovis

Ingredienten

1 bloemkool


1 blik ansjovis


1 bol knoflook, de schoongemaakte tenen


peper uit de molen


olijfolie, flinke scheut


Bereiding

Haal de bladeren van de bloemkool.


Neem een pan en leg de bloemkool erin.


Leg de ansjovisfilets op de bloemkool.


Doe er een scheut olijfolie erbij, de tenen knoflook en zwarte peper naar smaak.


Dek de bovenkant van de pan af met huishoudfolie.


Zet de pan op hoog vuur totdat het begint te stomen en laat de bloemkool vervolgens 2 uur lang op laag vuur garen. De folie trekt vacuüm.


Haal de folie van de pan, giet het vocht af en vang dit op.


Haal de bloemkool uit de pan. Je kunt de bloemkool vervolgens op diverse manieren verwerken:


1. Laat de bloemkool afkoelen en serveer hem met wat azijn en olie.


2. Stamp de bloemkool met de ansjovis fijn. Bak de bloemkool vervolgens in het kookvocht. Blijf tijdens het bakken continu roeren, zodat de boel niet aanbrandt.


Voeg wat fijngehakte macadamia’s toe voor de bite. Je kunt ook andere noten gebruiken, zolang ze maar vet zijn.


WIJNSUGGESTIES

Ruud van Ruud de GeusWijnimport (degeuswijn.nl) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle vette wijnen die goed bij mijn gerechten passen.


SAINT-CHINIAN ‘PLEIN GRES’ 2008, MAS DE CYNANQUE

Je kunt bij de groene kool heel goed een volle witte drinken maar wij gaan dit keer voor een stevige rode wijn uit het zonnige zuiden van Frankrijk. Deze Saint-Chinian wordt gemaakt van druiven syrah,  mourvèdre, carignan en grenache. Monsieur Franssu snoeit streng en oogst lage rendementen per hectare. De cuvée Plein Grès levert niet meer op dan 20 hectoliter per hectare in plaats van 35. Daardoor is deze wijn vol, geconcentreerd en krachtig van smaak met veel fruit.


TEROLDEGO ROTALIANO 2009, ENDRIZZI

Ook bij de bloemkool kiezen we dit keer eens een rode wijn en wel een Teroldego uit Trentino. Deze schitterende bergachtige streek brengt hartstikke leuke wijnen voort. Door de koele nachten bezitten de rode wijnen hier veel fruit. De Teroldego is een lokale druif die je elders niet veel ziet. De familie Endrizzi maakt er een heel fraaie rode wijn van die barst van het verse rode fruit en toch een serieuze afdronk heeft.


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

#chefswork #chefslife #evelinewu #laspalmas010 #wilhelminakade #rotterdam https://t.co/iv3vVmZPOP