Herman den Blijker over erwtensoep

Het is weer snertweer

Is het nou erwtensoep, of heet het snert? Erwtensoep maak je van erwten, en snert maak je van… erwten. Maar let op: het is wel effe iets anders dan een doperwtensoepje.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad

Paul de Graaff Photography


Soms vragen onbelangrijke kwesties om te veel ruimte op de harde schijf in je knar. Neem nu de kwestie of het nu snert of erwtensoep is. Beide keur ik goed, als de soep maar gemaakt is van gedroogde erwten. Je hebt van die ja-maar-types die geen genoegen nemen met dit antwoord. Heel vermoeiend. Dat gaat als volgt. ,,Dat zeg je nu wel, maar een doperwtensoep is iets heel anders.’’ Zit ik er goed doorheen, dan kan ik uitvallen. ,,Je zegt het nu zelf. Doperwten! D.O.P! Erwten in de dop. Snert maak je van spliterwten, gedroogde, reeds gedopte erwten die later zijn geoogst dan doperwten. Snappie?’’ Maar dan ben ik nog niet van zo’n verkeerd uitgegroeide hersenknobbel af. Moet ik extra gas geven. ,,Doperwten zijn vers alleen verkrijgbaar in het late voorjaar. Het kan dus niet eens.’’ Altijd je koppie erbij houden, als een bijgoochem voor je staat. Ik liet een gaatje in de verdediging vallen.

,,Geen enkel probleem, Herman. Maken we in de winter toch gewoon een soepje van diepvriesdoperwten.’’ Dan gaat het echt jeuken, moet ik me inhouden om die dopkop niet met de varkenspoten en het spek in de snert te duwen. ,,Diepvriesdoperwten hebben hun doppie nog. Wil jij een kom snert vol schilletjes? Nou dan. Nadenken en aan de slag!’’ En dan toch weer ja-maren en nog een punt hebben ook! ,,Je kunt in de zomer een prima doperwtensoep maken. Een takje munt of wat bonenkruid erbij, een sjalotje, een decilitertje kippenbouillon, een beetje citroensap.’’ Het joch grijnst, wat nerveus, maar toch. Ineens begint het te dagen. We hebben hier te maken met een misverstand. Voor de lezer: gedopte, verse erwten zijn de jonge uit groene peulen gehaalde erwten. Spliterwten zijn rijper en worden uit verdroogde, gele peulen gedopt. Vervolgens drogen ze deze erwten en worden de zaadhuidjes verwijderd. In de snert gaan geschilde erwten, in zomersnert niet.

De schilletjes zeven we uit de soep. Spliterwten zijn meliger en geven de gewenste dikke snert. Snert is hét nostalgiegerecht. Alles boven de vijftig jaar krijgt bij snert beelden van vroeger door. Perzisch tapijt op tafel, kantwerk op de stoelen, oma’s opgezwollen benen verpakt in steunkousen. Vlezige geuren kringelden vanuit een keuken met ijsbloemramen de door zwaveldampen vertiefte huiskamer in, alwaar iedereen zich rond de kolenkachel verkneukelde op wat komen zou. De zwart-wittelevisie toonde gruizige beelden van een stijfbevroren Bislett te Oslo, alwaar tot zichtbaar afgrijzen van de Noorse vorst onze schaatser Keessie Verkerk local hero Fred Anton Maier aan gort reed. De snert smaakte daar opperbest bij, dat spreekt. De centraleerwarminggeneratie kan er wat van vinden, maar die lampenkappengezelligheid kun je ouderwets tranentrekkend koud zijn. Gesprongen lippen, bevroren oorlellen, zwarte tenen: tijd voor snert!


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad


Erwtensoep

Ingrediënten

2 preien, in grove ringen


2 rode uien, in stukken


1 knolselderij, in blokjes


1 winterwortel, in blokjes


2 tenen knoflook, fijngesneden


500 g groene erwten, geweld


2 gepekelde varkensschenkels


1 boerenrookworst


100 g spek


2 l water


zout


zwarte peper uit de molen


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad


Bereiding

Zet de gewelde erwten, varkensschenkels en spek met 2 liter water op in een grote pan. Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken, bereid je de groenten voor (schoonmaken en snijden).


Doe de schoongemaakte groenten in de pan en verhit op laag vuur totdat de erwten gaar zijn (kan au bain-marie de hele dag, of gewoon op laag vuur).


Haal de schenkels uit de pan, verwijder botten of botjes en eventueel kraakbeen en snijd het vlees fijn.


Haal het zwoerd van het spek (als dat eraan zit) en snijd het spek in blokjes.


Zet de stukjes vlees even aan in de koekenpan en doe ze terug in de pan.


De rookworst wordt op het laatst in de erwtensoep verwarmd (een kwartiertje).


Proef de soep en breng op smaak met zwarte peper uit de molen en wat zout.


Draai het vuur uit en laat de soep staan tot de volgende dag (dan is hij op zijn best). Dit is slechts een basis voor erwtensoep. Je kunt ook ham en allerlei worsten gebruiken. Daarnaast kun je ook roggebrood toevoegen. Kortom, experimenteer ermee.


Wijnsuggesties

Ruud van Ruud de GeusWijnimport (degeuswijn.nl) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle vette wijnen die goed bij mijn gerechten passen.


CHARDONNAY COTES DE THAU 2010, HENRI DE RICHEMER

Deze wijn wordt, net als de sauvignon, gemaakt van druiven die langs de Middellandse Zee groeien. De wijnen uit deze streek hebben een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding en dat is nu juist wat we zoeken in deze moeilijke tijden. Een eindeloze witte huiswijn.


DOMAINE DES KARANTES ‘BERGERIE’ 2010, LA CLAPE ROUGE

Dit wijngoed bestond al in de Romeinse tijd en was toen in bezit van Carantius. La Clape is een van de betere wijnstreken binnen de Languedoc. Ondanks dat dit de instapwijn van dit domaine is, wordt hij gemaakt van uitsluitend ‘edele’ druivenrassen als grenache, syrah en mourvedre.


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

Daar gaat ie lieve mensen,,, als dat geen lekkere afsluiter is van je diner,,,, #dessert #toetje #nagerecht… https://t.co/yzArsxYOKb