Herman den Blijker over cocktails

Een knaller in het glas

De jaarwisseling, daar horen gewoon ontploffingen bij. Is het niet van het knalvuurwerk waar ik als jonge jongen gek mee was, dan toch van de champagnekurken waarmee we op een gelukkig Nieuwjaar proosten.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad

Paul de Graaff Photography


Vreemde maand, december. Eerst de gekte: boodschappen doen, kerstborrels aflopen, het halen van de laatste deadlines, cadeautjes kopen en dan de ‘verplichte’ kerstrust (dat geldt voor degenen die zich niet in de keuken staan uit te sloven – kortom, het gros van de Nederlandse bevolking). Gelukkig kunnen we vandaag de stilte doorbreken met de harde knallen van vuurwerk en ontkurkte champagneflessen. We blazen het vuil van het oude jaar van ons blazoen en gaan vol goede moed het nieuwe jaar in. Oudejaarsavond was en is mijn favoriete decemberfeest. Ik ging vroeger, zoals zoveel straatschoffies, liever met strijkers aan de gang dan rond de gaskachel de kerstgekerstgedachte zitten uitdragen.

Het kon me op de dag des onheils volgens buurtgenoten, die het spektakel zeer vreesden niet snel genoeg twaalf uur worden. Begrijp me niet verkeerd, het was reuze gezellig tot aan klokslag twaalf uur, maar er stroomde net even te veel adrenaline door het jongenslijf. Op het gemak een potje kaarten of sjoelen kon ik niet. Na elke knal rende ik naar het raam. De geur van geëxplodeerd kruid en verbrand papier maakte veel emoties los. Eenmaal op straat voelde het of ik stage liep bij de mariniers. Pas als de tassen leeg waren en de brandjes van kerstbomen, autobanden & pallets waren vervallen tot een hoop smeulende as, ging je met bevroren vingers weer naar huis. Wist ik veel dat het middeleeuwse slagveld in het diepste van mijn ziel tot leven kwam. Dat zit zo. Het buskruitkwam in de middeleeuwen via de Chinezen naar Europa. Zichzelf wetenschapper noemende pyromanen maakten een hoogexplosief mengsel van het buskruit, waarmee ze ijzeren ballen in kasteelmuren konden jagen. Deze techniek passen boerenjongens in het oosten en westen van ons land nog steeds toe als ze met carbid de deksels van melkbussen over de zompige weilanden knallen.

Het duurde nog een tijdje voordat het siervuurwerk bij de elite in zwang kwam en ware vuurwerkshows werden gegeven. Daarna waren wij aan de beurt, de koning te rijk met een jaszak vol voetzoekers. Met het klimmen der jaren en het wijken van de haardos wordt een mens wijzer. De tijd van uren rotzooien met rotjes met te korte lontjes ligt dan achter je. (Hoewel, moet je de foto’s van die grijze dakduiven op de site van het Vuurwerkmuseum zien. Bij die gasten dooft het heilige vuur nooit!) Ik ga vooral de kleine een plezier doen door een paar grote dozen siervuurwerk in de fik te steken. Kom, laat ons allen met een paar rotklappen de boze eurogeesten van 2011 verdrijven en proosten met een knaller in het glas. Wat dacht je van een cocktailtje benzinebom van bourbon en apricot brandy? Daar krijg je je gasten mee in beweging. Vooral de seizoenscocktail met mandarijnen beveel ik van harte aan, die smaakbom gaat echt wat met ze doen. De hele meute loopt warm gestookt de polonaise door het hele huis, trappie op, trappie af en dan de straat op, naar de buren, iedereen doet mee, wat een feest! Het wordt een Oud & Nieuw om nooit te vergeten.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad


Punch

Ingrediënten

1 kilo mandarijnen, gepeld en in partjes


1 fles rode port


1 fles rum


1 fles mandarine Napoléon (likeur)


citroensap, 1 longdrinkglas


suikersiroop, 1 longdrinkglas


1,5 l water, plat


ijsblokjes


grote schaal


Bereiding

Doe de mandarijnpartjes in een schaal. giet alle drank erbij. Doe de ijsblokjes erin en maak verder op smaak met een bitter.


Whiskey-cocktail

Ingrediënten

apricot brandy


bourbon


angostura (bitter)


4 klonten rietsuiker


ijsklontjes


1 sinaasappel, de schil


4 glazen


cocktailshaker


Bereiding

stamp de suiker (1 klont per glas) in de glazen fijn met een druppel angostura. giet er per glas 40 ml bourbon en 20 ml apricot brandy bij.


Voeg naar smaak wat sinaasappelsap toe en garneer het af met ijs en een sinaasappelschil.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad


Espresso-cocktail

Ingrediënten

wodka


crème de café


espresso, 4 kopjes


koffiebonen, geplet


ijs


4 coupes


1 cocktailshaker


Doe per glas in een shaker:

40 ml wodka


15 ml crème de café


1 kopje espresso


ijs


Bereiding

shake de beker en giet hem uit in een glas.


garneer met wat geplette koffiebonen.


Wekelijks neemt Herman den Blijker de lezer mee in zijn culinaire wereld met simpele en eerlijke recepten. U kunt ze elke week lezen in zijn column in het Algemeen dagblad


Champagnecocktail

Ingrediënten

4 klontjes rietsuiker


1 fles champagne


1 fles cognac


angostura (bitter)


4 champagneflûtes


Bereiding

Leg in elke flûte een klontje rietsuiker.


Doe vervolgens in elke flûte een druppel angostura en laat het vocht in het klontje trekken.


schenk in elke flûte 25 ml cognac.


top de flûtes af met champagne.


Wijnsuggesties

Ruud van Ruud de GeusWijnimport (degeuswijn.nl) is voor mij de speurhond onder de wijnhandelaren. Hij komt steeds met volle vette wijnen die goed bij mijn gerechten passen.


CHAMPAGNE BRUT ‘BLANC DE BLANCS’, MICHEL GENET

Het huis Michel Genet maakt uitsluitend champagne van druiven uit hun eigen wijngaarden, die rondom Chouilly liggen. Deze streek wordt de Côte des Blancs genoemd, omdat hier alleen de witte chardonnay-druif wordt verbouwd. Dit type champagne heet dan ook Blanc de Blancs, ofwel ‘wit van witte druiven’. Michel Genet maakt een heel verfijnd en redelijk vriendelijk type champagne uit wijngaarden met de hoogste kwalificatie, namelijk ‘grand cru’.


TERUG NAAR OVERZICHT

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

En dan is het nog maar maandag,,, wat een feest. #sushi #sushiroll #takeout #sushitime #sushitakeout #laspalmas010… https://t.co/xHJbH5gPeL